• In English
  • ПІДСУМКИ РОБОТИ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ ЗА 2015 РІК.
    , опубліковано 25 Лютого 2016 року о 00:00

    За 2015 рік проведено значний обсяг профілактичних щеплень, діагностичних і лабораторних досліджень. Плани протиепізоотичних заходів з основних показників в області в цілому виконано, завдяки чому у регіоні епізоотична ситуація є цілком контрольованою.
    Зокрема, станом на 01.01.2016 усі сільськогосподарські підприємства області (156), що утримують велику рогату худобу є благополучними щодо лейкозу.
    У продовж 2015 року вживались заходи боротьби з туберкульозом великої рогатої худоби. За результатами планових алергічних досліджень було виявлено захворювання худоби на туберкульоз в ДППЗ «Плосківський» (Броварський район). Завдячуючи своєчасно проведеним заходам вдалося стабілізувати ситуацію щодо туберкульозу в зазначеному господарстві, отримані негативні алергічні дослідження на туберкульоз
    Не зважаючи на те, що в 2015 році зареєстровано випадків сказу тварин менше на 8 випадків, ситуацію по сказу серед тварин в області залишається напруженою. Всього за звітний період зареєстровано 50 випадків сказу, в т. ч. 38 серед домашніх тварин (11 собак та 27 котів). Ці дані свідчать про безвідповідальне ставлення власників тварин до здоров’я своїх домашніх улюбленців, в т. ч і до свого особистого та оточуючих. Адже за умови наявності достатньої кількості вакцини проти сказу тварин та безкоштовних антирабічних щепленнях. Закликаємо жителів області звертатись до державних установ ветеринарної медицини для проведення таких щеплень домашнім собакам та котам.
    В рамках виконання «Програми контролю сальмонельозу птиці в Україні на 2014-2018 роки» було встановлено захворювання птиці на сальмонельоз у ТОВ «Слов’яни» (Макарівський район). Після проведення комплексу оздоровчих заходів карантинні обмеження щодо сальмонельозу птиці в даному господарстві були зняті. Також в 2015 році знято карантинні обмеження щодо сальмонельозу птиці з племінних ферм ТОВ «Комплекс Агромарс» (с. Лебедівка та с. Жукин Вишгородського району), які були введені на при кінці 2014 року.
    В травні 2015 року було зафіксовано перший випадок африканської чуми свиней на території Київської області в дикій фауні (Броварський район). Всього в 2015 році на території області зареєстровано 6 випадків африканської чуми свиней та 1 випадок класичної чуми свиней в дикій фауні. В результаті вжитих заходів щодо локалізації, ліквідації осередків інфекції та недопущення її розповсюдження на інші території оздоровлено (знято карантин) 4 неблагополучних пункти щодо африканської чуми свиней та 2 щодо класичної чуми свиней (один пункт оголошений в кінці 2014 року). На даний час в області є 2 неблагополучні пункти щодо африканської чуми свиней (ПАТ Агрокомбінат «Калита» та підсобне господарство Білоцерківського національного аграрного університету), в яких залишилося провести дезінфекцію території господарств.
    Ситуація щодо африканської чуми свиней постійно знаходилась на контролі Київської обласної державної адміністрації, районних державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування та територіальних органів державної ветеринарної медицини області. В 2015 році відбулося 151 засідання державних надзвичайних протиепізоотичних комісій при РДА і міськвиконкомах та 6 при Київській ОДА з питань ліквідації наявних осередків африканської чуми свиней та заходів профілактики.
    З метою посилання заходів щодо профілактики африканської чуми свиней та на виконання розпорядження Головного державного інспектора ветеринарної медицини України від 12.08.2015 № 87 «Стосовно здійснення позапланових заходів державного ветеринарно-санітарного контролю (нагляду) суб’єктів господарювання, діяльність яких пов’язана з вирощуванням, утриманням, реалізацією живих свиней, їх забоєм, переробкою та зберіганням продукції з них з метою запобігання поширення збудника африканської чуми свиней» органами державетмедицини області перевірено 317 – свиногосподарств, 81 – мисливське господарство, 24 – забійні пункти, 54 – м’ясопереробні підприємства та 27 – інших об’єктів. За наслідками цих перевірок накладено штрафи на 285 посадових осіб на загальну суму 50 тис. 459 грн., направлено до адміністративного суду матеріали щодо припинення роботи чотирьох свиногосподарств. Взагалі у продовж 2015 року призупинили роботу 13 свинарських господарств керівництво яких не забезпечили їх  роботу в закритому режимі.
    В рамках заходів з депопуляції дикого кабана на території області відстріляно 3086 гол. диких кабанів, що складає 81% від їх чисельності за даними таксації за 2015 рік.
    З метою інформування населення області щодо небезпеки африканської чуми свиней виготовлено та розповсюджено 167,5 тис. шт. інформаційних листівок та буклетів, опубліковано 237 статей в друкованих засобах масової інформації, здійснено 59 виступів по радіо та 62 по телебаченню, проведено 1038 зборів з представниками сільських громад. Робота щодо профілактики африканської чуми свиней на території області продовжується.
    В 2015 році заходи державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду органами державної служби ветеринарної медицини області здійснювалися за умов мораторію на перевірки та обмежень щодо перевірок суб’єктів господарювання з обсягом доходу до 20 млн. грн. за попередній календарний рік.
    В результаті кількість проведених перевірок в 2015 році зменшено в 3,3 рази в порівнянні з 2014 року та в 11 разів в порівнянні з 2012 роком. Як наслідок маємо ускладнення епізоотичної ситуації в області щодо африканської чуми свиней та значно послаблений контроль за виконанням суб’єктами господарювання чинного законодавства стосовно виробництва продукції тваринного походження.
    Так у продовж 2015 року державними інспекторами ветеринарної медицини області проведено всього 686 позапланових перевірок підконтрольних об’єктів, із них 183 за зверненнями суб’єктів господарювання, в т. ч. сільськогосподарських підприємств різної форми власності -353, забійних пунктів та м’ясопереробних підприємств – 111, холодокомбінатів – 1, інших об’єктів – 221. За результатами проведених заходів видано 375 письмових попереджень щодо усунення порушень, притягнуто до адміністративної відповідальності 472 особи шляхом накладання штрафів на суму 61тис. 965 грн. Станом на  1.02.2016 штрафи стягнуто з 470 осіб на суму 61 тисяча 761 гривня, що становить 99,7 %.
    В рамках заходів ветеринарно-санітарного контролю і нагляду на забійно-санітарних пунктах господарств і подвірно після забійної експертизи виявлено: 22 випадки інвазійних хвороб в ВРХ та 583 випадки інвазійних хвороб в свиней, в т. ч. 373 випадки ехінококозу.
    Державними лабораторіями ветеринарно-санітарної експертизи на агропродовольчих ринках області за наслідками досліджень не допущено в реалізацію 0,9 т яловичини, 6,7 т м’яса свинини, 4.3 т молока і молочних продуктів, 0.4 т риби і рибопродуктів, 1,4 тис. штук яєць, 0.2 т готових харчових продуктів промислового виготовлення.
    В 2015 році на забійних та м’ясо – та птахопереробних підприємствах області за результатами після забійної ветеринарно-санітарної експертизи було виявлено: у ВРХ – 186 випадків фасціольозу, 20 – дикроцеліозу, 6- ехінококозу та 669 випадків хвороб незаразної етіології; у свиней – 1257 випадків ехінококозу, 22 – випадки цистицеркозу, 12664 випадків хвороб незаразної етіології; у птиці встановлено – 183280 хвороб незаразної етіології. Як наслідок направлено на утилізацію 0,04 т м’яса яловичини, 1,2 т м’яса свинини, 1,8 т м’яса птиці, 3.1 т субпродуктів ялових, 11,5 т субпродуктів свинних, 218,7 т субпродуктів забитої птиці.
    На території Київської області здійснюють виробництво та/або обіг харчових продуктів тваринного походження 190 операторів ринку на яких мають застосовуватися постійно діючі процедури засновані на принципах НАССР. На сьогодні 23 оператори вже впровадили системи управління якістю і безпечністю, за принципами НАССР, зокрема 6 м’ясопереробних підприємств, 6 молокопереробних, 5 рибопереробних, 2 забійних, 2 з виробництва яєць та продуктів з них, 2 з виробництва продуктів бджільництва.
    Завдячуючи плідній співпраці суб’єктів господарювання та державної служби ветеринарної медицини області на сьогодні 95 підприємств мають право експорту продукції тваринного походження до різних країн світу, в т. ч. і до країн Європейського Союзу. Зокрема, в цьому році отримали право експорту: молочної продукції до Євросоюзу філія ПрАТ «Яготинський маслозавод» «Яготинське для дітей»; яйця харчового до Держави Ізраїль ПрАТ «Агрофірма Березанська птахофабрика»; до Молдови отримали право експорту молочної продукції ТОВ «Білоцерківський молочний комбінат», ПрАТ «Яготинський маслозавод», філія ПрАТ «Яготинський маслозавод» «Яготинське для дітей», до Вірменії свою продукцію мають право поставляти ТОВ «Комплекс Агромарс» та ТОВ «Візит».
    В ході реалізації планів роботи, а також виходячи з конкретних обставин, головним управлінням ветеринарної медицини в Київській області, а також Регіональною державною лабораторією ветеринарної медицини в Київській області, Київською обласною державною лікарнею ветеринарної медицини в 2015 році проведено ряд семінарів за участю фахівців ветеринарної медицини, лісового та мисливського господарства, спеціалістів з якості та безпечності переробних підприємств області. Крім того,відповідно проекту Європейського Союзу «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів України» 50 державних інспекторів ветеринарної медицини області приймали участь в одно-, дво- та чотириденних семінарах щодо принципів та практики проведення аудитів системи управління безпечності харчових продуктів за принципами НАССР. В період з 06.04.-07.04.2016 буде проведено заключне оцінювання їх знань представниками міжнародної аудиторської компанії SGS і фахівці, які успішно пройдуть оцінювання отримають сертифікати аудиторів міжнародного зразка.
    На виконання Закону України «Про ідентифікацію та реєстрацію тварин» державними установами ветеринарної медицини області проідентифіковано 46981 гол. великої рогатої худоби, 112844 гол. свиней.
    Незважаючию, що державна служба ветеринарної медицини знаходиться в стані реорганізації спеціалістами державних установ ветеринарної медицини будуть прикладатись максимум зусиль для забезпечення стабільної епізоотичної ситуації в області та недопущення виникнення хвороб в т. спільних для тварин і людей.

     

    Call Now Button
    Будь в курсі подій