Перейти до основної сторінки
Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах.
Отруєння грибами реєструються протягом усього року, однак, їх пік припадає на кінець літа – початок осені.
Нещодавно в Києво-Святошинському районі Київської області стався трагічний випадок – померла 47-річна жінка через отруєння грибами.
Серед основних причин отруєнь є вживання отруйних грибів, неправильне приготування умовно їстівних грибів, вживання старих або зіпсованих їстівних грибів, вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації .
Найкраща профілактика отруєння грибами – відмовитись від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі і споживати штучно вирощені печериці та гливи, які продаються у магазинах.
Не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково пам’ятайте наступне:
1. Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте.
2. Остерігайтеся пластинчатих грибів.
3. Не збирайте старих перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
4. Під час посухи грибів краще не брати взагалі (у спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопчує токсини).
5. Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
6. Не вживайте сирих грибів.
7. Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин.
8. Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
9. Гриби — не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, які годують груддю.
10. Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібної ложки — вони помилкові. Срібло темніє при взаємодії з амінокислотами, які є як у їстівних, так в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, які містяться в усіх грибах.
Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювання, головний біль, галюцинації, біль у животі):
1. Негайно викликайте «швидку допомогу». До її приїзду промийте шлунок 1 літрами сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.
Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчого лікувального закладу.
2. Недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, що потрапила до організму.
Ніякого самолікування!
Бережіть своє здоров’я та життя рідних і близьких Вам людей!
Попередня
Наступна