Перейти до основної сторінки
В жовтні 2022 року у с. Озерна Маловільшанської сільської територіальної громади Білоцерківського району зареєстровано випадок отруєння дикорослими грибами з 2-ма потерпілими (сімейний осередок – 2 дорослих). Гриби (невідомих видів) збирали на території лісопосадки поблизу села Озерна. Обоє постраждалих після вживання страви з тушкованими грибами без попереднього відварювання із симптомами гострого отруєння звернулися за медичною допомогою до ФКЗ КОР КОЦЕМД МК «Білоцерківська станція екстреної медичної допомоги» та були доставлені в приймальне відділення КНП БМР “Білоцерківська міська лікарня №1”, де були госпіталізовані з діагнозом “Гостре отруєння дикорослими грибами гастроентеротропної дії», стан середньої важкості.
Чим небезпечні гриби та чому наслідки отруєння такі важкі
Перший і головний ворог – важкі метали, радіоактивні частинки з ґрунту, води та повітря, які накопичують у собі гриби. Саме тому збирати їх поблизу дороги не варто.
Другий ворог – ВИ. Навіть досвідчений грибник може помилитись, особливо коли йдеться про збір молодих грибів, які легко сплутати з отруйними. До того ж лікарі зазначають, що гриби заборонено споживати дітям та не рекомендовано – вагітним жінкам. Винятком можуть стати промислові продукти.
Якщо серед їстівних грибів у ваш кошик пробрався один отруйний, страва з ним автоматично стане небезпечною для вживання. Адже термічна обробка не здатна вивести токсичні речовини з грибів. Нагадаємо, що смертельна доза блідої поганки всього 30 – 40 грамів.
Отруйними можуть бути і їстівні гриби, якщо вони перезріли чи накопичили багато важких металів.
Коли варто негайно звернутись до лікаря: симптоми отруєння грибами
Симптоми можуть відрізнятись в залежності від видів грибів, які ви споживали. Ознаки отруєння можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом кількох днів. Якщо узагальнити, то варто бити на сполох, коли з’являються наступні симптоми:
• блювота;
• різкий біль у животі;
• діарея;
• запаморочення;
• підвищення температури тіла;
• зниження пульсу;
• задуха;
• судоми;
• відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
• марення, поява галюцинацій.
Що робити при отруєнні грибами
У разі появи будь-яких ознак отруєння негайно телефонуйте “103”, промийте шлунок простою водою та продовжуйте багато пити: це може бути звичайна чи підсолена вода або ж прохолодний чай. Рідини допоможуть відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини. Також прийміть сорбенти та дотримуйтеся постільного режиму.
Як вберегти себе: корисна профілактика
Обирайте промислові гриби, які вирощені штучно під контролем спеціалістів та продаються в торговельних мережах.
Якщо все ж відправились у ліс, кладіть у кошик лише добре знайомі вам гриби: занадто молоді чи старі гриби краще залишити в землі, адже їх легко переплутати з отруйними.
У посушливу погоду краще відкласти грибне полювання: в цей час гриб пересихає, віддає всю воду та збільшує концентрацію токсинів.
Коли гриби вже на столі, пам’ятайте: сирі не куштуйте, вдома ще раз ретельно перевірте, всі сумнівні – викиньте. А готувати грибну страву краще протягом першої доби після збирання.
Пам’ятка для тих, хто готує: варіть гриби не менше трьох разів по 30 хвилин, щоразу у свіжій підсоленій воді. Термін придатності страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше ніж 1 добу.
Білоцерківський відділ Головного
управління Держпродспоживслужби
в Київській області
Попередня
Наступна