• In English
  • ВІДБУЛОСЬ ЗАСІДАННЯ ДЕРЖАВНОЇ НАДЗВИЧАЙНОЇ ПРОТИЕПІЗООТИЧНОЇ КОМІСІЇ ПРИ КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСНІЙ ДЕРЖАВНІЙ АДМІНІСТРАЦІЇ
    , опубліковано 17 Лютого 2020 року о 13:13

    На засіданні було розглянуто низку актуальних питань, зокрема проаналізовано епізоотичну ситуацію щодо високопатогенного грипу птиці та африканської чуми свиней, стан виконання заходів з регуляції чисельності диких кабанів та червоної лисиці на території Київської області, організацію проведення цьогорічного обліку (таксації) диких тварин та висвітлені питання щодо профілактики отруєнь бджіл агрохімікатами.

    Доповідачі зосередили увагу на спалаху високопатогенного грипу птиці в січні 2020 року в ПП «Хутір» (с. Бугаків Немирівського району Вінницької області). Як наслідок, введена заборона на експорт м’яса птиці українського виробництва до країн – членів Європейського Союзу, а також всієї продукції птахівництва до багатьох країн світу. Зважаючи на особливе географічне розміщенням території та економічне становище Київщини: наявність великої кількості міжнародних, загальнодержавних автошляхів, залізничних шляхів, вокзалів, міжнародних аеропортів, великих міст і значної концентрації населення, а також розміщення на території області значної кількості поголів’я, як в промислових господарствах так і в індивідуальних господарствах населення, проходження через територію природніх шляхів міграції дикої перелітної птиці, постійно існує загроза занесення вірусу високопатогенного грипу птиці на територію області та виникнення осередків захворювання. Тому першочерговим завданням для птахогоподарств має бути виконання вимог біобезпеки!

    Також присутнім наголошено, що тільки виконання вимог біобезпеки в свиногосподарствах та своєчасне виконання протиепізоотичних заходів, дозволить зберегти і забезпечити у подальшому стабільну та контрольовану епізоотичну ситуацію в області.

    Крім того, було висвітлено питання щодо профілактики отруєнь бджіл агрохімікатами. Звернено увагу на те, що Головним управлінням Держпродспоживслужби в Київській області розпочато цикл семінарів на які запрошуються представники сільськогосподарських підприємств, бджолярі та представники зацікавлених громадських організацій для запобігання випадків отруєнь бджіл при обробці сільськогосподарських культур засобами захисту. Керівникам сільськогосподарських підприємств вручаються письмові вимоги «Про виконання законодавства у сфері обігу засобів захисту рослин». Наприкінці було наголошено на партнерській взаємодії бджолярів з аграріями та представниками органів місцевого самоврядування в частині налагодження комунікаційного зв’язку, що стане додатковим дієвим механізмом з запобігання отруєння бджіл.

    Заслухавши і врахувавши інформацію доповідачів, комісією було прийняте рішення продовжувати проведення заходів з профілактики та недопущення виникнення високопатогенного грипу птиці, африканської чуми свиней на території області.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій