• In English
  • ПІДСУМКИ ЗАХОДІВ ДЕРЖАВНОГО ВЕТЕРИНАРНО-САНІТАРНОГО КОНТРОЛЮ ТА НАГЛЯДУ ЗА 2014 РІК
    , опубліковано 29 Січня 2015 року о 00:00

    У 2014 році зусилля державних інспекторів ветеринарної медицини області були направлені на збереження епізоотичного благополуччя території області та забезпечення продовольчої безпеки. В рамках заходів державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду проведено 2249 перевірок підконтрольних об’єктів, в тому числі – 778 господарств різної форми власності, забійних пунктів та м’ясопереробних підприємств – 220, холодокомбінатів – 62, інших підконтрольних об’єктів – 1189. При виявленні порушень вимог Законів України «Про ветеринарну медицину», «Про безпечність та якість харчових продуктів» та інших нормативних актів в галузі ветеринарної медицини вживались відповідні заходи, а саме: видано 1485 письмових попереджень, 1723 порушників ветеринарного законодавства притягнуто до адміністративної відповідальності шляхом накладання штрафів на суму 200,6 тис. грн., вилучено з обігу більше 6 тонн сировини та продукції тваринного походження, що не відповідала ветеринарно-санітарним вимогам.

    Але в зв’язку з накладенням мораторію на проведення перевірок суб’єктів господарювання відповідно до вимог ст. 31 Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про державний бюджет України на 2014 рік» планові перевірки підконтрольних суб’єктів господарювання органами держветмедицини області в III- IV кварталах були призупинені. Здійснювалися тільки позапланові перевірки відповідно до чинного законодавства в разі звернення самих суб’єктів господарювання.

    В рамках забезпечення державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду на агропродовольчих ринках області, фахівцями державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи, оглянуто (проведено експертиз): туш яловичини – 9607, туш свиней – 103892, туш овець та кіз – 328, інших видів тварин – 61374;

    – проведено експертиз молока і молочних продуктів – 224918, яєць – 103548 тис. шт., риби і рибопродуктів – 26352, меду -957, овочів та фруктів – 217264.

    За результатами ветеринарно-санітарної експертизи на агропродовольчих ринках не допущено в реалізацію продукцію, що не відповідала ветеринарно-санітарним вимогам: м’яса – 6,7 тонн, молока і молочних продуктів – 2,8 тонн, яєць – 0,4 тис. шт., овочів та фруктів – 3,7 тонн.

    На забійних підприємствах області забито та піддано ветеринарно-санітарній експертизі 21668 гол. великої рогатої худоби, 382502 гол. свиней, 3145 гол. овець та кіз, більше 67 млн. гол. птиці та 12850 гол. інших тварин. За наслідками ветеринарно-санітарної експертизи було направлено на знезараження 7,7 тонни м’яса та 156 тонн субпродуктів, на утилізацію направлено 4,5 тонн м’яса та більше 284 тонн субпродуктів.

    Відповідно до «Положення про державний ветеринарно-санітарний нагляд та контроль за діяльністю суб’єктів господарювання щодо забою тварин, переробки, зберігання, транспортування й реалізації продукції тваринного походження» на 513 суб’єктах господарювання впроваджено державний ветеринарно-санітарний нагляд та контроль, який здійснюють 224 офіційні лікарі ветеринарної медицини.

    Завдячуючи активній роботі державних інспекторів ветеринарної медицини та впровадженню виробниками міжнародних систем менеджменту якості та безпечності продукції за принципами НАССР 86 підприємств внесені в Реєстр експортерів та отримали право експорту своєї продукції до різних країн світу. А такі підприємства, як ТОВ «Комплекс Агромарс», Миронівський м’ясопереробний завод «Легко», ТОВ «Міжнародна група морепродуктів», ТОВ «Укрхарчопромкомплекс», ТОВ «Сан – Бі Україна», ПрАТ «Обухівський молокозавод», ТОВ «Ресурс – 96», ТОВ «Пелеком», ТОВ «Вікінг», ТОВ «Тіволі Фюр», СТОВ Баришівський звіроплемгосп» мають право експорту своєї продукції до країн Європейського Союзу.

    Крім того, державна служба ветеринарної медицини Київщини в 2014 році приймала активну участь в підготовці та проведенні місії інспекторів Офісу з питань харчових продуктів та ветеринарії (FVO) Генерального директорату з питань охорони здоров’я та захисту прав споживачів (DG SANCO) для проведення оцінки контролю при виробництві молочних продуктів для споживання людиною, призначеної для експорту до Європейського Союзу, а також процедур сертифікації (DG (SANCO)/2014-7331). В рамках зазначеної місії інспектори FVO відвідали та оцінили рівень державного та виробничого контролю за безпечністю продукції на ТОВ «Білоцерківський молочний комбінат», філії ПАТ «Яготинський маслозавод» «Яготинське для дітей», в сільськогосподарському підприємстві ТОВ «Терезине».

    Call Now Button
    Будь в курсі подій