• In English
  • СІМ ФАКТІВ ПРО ФУЗАРІОЗ КОЛОСУ.
    , опубліковано 05 Червня 2021 року о 15:15

    На колос спори гриба потрапляють разом з краплями дощу. Тому ризик фузаріозного зараження зростає під впливом рясних опадів та теплої погоди (+20+25 град.)

    В Україні налічується 21 вид грибів роду Fusarium, з них на зернових, залежно від року шкодить 5-10 видів. Найпоширеніші і найбільш небезпечні це F.graminearym, F.culmorum. Звичні ознаки ураження – рожевий, помаранчевий, червоно-бурий наліт на колосі, або побіління частини колосу (пустоколосиця, білоколосиця).Також фузаріоз проявляється у вигляді блідих плям з темною облямівкою на колоскових лусках ( часто плутають з бактеріозом). Іноді фузаріоз взагалі розвивається без видимих ознак.

    Фузаріоз колосу негативно впливає на врожайність, зерно формується щупле та легке. Посівні якості такого насіння низькі, а молоді рослини уражують фузаріозні гнилі. Крім того, фузаріозне зерно містить мікотоксини – отруйні речовини, небезпечні для людей та тварин. Мікотоксини надзвичайно шкідливі ( а деякі канцерогенні) і залишаються навіть після термічної обробки. Тому використовувати уражене зерно на корм чи вживати в їжу заборонено. Залежно від класу, допустимий вміст фузаріозних зерен:

    1-2 клас -0.3%

    3 клас -0.5 %

    4 клас -1 %

    Колос пшениці може заражатись фузаріозом з моменту появи до збирання. Виділяють два критичні періоди, коли при сприятливих погодних умов, ризик зараження різко зростає: фаза цвітіння (ранній) та фаза повної стиглості, у разі несвоєчасного збирання (пізній).

    Оптимальний період для внесення фунгіцидів – початок цвітіння. Починати обробіток краще за появи перших пильників на колосі та завершити протягом 3-5 днів. Ефективно проти фузаріозу колосу працюють азольні фунгіциди. Наприклад суміш тебуконазол + протіконазол.

    Між сніговою пліснявою та фузаріозом колосу є пряма залежність. Пошкоджені листки  пшениці сніговою пліснявою контактують з ґрунтом, в якому збираються спори фузаріозу. На відмерлих листках утворюється значна кількість спор, які потім з дощем потрапляють на колос. Тож, бачите весною снігову плісняву – плануйте фунгіцид по колосу.

    І останній цікавий факт – у ячменю цвітіння відбувається до виходу колоса, тому раннього фузаріозу у ньому не має.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій