• In English
  • ПРО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДОТРИМАННЯ ВЕТЕРИНАРНО-САНІТАРНИХ ВИМОГ ПІД ЧАС НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПЕРЕВЕЗЕННЯ СОБАК, КОТІВ ТА ДОМАШНІХ ТХОРІВ (ФРЕТОК) ДО КРАЇН-ЧЛЕНІВ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ
    , опубліковано 28 Лютого 2017 року о 00:00

    Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів інформує.

    На звернення Генерального Директорату Європейської Комісії з питань охорони здоров’я та безпечності харчових продуктів «САНТЕ» стосовно виявлення на території Європейського Союзу з підробленими ветеринарними сертифікатами та лабораторними тестами на напруженість імунітету проти сказу домашніх тварин (собака, коти), які подорожували з України до країн Європейського союзу, а з метою подальшого унеможливлення порушення вимог європейського законодавства під час вивезення з України домашніх тварин на територію країн-членів Європейського Союзу прийнято наказ Головного державного інспектора ветеринарної медицини України від 23.02.2017 № 8 «Про забезпечення дотримання ветеринарно-санітарних вимог під час некомерційного перевезення собак, котів та домашніх тхорів (фреток) до країн-членів Європейського Союзу».

    Будь-який громадянин України чи іноземний громадянин, що планує перетнути кордон з домашньою твариною, повинен дослідити її на наявність поствакцинальних антитіл до вірусу сказу в лабораторії, яка має відповідні повноваження. Експертний висновок (довідка) повинен бути прикладений до ветеринарного сертифікату.

    Відповідно до цього наказу, а також враховуючи, що за результатами проведення щорічних міждержавних лабораторних раундів Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики і ветеринарно-санітарної експертизи (м. Київ) (далі-ДНДІЛДВСЕ) схвалено ЄС як сертифіковану лабораторію, яка проводить дослідження сироваток крові на наявність антитіл проти сказу, його визначено єдиною установою в Україні для проведення лабораторних досліджень сироваток крові на наявність антитіл до збудника сказу.

    ДНДІЛДВСЕ зобов’язано:

    – забезпечити розміщення результатів лабораторних досліджень сироваток крові на наявність антитіл до збудника сказу на своєму офіційному веб-сайті з дотриманням умов конфіденційності;

    – при зверненні фізичних осіб або суб’єктів господарювання забезпечити перевірку автентичності експертних висновків, виданих лабораторіями, схваленими ЄС на проведення досліджень на титр антитіл до вірусу сказу, про результати якої інформувати Держпродспоживслужбу на e-mail: rabies_test@vet.gov.ua.

     

    Посадові особи територіальних органів Держпродспоживслужби та регіональних служб державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду на державному кордоні та транспорті при оформленні супровідних ветеринарних документів та міжнародних сертифікатів повинні забезпечити:

    – дотримання виконання Методичних рекомендацій та інформації щодо некомерційного переміщення та заповнення ветеринарного сертифіката для некомерційного переміщення домашніх тварин до Європейського Союзу з України (далі – Методичні рекомендації), які розміщені на веб-сайті Держпродспоживслужби в розділах: Міжнародне співробітництво – Ветеринарія та безпечність – Вимоги до некомерційного переміщення тварин;

    – перевірку автентичності експертного висновку ДНДІЛДВСЕ з даними, розміщеними на офіційному веб-сайті ДНДІЛДВСЕ. Оформлення документів на вивезення тварин, які попередньо були ввезені з країн-членів ЄС, проводити відповідно до вимог чинного законодавства на підставі оригіналу міжнародного ветеринарного сертифіката, виданого країною – відправником;

    – оформлення міжнародних ветеринарних сертифікатів інформацію про тварину перевіряти методом зчитування її за допомогою спеціальних засобів з мікрочипа тварини;

    – у випадку пред’явлення суб’єктами господарювання експертного висновку, виданого схваленими лабораторіями країн-членів ЄС, видачу супровідних ветеринарних документів на вивіз домашніх тварин здійснювати виключно після перевірки автентичності такого експертного висновку через контактні дані, розміщені на офіційному сайті Європейської Комісії за посиланням https://ec.europa.eu/food/animals/pet-movement/approved-labs_en або через відповідальну особу ДНДІЛДВСЕ.

    – провести роз’яснювальні роботи з фізичним особами та зацікавленими організаціями (установами) щодо завчасної обов’язкової перевірки автентичності експертних висновків, виданих лабораторіями схваленими ЄС на проведення досліджень на титр антитіл до вірусу сказу, при оформленні супровідних ветеринарних документів на вивіз домашніх тварин до ЄС. Перевірку автентичності експертних висновків необхідно здійснювати за 5 робочих днів до оформлення супровідних ветеринарних документів.

     

    P. S. Звертаємо увагу власників тварин на необхідність завчасного звернення до державних установ ветеринарної медицини на місцях (за 10 днів) для оформлення ветеринарних документів на вивезення тварини.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій