• In English
  • ЯК ЗАПОБІГТИ ОТРУЄННЯМ ДИКОРОСЛИМИ ГРИБАМИ
    , опубліковано 15 Липня 2016 року о 00:00

    В травні 2016 року в м. Бровари  стався прикрий випадок отруєння грибами двадцятирічної дівчини,  яке спричинили гриби минулорічного врожаю. За свідченнями потерпілої  вона занедужала після вживання  супу із білими сушеними грибами, зібраними  у смт. Східниця Львівської області. Хвора була госпіталізована у стані  середньої важкості.
    Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах.
    В поточному році в Київській області випадки отруєнь грибами серед дітей були зареєстровані  в Бориспільському, Васильківському районах: в м.  Бориспіль чотирирічна дівчинка отруїлася невідомими грибами, знайденими під час прогулянки на території дитсадка; в  с. Данилівка Васильківського району двоє хлопчиків віком два та десять років потрапили до лікарні після вживання невідомих дикорослих грибів. Діти вживали страви із невідомих грибів, які були зібрані у лісосмузі біля села.
    Причина отруєнь – незнання і неуважність тих, хто збирає та вживає невідомі і підозрілі гриби, а також неправильна кулінарна їх обробка.
    До лікарняного ліжка призводить вживання сироїжок, печериць, зеленушок та інших пластинчастих грибів. Найнебезпечніші гриби – біла та бліда поганки, які в молодому віці дуже схожі на сироїжки, печериці та інші пластинчасті гриби. Отрута блідої поганки стійка до нагрівання, не переходить у відвар, не руйнується при солінні та сушінні. Навіть невеликий шматочок блідої поганки може викликати смертельне отруєння.
    Також небезпечні для здоров’я умовно їстівні гриби, які містять отруйні речовини, що потрапляють в їжу при неправильному кулінарному приготуванні страв з недостатньою тепловою обробкою грибів.
    Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль в животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності. Слід пам’ятати, що при появі ознак отруєння після вживання дикорослих грибів необхідно негайно звернутись до лікаря або викликати “швидку допомогу”. Одночасно, не чекаючи прибуття медичних працівників, необхідно промивати потерпілому шлунок підсоленою або чистою водою до тих пір, поки промивні води не стануть чистими.
    Щоб запобігти отруєнням грибами ми рекомендуємо Вам заходи та правила, які необхідні для виконання кожній людині, а саме:
    – купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків;
    – збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
    Не збирайте гриби:
    – якщо не впевнені, що знаєте їх – якими б апетитними вони не здавалися;
    – поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
    – невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення “бульба”, оточене оболонкою ( як, наприклад, у блідої поганки і червоного мухомора);
    – з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих;
    – ніколи не  збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;
    – “шампіньйони” та “печериці”, у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору;
    – не довіряйте таким помилковим тлумаченням: отруйні гриби мають неприємний смак, а їстівні приємний; усі гриби в молодому віці їстівні; личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів.
    Поради по приготуванню:
    – перш за все  слід пам’ятати, що свіжі гриби швидко псуються, тому без холодильника зірвані гриби не повинні зберігатись більше 3-х годин.
    – Зірвані гриби відразу необхідно переробити, кожний гриб уважно переглянути, почистити, ретельно промити проточною водою, обов’язково двічі відварити у киплячій воді по 20 хвилин і тільки потім готувати страви з грибів. Відвар необхідно вилити.
    Виконання цих нескладних правил убереже Вас і Ваші родини від отруєнь грибами.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій