• In English
  • ВІДКРИТО ПРОЕКТ ЄС “ВДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМИ КОНТРОЛЮ БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ В УКРАЇНІ”
    , опубліковано 18 Липня 2014 року о 00:00

     Проект ЄС “Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні” ініційовано Європейським Союзом в рамках Програми всеохоплюючої інституційної розбудови (Comprehensive Institution Building Programme – CIB) у сфері безпечності харчових продуктів в Україні із бюджетом у 10 мільйонів євро. Завдання Проекту ЄС направлені на продовження роботи започаткованої та проведеної двома нещодавніми проектами з боку Європейського Союзу, а саме:

    Проекту технічної допомоги “Виконання Україною зобов’язань щодо членства в СОТ та реалізації Європейської політики добросусідства в сільському секторі (секторальний підхід)”(10/2008-01/2013);

    Проекту Twinning “Надання допомоги українській ветеринарній службі з метою покращення правових та технічних аспектів системи контролю безпечності харчових продуктів” (09/2009-06/2011).

     Основний бенефіціар Проекту: Державна ветеринарна та фітосанітарна служба України

    Діяльність, передбачена нинішнім Проектом ЄС, тісно пов’язана з цілями Плану інституційної реформи України у сфері здійснення санітарних та фітосанітарних заходів (СФЗ), затвердженого Кабінетом Міністрів України в червні 2012 року, та сприятиме створенню і функціонуванню Поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі Україна – ЄС у рамках Угоди про асоціацію. Цього можна досягнути шляхом приведення системи державного контролю та нагляду за безпечністю харчових продуктів за принципом “від лану до столу” у відповідність із нормами ЄС.

     Завдання Проекту:

    1. Удосконалити систему контролю безпечності харчових продуктів в Україні “від лану до столу” через приведення існуючої системи у відповідність до стандартів ЄС та інших міжнародних стандартів, залучаючи приватний сектор та представників громадськості;

    2. Сприяти подальшому проведенню інституційної реформи української системи контролю безпечності харчових продуктів;

    3. Узгодити законодавство України у сфері безпечності харчових продуктів “від лану до столу” із законодавчою базою ЄС, включаючи виконання вимог щодо електронних та інших нормативних документів та стандартів у нових інформаційних системах з безпечності харчових продуктів;

    4. Провести навчання для співробітників органів державного контролю, ветеринарів, персоналу митної служби та інших державних служб, діяльність яких пов’язана зі сферою безпечності харчових продуктів “від лану до столу”;

    5. Створити національну систему управління даними та швидкого обміну інформацією (повідомлення про ризики) для харчових продуктів та кормів, яка б мала характеристики, подібні до RASFF (Системи швидкого оповіщення про харчові продукти та корми);

    6. Оптимізувати мережу національних референс-лабораторій та лабораторій офіційного контролю, забезпечити відібрані лабораторії новим устаткуванням, програмним та технічним забезпеченням;

    7. Створити національні системи управління даними та інформаційні системи для лабораторій, органів державного контролю, а також отримання та обробки даних про імпорт та експорт;

    8. Модернізувати та вдосконалити навчальну програму для контролюючих органів та систему безперервного професійного розвитку.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій