• In English
  • ПІДСУМКИ ЗАХОДІВ ДЕРЖАВНОГО ВЕТЕРИНАРНО-САНІТАРНОГО КОНТРОЛЮ ТА НАГЛЯДУ ЗА 2013 РІК
    , опубліковано 15 Січня 2014 року о 00:00

    В 2013 році зусилля державних інспекторів ветеринарної медицини області були направлені на збереження епізоотичного благополуччя території області та забезпечення продовольчої безпеки. В рамках заходів державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду проведено 4856 перевірок підконтрольних об’єктів, в тому числі – 1590 господарств різної форми власності, забійних пунктів та м’ясопереробних підприємств – 428, холодокомбінатів – 124, інших підконтрольних об’єктів – 2714. При виявленні порушень вимог Законів України «Про ветеринарну медицину», «Про безпечність та якість харчових продуктів» та інших нормативних актів в галузі ветеринарної медицини вживались відповідні заходи, а саме: видано 2317 письмових попереджень, 2542 порушників ветеринарного законодавства притягнуто до адміністративної відповідальності шляхом накладання штрафів на суму 305,5 тис. гривень, вилучено з обігу більше 30 тонн сировини та продукції тваринного походження, що не відповідала ветеринарно-санітарним вимогам. За грубі порушення вимог чинного ветеринарного законодавства тимчасово було призупинено роботу 4-х підприємств. Належна увага приділялась питанням охорони навколишнього природного середовища, зокрема, щодо поводження суб’єктів господарювання з відходами тваринного походження. За допущенні порушення, при поводженні з відходами тваринного походження, притягнуто до адміністративної відповідальності 225 посадових осіб суб’єктів господарювання шляхом накладання штрафів на загальну суму 41,9 тис. грн. Як наслідок, з 64 тис. тонн відходів тваринного походження, вироблених суб’єктами господарювання, 63,7 тис. тонн утилізовано на спеціалізованих підприємствах (ветсанутильзоводах), що становить 99 відсотків. В зв’язку з ускладненням епізоотичної ситуації щодо африканської чуми свиней у світі, зокрема:  в Російській Федерації, Республіці Білорусь та Україні, державними інспекторами ветеринарної медицини Головного, районних управлінь ветеринарної медицини, відділу ветеринарної міліції ГУ МВС України в Київській області проведено 812 перевірок свиногосподарств на предмет дотримання ними чинних ветеринарно-санітарних вимог при утриманні свиней. За наслідками заходів держветсанагляду притягнуто до адміністративної відповідальності 391 особу шляхом накладання штрафів на загальну суму 63,7 тис. грн.

    Ситуація щодо заходів профілактики занесення збудника африканської чуми свиней постійно була на контролі Київської обласної державної адміністрації та районних державних адміністрацій. Так, в 2013році проведено 5 засідань Державних надзвичайних протиепізоотичних комісій при Київській ОДА та 135 засідань при райдержадміністраціях та міськвиконкомах з питань профілактики африканської чуми свиней. Завдячуючи заходам, які були вжиті органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, органами та установами державної ветеринарної медицини, відділом ветеринарної міліції при ГУ МВС України в Київській області, обласним та по місту Києву управлінням лісового та мисливського господарства, суб’єктами господарювання, що утримують свиней, вдалося утримати в 2013 році ситуацію щодо африканської чуми свиней в Київській області благополучною та контрольованою.

    Заходи державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду здійснювалися у відповідності до вимог Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» та ін. нормативно-правових актів. На виконання соціальних ініціатив Президента України В. Януковича, Головним управлінням ветеринарної медицини в Київській області та його територіальними органами в 2013 році забезпечено створення для підприємців сприятливих умов для розвитку бізнесу і зміцнення економічних свобод та подолання тиску з боку контролюючих структур. Як результат в 2013 році, територіальними органами державної ветеринарної медицини області, зменшено кількість перевірок підконтрольних об’єктів в порівняні з 2012 роком на 2883 перевірки, в тому числі, зменшено на 373 планових та на 2510 позапланових перевірок. На виконання вимог Закону України «Про особливості здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності  щодо фізичних осіб підприємців та юридичних осіб, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності» призупинено перевірки суб’єктів господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, що передбачає включення податку на додану вартість до складу єдиного податку, діяльність яких не віднесена до високого ступеня ризику відповідно до Закону України “Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності”.

    Разом з тим, суб’єкти господарювання посилили виробничий контроль щодо якості та безпечності продукції, що виробляється. Більш ніж 20 найбільших виробників тваринницької продукції (молока та молочних продуктів, м’яса та м’ясопродуктів, риби та рибопродуктів та ін.) впровадили міжнародні системи менеджменту якості та безпечності продукції за принципами НАССР. 62 підприємства, підконтрольних державній ветеринарні службі, отримали право експорту своєї продукції до різних країн світу та внесені в Реєстр експортерів.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій