• In English
  • В МИСЛИВСЬКИХ УГІДДЯХ ВИЯВЛЕНО ХВОРИХ ТВАРИН НА КЛАСИЧНУ ЧУМУ СВИНЕЙ
    , опубліковано 11 Листопада 2014 року о 00:00

    05 листопада 2014 року в мисливському господарстві ТОВ «СМГ «Полісся»» біля с. Ставрівка Іванківського району виявлено три трупи диких кабанів, від яких було відібрано біологічний матеріал та направлено до Державного науководослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (м. Київ), де і було поставлено діагноз Класична Чума Свиней (КЧС). Рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії  при Іванківській Райдержадміністрації територієюТОВ «СМГ «Полісся» оголошено неблагополучною по КЧС та введено на ній карантинні обмеження.
    Визначено карантинну, загрозливу зони та зону спостереження і проводяться ветеринарно-санітарні заходи згідно «Інструкції про заходи профілактики та ліквідації класичної чуми свиней», затвердженої наказом Головного управління ветеринарної медицини з держветінспекцією Мінсільгосппроду України №5 від 15.03.1994 року, зареєстрованої в Мінюсті 31.03.1994 № 56/265.
    Довідково!
    Класична чума свиней – надзвичайно контагіозна вірусна
    хвороба, яка характеризується геморагічним діатезом, некротичними
    змінами харчотравного тракту з надгострим, гострим, підгострим або
    хронічним перебігом і великою летальністю.
    Хворіють домашні і дикі свині незалежно від віку і породи(свиней).
    Перехворілі тварини залишаються вірусоносіями.
    Збудник класичної чуми свиней стійкий до низької температури,
    висушування та ряду інших фізико-хімічних факторів.
    Джерелом збудника інфекції є хворі,  перехворілі чумою свині,
    продукти їх забою і трупи.

    Зметою запобігання занесення вірусу КЧС в  господарства різної форми власності Державна служба ветеринарної медицини Київської області рекомендує:

    1. Утримувати свиней в закритих, надійно ізольованих приміщеннях.
    Не допускати вигулу свиней та їх контакт з іншими тваринами.
    Проводити щоденний клінічний огляд тварин з метою виявлення можливого захворювання.
    2. Все поголів’я свиней в господарствах всіх форм власності Вакцинувати проти КЧС.
    3. Регулярно здійснювати очистку та дезінфекцію приміщень у яких утримуються свині. Обслуговування тварин проводити лише у змінному одязі (який використовувати лише в межах господарства), при цьому використовувати окремі засоби догляду, інвентар. Постійно вести боротьбу з гризунами.
    3. Не допускати відвідування господарств, тваринницьких приміщень сторонніми особами.
    4. Не купувати тварин у невстановлених для цього місцях, без супровідних ветеринарних документів.
    5. Забій тварин проводити лише після передзабійного клінічного огляду проведено спеціалістом ветеринарної медицини, реалізовувати продукти забою лише після проведення ветеринарно-санітарної експертизи.
    6. Не купувати м’ясні продукти в невстановлених для цього місцях, стихійних ринках.
    7. При виявленні клінічних ознак захворювання або при виникненні підозри на захворювання, та/або при загибелі свиней негайно звертатись до представників державної служби ветеринарної медицини.
    8. Обов’язково забезпечувати доступ представників державної служби ветеринарної медицини до тварин для проведення клінічного огляду та проведення обов’язкових або необхідних ветеринарно-санітарних заходів.
    9. Трупи тварин, побічні продукти їх життєдіяльності, продукти забою та переробки непридатні для споживання людиною утилізувати згідно Закону україни «Про відходи».
    10.  Не переробляти трупи свиней, та/або туші вимушено забитих свиней.
    11.  Не використовувати для напування тварин воду з річок, інших водойм з повільною течією що протікають через лісові масиви, в яких є дикі кабани.
    12. Не використовувати для годівлі свиней харчові відходи.

    Щеплення проти Класичної чуми свиней є обов’язковими та здійснюються безкоштовно, тому просимо звернутись за ним до найближчої державної установи ветеринарної медицини.
    ПАМЯТАЙТЕ!

    ЛИШЕ СУВОРЕ ДОТРИМАННЯ ЦИХ ВИМОГ ТА 100% ЩЕПЛЕННЯ ТВАРИН  ВІД КЧС ДАСТЬ МОЖЛИВІСТЬ УНИКНУТИ ВИНИКНЕННЯ ЗАХВОРЮВАННЯ ТА ВЕЛИЧЕЗНИХ ЕКОНОМІЧНИХ ЗБИТКІВ !!!

    Call Now Button
    Будь в курсі подій