• In English
  • ЩОДО ПРОФІЛАКТИКИ ГОСТРИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ
    , опубліковано 31 Жовтня 2019 року о 11:11

    Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей.

    Факторами передачі можуть бути різні продукти харчування – м’ясо ссавців, птахів, яйця і яєчні продукти, молоко і молочні продукти та ін. Великий відсоток випадків зараження людини відбувається через готові продукти, що не підлягають термічній обробці – салати, домашній майонез, кондитерська продукція. Наявність збудника не впливає на органолептичні показники (запах, смак, консистенцію тощо), не змінює зовнішній вигляд продукту і цим себе не виказує.

    Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій – слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея.

    ДЛЯ ПРОФІЛАКТИКИ ГОСТРИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ НЕОБХІДНО:

         Перший крок – Підтримувати чистоту:

    • мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
    • мийте руки після відвідування туалету;
    • вимийте і продезинфікуйте всі поверхі і кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі;
    • захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.

    Другий крок – Відокремлювати сиру їжу від готової:

    • відокремлюйте сире м’ясо, птицю і морепродукти від інших харчових продуктів;
    • для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
    • зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.

    Третій крок – Ретельно готувати їжу:

    • ретельно прожарюйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морепродукти;
    • доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися при щонайменше 70°С;
    • сік м’яса чи птиці при приготуванні повинен бути прозорим, а не рожевим;
    • ретельно підігрівайте приготовану їжу.

    Четвертий крок – Зберігати їжу при безпечній температурі:

    • не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 2 години;
    • зберігайте приготовані страви гарячими (60°С) аж до подачі до столу;
    • не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
    • не розморожуйте продукти при кімнатній температурі.

    П’ятий крок – Використовувати безпечну воду і свіжі продукти:

    • використовуйте чисту або очищену воду;
    • обирайте свіжі і незіпсовані продукти;
    • ретельно мийте овочі і фрукти, особливо, якщо вживатимете їх сирими;
    • не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

    У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново звертайтесь до найближчої лікувальної установи!

    Call Now Button
    Будь в курсі подій