• In English
  • УВАГА БОТУЛІЗМ!
    , опубліковано 16 Січня 2017 року о 00:00

    Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області інформує про випадок захворювання на ботулізм мешканки міста Бровари Київської області, що стався одразу після новорічних свят.
    З п’яти осіб, членів однієї сім’ї, що вживали підозрілі продукти (м’ясні консерви, рибні консерви-шпроти, м’ясні продукти домашнього приготування, риба копчена, риба солена, гриби консервовані), захворіла одна особа.
    Захворіла госпіталізована та знаходиться на лікуванні у відділені інтенсивної терапії Київської обласної лікарні.
    Що таке ботулізм?
    Ботулізм, це отруєння, що настає при вживанні їжі, що містить токсин бактерій Клострідіум ботулінум (Clostridium botulinum). У природі Clostridium botulinum широко поширений і зустрічається у ґрунті, намулі водойм, у кишечнику риб і тварин. Потрапляючи у харчові продукти, бацили розмножуються і виділяють токсин, який є найсильнішим з відомих мікробних отрут.
    Сама по собі бактерія Clostridium botulinum безпечна, страшна лише отрута, яку вона продукує. Ідеальним середовищем для появи токсину є герметично закриті банки, отрута виділяється лише в анаеробних умовах, тобто без доступу повітря. Сіль і кислоти перешкоджають виділенню токсину, однак наявність оцту і солі у ваших заготовках не може на 100% гарантувати їх безпеку для здоров’я людини. Найчастіше токсин у банку ніяк себе не проявляє – зовнішній вигляд продукту не змінений, запах і смак звичайні.
    Найчастіше причиною отруєння стають герметично закриті грибні та овочеві консерви: очистити гриби і овочі від частинок ґрунту важко, тому бактерія легко може проникнути у ваші заготовки.
    Повністю безпечними заготовками можна вважати лише солоні та квашені овочі, яким не потрібна герметична кришка.
    Єдиний спосіб, що сприяє знищенню спор бактерій ботулізму та руйнуванню токсину – стерилізація закупорених банок з їх вмістом та кип’ятіння сировини протягом 30 хвилин під тиском.
    Симптоми захворювання проявляються впродовж 12-36 годин після споживання продукту, що містить токсин.
    Перші симптоми ботулізму – підвищення температури тіла , нудота, блювання, біль у животі. Потім розвивається відчуття розпирання в шлунку, запори. Пізніше з’являються розлад зору, сухість у роті і м’язова слабкість. Голова звисає, і хворі змушені підтримувати її руками. Дихання стає поверхневим, ледь помітним.
    Тому при появі перших ознак захворювання потрібно негайно звертатися до лікаря. Вчасно надана медична допомога, основою якої є введення протиботулінічної сироватки, гарантує збереження життя хворому.
    При ранньому введенні протиботулінічної сироватки прогноз сприятливий. Без застосування її летальність може становити 30-60%. Смерть, як правило, настає від паралічу дихальної мускулатури і подальшої дихальної недостатності.
    Розпізнати заражений продукт досить складно, адже заражена токсином продукція не має видимих ознак.
    Однак існують правила профілактики ботулізму, якими не варто нехтувати:
    Дотримуйтеся чистоти при приготуванні домашніх консервів. Не нехтуйте стерилізацією банок і кришок, ретельно періть і пропрасовуйте кухонні рушники.
    Не варто готувати герметичні консерви з позбавлених природної кислоти овочів (огірків, кабачків, баклажанів) і грибів. Для них є більш безпечні методи заготівель – соління, маринування в негерметичній тарі, для грибів – сушка.
    Якщо ви готуєте компоти з яблук, груш, слив або абрикосів (впали плоди часто збирають із землі), стерилізувати треба не тільки банки і кришки, але і їх вміст. Для цього поставте наповнені банки в каструлю з киплячою водою, накрийте банки кришками, не закупорюючи і потримаєте їх на вогні протягом 20 хвилин.
    Не рекомендується купувати на стихійних ринках з рук приватних осіб консервовані продукти, виготовлені в домашніх умовах, у тому числі солені, в’ялені, копчені.
    Рекомендуємо купувати харчові продукти промислового виробництва. Технологія обробки харчових продуктів на підприємствах практично виключає можливість виникнення ботулізму.

    Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Прислухайтесь до вищевказаних порад.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій