Перейти до основної сторінки
Наступив час збирання грибів. Але війна в Україні внесла серйозні корективи в наше життя, тому вирушати в ліс категорично заборонено!
При правильному виборі, зберіганні та приготуванні гриби корисні.
Чим вони корисні?
За харчовою цінністю гриби не поступаються м’ясу, овочам і фруктам. Корисні властивості грибів практично не втрачаються після обробки (сушінні або варінні). Гриби містять білки і вуглеводи, амінокислоти, антиоксиданти, вітаміни групи В, С, Е, РР, провітамін D, фосфор, калій, цинк, залізо, кальцій, йод.
Відсоток вмісту жирів у грибах дуже низький, вони низькокалорійні – це робить їх популярними в дієтичному харчуванні. Через вміст білку гриби користуються популярністю і у вегетаріанців.
Але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах.
Щоб запобігти отруєнню грибами, ми рекомендуємо вам заходи та правила, які необхідні кожній людині для виконання. Дотримуйтеся їх.
Застерігаємо!
-Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте купівлі на стихійних ринках. -Збирайте і купуйте тільки такі гриби, про які вам добре відомо, що вони їстівні. -Не збирайте гриби, якщо не впевнені, що знаєте їх – якими б апетитними вони не виглядали.
-Не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах. Перевірте, при можливості, гриби на радіоактивність. Ці дослідження проводяться безкоштовно. -Не збирайте невідомих грибів, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення -“бульба”- оточене оболонкою.
-Не збирайте гриби з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих. -Ніколи не збирайте пластинчаті гриби. Отруйні гриби маскуються під них. -Не збирайте печериці, у яких пластинки нижньої поверхні капелюха гриба білого кольору. – Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках,в вони не завжди відповідають дійсності. -Не куштуйте сирі гриби на смак.
Ще раз перевірте вдома принесені гриби. Усі сумнівні – сміливо викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом – викидайте. Гриби ретельно промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.
Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
При кулінарній обробці прокип’ятіть гриби 7-10 хвилин, відвар злийте, після чого гриби можна варити або смажити. Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів! Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм.
Деякі гриби (зеленушка, синяк-дубовик) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються, але у взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.
Основні причини отруєнь:
– вживання отруйних грибів;
– неправильне приготування умовно їстівних грибів;
– вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
– вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Симптоми отруєння: нудота, блювання, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиваються симптоми серцево-судинної недостатності.
Перша допомога у разі отруєння грибами
Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.
Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!
Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.
Запам’ятайте:
Попередня
Наступна