• In English
  • ПОСИЛЕНО ДЕРЖАВНИЙ ВЕТЕРИНАРНО-САНІТАРНИЙ КОНТРОЛЬ ЗА ПРОДУКЦІЄЮ ТВАРИННОГО ТА РОСЛИННОГО ПОХОДЖЕННЯ
    , опубліковано 25 Червня 2015 року о 00:00

    У зв’язку з пожежею на нафтобазі в селі Крячки, Васильківського району, Київської області велика кількість продуктів горіння нафтопродуктів потрапила в атмосферу, зокрема сірнистий та сірковий ангідрид, оксид вуглецю, оксид азоту, з’єднання ванадію, солі натрію, але найбільш небезпечний оксид сірки. Цей газ реагує з водним паром в результаті чого утворюється сірчана кислота, що потім випадає у вигляді “кислотних дощів”. “Кислотні дощі” це опади з показником рН менше чим 5,7, що є небезпечним (наприклад для живої риби допустимий діапазон величини рН від 5,5 до 9). Такі опади залишають хімічні опіки на рослинах, проникаючи у ґрунт пошкоджують кореневу систему, а потрапляючи в водоймища, вбивають рибу.
    З попаданням окису (оксиду) азоту в ґрунт є вірогідність накопичення нітратів, що приведе до підвищення вмісту нітратів в продуктах рослинного походження.
    З метою недопущення небезпечної продукції в обіг, захисту здоров’я населення, Державною службою ветеринарної медицини Київської області посилено державний ветеринарно-санітарний контроль за обігом продуктів тваринного, а на агропродовольчих ринках – і рослинного походження.
    В Лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи на агропродовольчих ринках області при органолептичних дослідженнях звертають особливу увагу на візуальні пошкодження овочів, фруктів, ягід (опіки), на наявність сажі на поверхні овочів та фруктів, не допускають до реалізації уражені продукти. проводиться стовідсоткове дослідження продуктів рослинного походження на вміст нітратів, а також не допускається до реалізації жива риба рН якої нижче 5,5.
    Обіг харчових продуктів, вироблених (вирощених) у Васильківському районі та інших можливо забруднених продуктами горіння територіях, знаходиться під посиленим контролем державної служби ветеринарної медицини Київської області.
    Крім того згідно наказу Головного управління ветеринарної медицини в Київській області від 17.06.2015 № 143 «Про моніторинг наслідків техногенної катастрофи» запроваджено проведення моніторингу можливого забруднення кормів для тварин, рослинної та тваринної продукції продуктами горіння нафтопродуктів.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій