• In English
  • СЕЗОН ГРИБІВ ВІДКРИТО. ЯК УНИКНУТИ ОТРУЄННЯ?
    , опубліковано 30 Вересня 2021 року о 11:11

    Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті.

    Актуальність проблеми зумовлена збільшенням кількості сезонних грибних отруєнь дикорослими отруйними та умовно їстівними грибами на території Київської області.

    В вересні поточного року зареєстровано 2 випадки отруєння грибами                                       з 2 постраждалими, померлих немає.

    Серед основних причин отруєнь є вживання отруйних грибів, неправильне приготування умовно їстівних грибів, вживання грибів, що мають двійників                               або змінилися внаслідок мутації .

    Симптоми грибного отруєння різні:

    – характерні – це нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку, які з’являються через 30-60 хвилин після вживання неякісних страв зі сироїжок, недоварених осінніх опеньків, сатанинських грибів, несправжніх дощовиків. Такі отруєння здебільшого не призводять до летальності, однак можуть мати серйозні наслідки для системи травлення, тому легковажити не можна;

    – тяжкі – це галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності – з’являються через пів-дві години після вживання червоних мухоморів, волоконниць, отруйні речовини яких вражають нервову систему. Людина захлинатиметься від нападів сміху і потерпатиме від галюцинацій. Може навіть знепритомніти. Якщо постраждалому не надати медичну допомогу у перші години, то врятувати його життя складно;

    – небезпечні- це запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг – все це виникає, коли отруйні речовини досягнуть мозку.

    Найбільш отруйними є токсини блідої поганки, мухоморів білого і смердючого, свинушки тонкої, сморжів і деяких інших грибів. Підступність їх у тому, що отрута, потрапивши до шлунку, протягом тривалого часу (до 3-ох діб) може не викликати жодних симптомів. Ознаки отруєння можуть проявитися лише тоді, коли у шлунку не залишиться жодного сліду від грибів, а людина вже й забуде, що їх їла. Отруєння цими неїстівними грибами переважно є смертельним навіть при своєчасному зверненні за медичною допомогою. Смертельною вважається навіть мінімальна доза отрути.

    Також слід пам’ятати, що страви з грибів важкі для перетравлення. Щоб                                 не отруїтися дикорослими грибами треба знати, що в Україні зустрічається близько 80 видів неїстівних грибів. Приблизно 20 із них – особливо небезпечні для життя людини.

    Тому, щоб не отруїтися дикорослими грибами радимо:

    1. Відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі,                                  а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у магазині.

    2. Не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

    Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково пам’ятайте наступне:

    1. Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте.
    2. Остерігайтеся пластинчатих грибів.

    3. Не збирайте старих перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.

    4. Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопчує токсини.

    5. Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву                       або робити заготівлі.

    6. Не вживайте сирих грибів.

    7. Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але                            не більше доби.

    8. Гриби — не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, які годують груддю.

    9. Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібної ложки — вони помилкові. Срібло темніє при взаємодії з амінокислотами, які є як у їстівних, так в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, які містяться в усіх грибах.

    Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювання, головний біль, галюцинації, біль у животі):

    1. Негайно викликайте «швидку допомогу».

    2. Недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, що потрапила до організму.

    Ніякого самолікування!

    Бережіть своє здоров’я та життя рідних і близьких Вам людей!

    Call Now Button
    Будь в курсі подій