• In English
  • ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБА ЗАСТЕРІГАЄ ПРО НЕБЕЗПЕЧНІСТЬ ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ
    , опубліковано 05 Вересня 2016 року о 00:00

    Епідемічна ситуація щодо отруєння грибами серед населення Київської області є неблагополучною. Протягом 8 місяців 2016 року зареєстровано 6 випадків отруєння грибами у 4 районах області внаслідок яких постраждало 10 осіб, із них четверо дітей. Отруєння спричинені вживанням пластинчатих отруйних грибів, а також таких, які помилково вважають за їстівні. Враховуючи таку ситуацію, Головне управління Держпродспоживслужби в Київський області вкотре нагадує основні заходи недопущення отруєнь грибами.
    ПАМ`ЯТКА ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ.
    Щоб не отруїтися дикорослими грибами найкраще відмовтеся від їх споживання, як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах.
    Не купуйте гриби на стихійних ринках та автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
    Якщо все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково врахуйте таке:
    – ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів;
    – не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях;
    – під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини;
    – уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
    – не вживайте сирих грибів.
    Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох раз) протягом 30 хвилин.
    Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
    Гриби – не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю.
    Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.
    Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):
    – Негайно викликайте “швидку допомогу”. До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.
    – Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчої лікувальної установи.
    – Недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.
    Не займайтеся самолікуванням! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій