Перейти до основної сторінки
За повідомленням головного управління ветеринарної медицини в Чернігівській області в с. Охрамієвичі Корюківського району виявлено захвлоювання свиней в підсобному господарстві одного з мешканців цього населеного пункту. При здійсненні клінічного огляду хворих тварин були виявлені клінічні ознаки характерні для африканської чуми свиней. Лікарями ветмедицини було прийнято рішення про забій тварин та проведення лабораторних досліджень на АЧС. За результатами лабораторних досліджень Чернігівської регіональної державної лабораторії ветмедицини було встановлено діагноз – АЧС, який підтверджений дослідженнями в Державному науково-дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (ДНДІЛДВСЕ), м. Київ. В неблагополучному пункті працюють спеціалісти Держветфітослужби України, ДНДІЛДВСЕ, головного управління ветмедицини в Чернігівській області, управління ветміліції МВС України. Розроблено План заходів по оздоровленню території с. Охрамієвичі Корюківського району від АЧС, який затверджено рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Корюківській державній адміністрації. Зазначений план заходів взято до безумовного виконання всіма причетними органами влади місцевого рівня. При цьому звертаємо увагу на те, що АЧС – висококонтагіозна вірусна хвороба, яка перебігає гостро, підгостро, хронічно, безсимптомно й характеризується лихоманкою, геморагічним діатезом, ціанозом шкіри, некродистрофічними змінами паренхиматозних органів і високою летальністю, що призводить до значних економічних збитків. Збудник АЧС – вірус, стійкий до широкого діапазону температур і рН середовища. У трупах свиней вірус зберігається до десяти тижнів, у м’ясі від хворих тварин – до 155 днів, копченій шинці – до 5 міс., у гною – до 3 місяців. Хворі свині виділяють вірус АЧС з сечею, фекаліями, виділеннями з носа, очей та іншими природніми виділеннями. Загибель тварин при зараженні АЧС становить 100 % !!! Засобів імуно-профілактики та лікування хвороби не існує !!! Клінічні ознаки захворювання. Від зараження до перших проявів клінічних ознак хвороби може пройти від 3 до 15 діб. При гострому перебігу хвороби можлива раптова загибель тварин або протягом 1-5 днів після появи симптомів: Підвищення температури тіла до 420 С, прискорене дихання та почервоніння шкіри на вухах, кінцівках у області підгрудка та живота. Крім того, може відмічатись діарея з домішками крові, кашель, кров’янисті виділення з носу, судоми та параліч кінцівок. Здорові свині заражаються при контакті з хворими або їх трупами, а також через корми (особливо харчові відходи що містять залишки продуктів забою заражених свиней), воду, предмети догляду, транспортні засоби забруднені виділеннями хворих тварин. КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ ЗГОДОВУВАННЯ СВИНЯМ НЕОБРОБЛЕНИХ ХАРЧОВІІ ВІДХОДИ, В ТОМУ ЧИСЛІ ОТРИМАНІ З ЗАКЛАДІВ ГРОМАДСЬКОГО ХАРЧУВАННЯ !!! Корми, комбікорми невідомого походження, без супровідних ветеринарних документів, придбані настихійних ринках становлять небезпеку !!! Відомі випадки зараження свиней після згодовування кукурудзи, що залишилась на полях після збору урожаю.
Зметою запобігання занесення вірусу АЧС в і господарства Державна служба ветеринарної медицини Київської області рекомендує:
1. Утримувати свиней в закритих, надійно ізольованих приміщеннях. Не допускати вигулу свиней та їх контакт з іншими тваринами. Проводити щоденний клінічний огляд тварин з метою виявлення можливого захворювання. 2. Регулярно здійснювати очистку та дезінфекцію приміщень у яких утримуються свині. Обслуговування тварин проводити лише у змінному одязі, при цьому використовувати окремі засоби догляду, інвентар. Постійно вести боротьбу з гризунами. 3. Не допускати відвідування господарств, тваринницьких приміщень сторонніми особами. 4. Не купувати тварин у невстановлених для цього місцях, без супровідних ветеринарних документів. 5. Забій тварин проводити лише після перед забійного клінічного огляду спеціалістом ветеринарної медицини, реалізовувати продукти забою лише після проведення ветеринарно-санітарної експертизи. 6. Не купувати м’ясні продукти в невстановлених для цього місцях, стихійних ринках. 7. При виявленні клінічних ознак захворювання або при виникненні підозри на захворювання, та/або при загибелі свиней негайно звертатись до представників державної служби ветеринарної медицини. 8. Обов’язково забезпечувати доступ представників державної служби ветеринарної медицини до тварин для проведення клінічного огляду та проведення обов’язкових або необхідних ветеринарно-санітарних заходів. 9. Трупи тварин, побічні продукти їх життєдіяльності, продукти забою та переробки непридатні для споживання людиною утилізувати згідно Закону україни «Про відходи». 10. Не переробляти трупи свиней, та/або туші вимушено забитих свиней. 11. Не використовувати для напування тварин воду з річок, інших водойм з повільною течією що протікають через лісові масиви, в яких є дикі кабани. 12. Періодично проводити дезінфекцію приміщень, в яких утримуються свині. При цьому необхідно пам’ятати, що ПРОВЕДЕННЯ ДЕЗІНФЕКЦІЇ ТВАРИННИЦЬКИХ ПРИМІЩЕНЬ ПОБУДОВАНИХ З ПОРИСТИХ МАТЕРІАЛІВ (ЦЕГЛА, ПІНОБЛОКИ, ГАЗОБЛОКИ, КЕРАМЗИТОБЕТОННІ БЛОКИ ТА ІН.) НЕ ГАРАНТУЄ СТОВІДСОТКОВЕ ЗНИЩЕННЯ ВІРУСУ У ЗВЯЗКУ З МОЖЛИВІСТЮ ВІРУСУ ГЛИБОКО ПРОНИКАТИ В СТРУКТУРУ ТАКИХ БУДІВЕЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ.
ПАМЯТАЙТЕ ЛИШЕ СУВОРЕ ДОТРИМАННЯ ЦИХ ВИМОГ ДАСТЬ МОЖЛИВІСТЬ УНИКНУТИ ВИНИКНЕННЯ ЗАХВОРЮВАННЯ ТА ВЕЛИЧЕЗНИХ ЕКОНОМІЧНИХ ЗБИТКІВ !!!
Попередня
Наступна