• In English
  • УВАГА! СЕЗОН АМБРОЗІЇ ПОЛИНОЛИСТОЇ
    , опубліковано 29 Липня 2016 року о 00:00

    Амброзія полинолиста (ambrosia artemisiifolia) – це карантинний бур’ян, що розвиває могутню кореневу систему і надземну масу. Він надмірно висушує і виснажує ґрунти, викликає алергічні реакції в організмі людини. Зовні схожий на полин звичайний.
    Морфолочні-біологічні особливості. Амброзія полинолиста – однорічна рослина. Її коренева система стрижнева, з потужним розгалуженням. Корінь проникає на глибину до 4 метрів. Це однодомна рослина. Чоловічі колосовидні суцвіття зібрані на верхівках гілок, жіночі кошики – в пазухах листків або ж при основі чоловічих суцвіть. Насіння представляє собою несправжній плід обернено-яйцевидної форми, навколо верхньої випуклої частини є 5-10 маленьких шипиків і один, більший, на верхівці. Забарвлення амброзії – від зелено-сірого до  коричневого. Одна рослина може дати до 30-40 тис. насінин. Насіння амброзії зберігає схожість у ґрунті до 40 років.
    Шкодочинність. Амброзія полинолиста засмічує польові культури. Росте на узбіччях доріг, на пустирях, необроблених землях, присадибних ділянках.
    Поширення. Поширюється цей карантинний бур’ян з насінням, відходами від переробки насіння сільськогосподарських культур, із сіном, соломою, силосом, у тому числі й з підстилкою, з розсадою та іншими матеріалами.
    Заходи боротьби. Для запобігання розповсюдження амброзії вирішальну роль відіграють агротехнічні методи боротьби (виривання або скошування, залуження). Значний ефект можливо отримати при застосуванні гербіцидів.
    У випадку виявлення амброзії сільськогосподарські виробники, власники земельних та присадибних ділянок зобов’язані негайно вжити заходів по її знищенню.
    ПОПЕРЕДЖЕННЯ! Невиконання фізичними та юридичними особами правил фітосанітарного контролю, згідно ст. 16 Закону України «Про карантин рослин» та ст. 105 Кодексу України про адміністративні правопорушення, тягне за собою накладання штрафів: на громадян – від 3 до 10 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, на посадових осіб – від 8 до 15 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

     

    Call Now Button
    Будь в курсі подій