• In English
  • ТОВАРНИЙ ЧЕК ТА КАСОВИЙ ЧЕК – СУЧАСНА ЗБРОЯ СПОЖИВАЧА ПРОТИ НЕЯКІСНОГО ТОВАРУ.
    , опубліковано 01 Червня 2016 року о 00:00

    Чек – це розрахунковий документ, який підтверджує факт придбання товару або послуги у даного продавця (виробника, виконавця).
    Зокрема, він є формою усного (спрощеного) договору між споживачем та продавцем, що встановлює між ними передбачені законом післяпродажні відносини.
    В чеку обов’язково присутня така інформація: найменування підприємця, адреса, за якої він здійснює свою діяльність, вартість та найменування проданого товару, а також дата його продажу. На відмінну від касового, товарний чек завіряється підписом керівника (його довіреною особою) та печаткою (за наявністю).
    Поняття касового та товарного чека обумовлено системою податкового обліку суб’єкта  господарювання (необхідності наявності на підприємствах касового апарату), та їх функції.
    Функції касового чеку відрізняються від товарного тим, що касовий чек це ще й документ суворої звітності. Всі платники ПДВ зобов’язані зберігати дані документи як доказ проведених операцій купівлі-продажу при здійсненні господарської діяльності. Так як більшість підприємців України працюють по спрощеній системі податкового обліку, то наявність касових апаратів для них є необов’язковим. З цим пов’язана основна проблема, з якою зустрічається споживач, вимагаючи від продавця товарний чек. Деякі підприємці (особливо на ринках), вважають, що оскільки нема касового апарата, то й виписувати товарний чек вони не зобов’язані. Це не так, обов’язок видачі чека споживачу передбачено цілою низкою нормативних актів України в сфері захисту прав споживачів, зокрема Законом України «Про захист прав споживачів», «Правилами побутового обслуговування населення», затверджених постановою Кабінету міністрів України від 16 травня 1994 р. № 313 та «Порядком провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів» затверджених постановою Кабінету міністрів України від 15 червня 2006 р. № 833.
    Касовий чек – це, передусім, форма усного договору між споживачем та продавцем, який являється важливою частиною державної політики з питань захисту прав споживачів та їх цивільних прав.
    Товарний чек – це ваш надійний захист від неякісного товару чи послуги, а тому, його отримання не тільки ваше право але й обов’язок. Відмова від видачі товарного чека це обман кожного з нас. Його невидача  – свідчення того, що товар заздалегідь неякісний або завезений контрабандним шляхом, без перевірки якості та безпеки. Продавець, знаючи це, не хоче нести жодної відповідальності після продажу такого товару. Замисліться, чи потрібен Вам взагалі такий товар?
    Ефективно захистити свої права споживач може шляхом подання письмової заяви до якої додаються копії касового або товарного чеку. Заява складається в двох примірниках та спочатку направляється до продавця (виконавця). Вам необхідно зареєструвати у нього звернення, а у випадку відмови, направити в магазин один примірник листа (з копією чека) по пошті рекомендованим листом. У випадку, якщо Ваша проблема не буде вирішена або Ви отримаєте негативну відповідь, або взагалі не отримаєте відповіді протягом 30 днів з моменту вручення Вашого звернення, Ви можете звернутись з копіями вищевказаних документів до органів Держпродспоживслужби за захистом своїх прав.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій