Перейти до основної сторінки
З метою забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя у закладах дошкільної освіти та закладах загальної середньої освіти на період дії воєнного стану на території України, керуючись статтею 20 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя», Законом України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» та Положенням про Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області 6 березня 2023 року спеціалістами управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області проведено онлайн-нарада (навчання) серед спеціалістів районних управлінь Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області на тему: «Забезпечення якості та безпечності харчування та дотримання вимог санітарного законодавства в закладах освіти на території Київської області».
Доповідачі детально зупинилися на вимогах до складання примірного чотиритижневого меню на весняний сезон, забезпечення виконання норм споживання основних груп харчових продуктів на сніданок, обід та вечерю у закладах дошкільної освіти, в тому числі, по щоденному забезпеченню дітей овочами та фруктами. Проаналізували проведені перевірки харчоблоків закладів освіти з питань дотримання санітарного законодавства, виконання вимог санітарних регламентів для закладів дошкільної освіти та закладів загальної середньої освіти. З метою уникнення харчових отруєнь, профілактики захворювань обговорили асортимент харчових продуктів, які дозволено реалізовувати в шкільних буфетах та торговельних апаратах, розміщених в закладах освіти.
В ході спілкування присутні відзначили позитивне вирішення проблемних питань згідно з наданими пропозиціями.
По результатам онлайн-наради (навчання) Головним управлінням Держпродспоживслужби в Київській області підготовлено наказ в якому, на період дії воєнного часу, начальникам районних управлінь Головного управління поставлено ряд завдань, які необхідно виконувати, одними з найважливіших є:
– Посилення державного нагляду (контролю), у формі збору інформації, комісійних обстежень за дотриманням вимог законодавства у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення у закладах дошкільної освіти та закладах загальної середньої освіти та надання пропозицій і рекомендацій по усуненню виявлених недоліків;
– Проведення з фахівцями закладів дошкільної освіти та закладів загальної середньої освіти, відповідальними за організацію харчування навчання на тему: Складання примірного чотиритижневого сезонного меню» відповідно до постанови Кабінету Міністрів «Про затвердження норм та порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» від 24.03.2021 № 305 і інші;
– Обов’язкове висвітлення проведеної роботи в засобах масової інформації.
Разом з тим, спеціалістами Бориспільського, Фастівського районних управлінь Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області розпочато проведення навчань з відповідальними за організацію харчування закладів освіти Бориспільської та Фастівської ОТГ.
Також, спеціалістами районних управлінь Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області розглянуто в закладах загальної середньої освіти 132 меню, з них погоджено 95, а в закладах дошкільної освіти 65 меню, з них погоджено 52.
Незважаючи на воєнний стан, меню має бути збалансованим та задовольняти потреби дітей у поживних речовинах, а стан закладів освіти відповідати санітарно-гігієнічним вимогам!
Попередня
Наступна