• In English
  • ДО ВІДОМА ОПЕРАТОРІВ РИНКУ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ!
    , опубліковано 21 Вересня 2016 року о 00:00

    Звертаємо увагу операторів ринку харчових продуктів!

    З 20 вересня 2015 року набули чинності положення Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Закон містить новації, які торкаються виробників, переробників і реалізаторів харчових продуктів. А головне – він запроваджує систему контролю безпечності харчових продуктів на всіх етапах їх виробництва та обігу – «від лану до столу». Цим законом встановлюється принципово новий підхід до забезпечення безпечності харчових продуктів. Головною відмінністю нової системи є чітке закріплення відповідальності оператора ринку в межах своєї діяльності за дотримання вимог законодавства про безпечність харчових продуктів, тобто основна відповідальність за безпечність харчових продуктів покладається на операторів ринку харчових продуктів: на виробників, інших суб’єктів господарювання, які транспортують, зберігають, пакують або реалізовують харчові продукти. На законодавчому рівні, для усіх операторів ринку, які здійснюють виробництво, реалізацію, та / або обіг харчових продуктів, закріплено вимогу обов’язкового запровадження системи управління безпечності харчових продуктів заснованої на принципах ХАССП (лат. НАССР). З 20.09.2017 року запровадження НАССР є обов’язковим для потужностей, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких є необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей).

    Ще одним нововведенням є розділ VII «Загальні гігієнічні вимоги щодо поводження з харчовими продуктами» Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», який має замінити величезну кількість санітарно-ветеринарних правил до виробництва харчових продуктів та набирає чинності з 20.09.2016 року. Згідно вимог ст. 40-51 цього Закону оператори ринку зобов’язані дотримуватись гігієнічних вимог до потужностей, до приміщень, де обробляються або переробляються харчові продукти, до рухомих та/або тимчасових потужностей, до транспортних засобів, до обладнання та інвентарю, дотримання гігієнічних вимог, щодо постачання води, до персоналу потужностей, який працює у зоні поводження з харчовими продуктами, до харчових продуктів, до пакування харчових продуктів, дотримання гігієнічних вимог під час термічної обробки харчових продуктів.

    Окрім того, значно спрощені умови отримання експлуатаційного дозволу. Згідно вимог ст. 23 вищезазначеного закону, експлуатаційний дозвіл отримують оператори ринку, що провадять діяльність, пов’язану з виробництвом та/або зберіганням харчових продуктів тваринного походження. Зазначений обов’язок не поширюється на операторів ринку, які проводять діяльність, пов’язану з первинним виробництвом та/або транспортуванням, зберіганням, продажем харчових продуктів, які не потребують дотримання температурного режиму та можуть зберігатися при температурі вище 10̊ С, залишаючись придатними для споживання людиною. Оператори ринку, які проводять діяльність, що не вимагає отримання експлуатаційного дозволу, зобов’язані зареєструвати потужності, які використовуються на будь-якій стадії виробництва та/або обігу харчових продуктів (заклади громадського харчування, заклади роздрібної торгівлі харчовими продуктами та інші види діяльності) .

    Нагадуємо, відповідальність за дотримання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів у межах діяльності, яку вони здійснюють та дотримання гігієнічних вимог до харчових продуктів на всіх стадіях їх виробництва та обігу покладається суто на оператора ринку.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій