• In English
  • ОБЕРЕЖНО. БОТУЛІЗМ!
    , опубліковано 05 Серпня 2016 року о 00:00

    31.07.2016 року в інфекційне відділення Переяслав-Хмельницькой  ЦРЛ була у важкому стані госпіталізована дитина 2004 р.н.  з попереднім діагнозом: «Ботулізм» .З анамнезу встановлено, що ймовірною причиною захворювання було вживання хворим м’ясного паштету, придбаного у невстановленому місці. Після отримання  інтенсивного лікування та введення протиботулінічної  сироватки стан хворого був стабілізований.

    Ботулізм — хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи. Збудник — Clostridium botulinum — широко поширений у природі з постійним місцем існування в ґрунті; утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120° С через 30 хвилин). Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут — ботулотоксин. Його смертельна доза для людини складає усього лише 0,3 мкг. Зараження людини ботулізмом відбувається при вживанні продуктів тваринного і рослинного походження: забруднених клостридіями фруктів і овочів, неправильно консервованих продуктів, через ковбаси, шинку, копчену рибу. В останні роки у виникненні ботулізму не останню роль грають консервовані в домашніх умовах гриби.

    Зараження відбувається, як правило, через шлунково-кишковий тракт, однак відомі два винятки, що трапляються дуже рідко — ботулізм грудних дітей, у яких токсин продукується в кишечнику вегетативними формами збудника, і раневий ботулізм, коли розмноження клостридій і токсиноутворення відбувається в загниваючих, некротованих (відмерлих) тканинах рани.

    Інкубаційний період (від моменту проникнення збудника в організм до клінічних виявів хвороби) триває від декількох годин до 2-5 діб. Відомо, що чим важче захворювання, тим коротший інкубаційний період. При важких формах він складає, у середньому, близько доби.

    Як правило, починається хвороба з симптомів гастроінтестинального синдрому — хворого турбують нудота, блювання, характерний біль у животі, рідке випорожнення без патологічних домішок. Це продовжується, у середньому, 20-24 години. В подальшому з’являється неврологічна симптоматика: порушення зору — одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує “сітка” перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Іноді в таких хворих помилково діагностують ангіну.

    Профілактика ботулізму: при виготовленні та вживанні рибних продуктів, грибних та овочевих консервів включає в себе комплекс правил, головними із яких є: захист риби від потрапляння збудника: рибу, яку тільки піймали негайно охолоджують або заморожують, перед посолом необхідно обережно випотрошити рибу, щоб не порушити цілісність кишкового тракту, не забруднити м’язи риби його вмістом; посол риби проводити тільки в охолодженому стані при температурі не більше +4° С, дотримуватися технології приготування, оскільки при концентрації кухарської солі більше 10% зупиняється виділення ботулотоксину; ретельно промивати та просушувати овочі, особливо гриби перед консервуванням, дотримуватися температурного режиму при виготовленні консервів; не їсти консерви з бомбажом або при підозрі на недоброякісність; не купуйте копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю; їсти грибні та рибні консерви тільки промислового виготовлення, оскільки технологія та рецептура виготовлення продуктів промислового виробництва розроблена з врахуванням профілактики ботулізму та з проведенням лабораторного контролю.

    Слід неухильно дотримуватись санітарно-гігієнічних вимог щодо технології виготовлення консервованих продуктів. Їх стерилізують в автоклавах, бо руйнування спор відбувається лише за температури 120 °С. Зовнішньою ознакою забрудненості консервів збудником ботулізму є їх здуття внаслідок газоутворення і поява неприємного запаху.

    Головне управління  Держпродспоживслужби в Київській області  звертається до населення з наполегливим проханням – берегти власне життя і здоров’я, не вживати харчові продукти сумнівної якості і звертатися за медичною допомогою при перших ознаках хвороби.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій