• In English
  • ПРОГНОЗ ФІТОСАНІТАРНОГО СТАНУ ТА РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ЗАХИСТУ ОСНОВНИХ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ РОСЛИН У ГОСПОДАРСТВАХ ОБЛАСТІ В ТРАВНІ 2017 РОКУ
    , опубліковано 11 Травня 2017 року о 00:00

    За прогнозом  Українського Гідрометцентру  в травні в області прогнозується середньомісячна температура повітря в межах 14-17,50C, що на 1,5-20С вище середньобагаторічних значень. В третій декаді травня денні температури прогнозуються в межах  24-250С. Опади спостерігатимуться протягом  8-10 днів в межах норми, або трохи вище, від норми. Стабільне потепління з достатньою кількістю опадів сприятиме розселенню і шкідливості шкідливих об’єктів, розвитку та поширенню хвороб в посівах сільськогосподарських культур.
    Зернові, зернобобові культури та багаторічні бобові трави
    Контрастна погода квітня, з поривчастими вітрами і ранковими заморозками до мінус 40С відтермінувала вихід з місць зимівлі шкідливих хлібних клопів (шкідливої черепашки та гостроголового клопа) .
    Масовий переліт клопів у посіви зернових розпочнеться за стійкої температури повітря 140С. В теплі сонячні дні за температури повітря +200С клопи посилено живитимуться соком стебел, а через 7-15 днів самиці відкладатимуть яйця, яйцекладка триватиме 15-20 днів. Клопи будуть помітні на рослинах за тихої, теплої погоди (з 11 до 16 години), з похолоданням, ввечері вони ховатимуться під грудочки землі. Це слід враховувати при обстеженні та обробках посівів.
    Для локалізації та недопущення втрат врожаю і його якості, за наявності на кв. м. 2-4 клопів і більше озимі зернові культури обприскують дозволеними до використання препаратами. За посушливої погоди шкідливість клопів посилюватиметься, передусім на ярих колосових культурах.
    Жуки п’явиць (хлібної і червоногрудої) відкладатимуть яйця, з них відродяться  личинки, їх шкодочинність більш помітною буде на посівах ярих зернових культур. За  умов теплої сонячної і посушливої погоди на пізніх посівах ярих, ослаблених погодними умовами, помітною буде шкодочинність  хлібних блішок, зокрема смугастої. В деяких районах чисельність їх складає 1-3 екз кв. м. Захистять культури обробки крайових смуг посівів на початку їх заселення.
                Злакові попелиці відродилися в середини квітня, а у ІІ декаді травня розпочнеться їх активне розмноження та утворення колоній.
    У травні місяці після опадів повсюди в посівах озимих зернових відновиться розвиток хвороб. Джерелом інфекції є листя нижнього ярусу та рештки рослин уражені борошнистою росоюсепторіозом.  Домінуваватимуть плямистості, залежно від погодних умов, можливий початок розвитку іржастих та сажкових хворобКореневі гнилі поширюватимуться за надмірного зволоження та перепадах температур. Такі погодні умови сприятимуть поширенню і розвитку гельмінтоспоріозної плямистості на ярому ячмені.
    У фазу колосіння-цвітіння озимої пшениці за ймовірності розвитку  фузаріозу та септоріозу колоса проводять обробки фунгіцидами: Абакус, мк.е.-1,25-1,75л/га; Альто Супер 330 ЕС, к.е.- 0,4-0,5 л/га; Амістар Екстра 280 SC, к.с.-0,5-0,75 л/га; Імпакт, 25 SС, к.е.-0,5 л/га; Рекс Дуо, к.с.-0,4-0,6 л/га; Фолікур 250 EW, ЕВ-0,5-1,0 л/га
             За прогнозами агрометеорологів цвітіння гороху очікується в кінці травня. В період бутонізації, на початку цвітіння відбуватиметься заселення посівів гороху гороховим зерноїдом, попелицями, трипсами, плодожеркою, акацієвою вогнівкою, в окремих районах гороховим комариком. За чисельності комах, що перевищують ПШ: гороховий зерноїд (2-3 жука/10 помахів сачком), горохова попелиця  20% заселених рослин, гороховий трипс (2 екз. на квітку), горохова плодожерка, акацієва вогнівка (25-30 яєць на кв.м), гороховий комарик- рекомендовані обробки інсектицидами: актара  240 SC, к.с.-0,11 л/га; акцент, КЕ-0,5-1,0 л/га,  блискавка, КЕ-0,15-0,165 л/га, децис Профі 25 WG, в.г.-0,04-0,07кг/га, дуглас, КЕ-1 л/га, енжіо 247 SC, к.с.-0,18 л/га, данадим стабільний, к.е.-0,5-1 л/га, золон 35, к.е.-1,4 л/га (крім зеленого горошку); том, к.е.-0,15-025 л/га; сумі-альфа, к.е.-0,3 л/га (крім зеленого горошку), біммер, к.е-0,5-1,0 л/га, фаскорд, к.е.-0,1 л/га;  а також  дозволеним для застосування в посівах на зелений горошок ф’юрі, в.е.- 0,07-0,1 л/га, фостран, к.е.-0,5-1 л/га, фуфанон 570, КЕ-0,5-1,2 л/га.
                Проростаюче насіння і сходи сої пошкоджуватимуться личинками росткової мухичорнишів і коваликівпластинчастовусих жуків. За теплої і посушливої погоди на сходах сої активно живитимуться бульбочкові довгоносики, клопи (щитникисліпняки), попелиці.
    Низькі температури під час проростання насіння, грунтові і повітряні посухи сприятимуть ураженню рослин сої кореневими гнилями. У фазу 2-6 листочків проти бульбочкових довгоносиків (8-15 екз. на кв.м.), клопів (2-5 екз./рослину), попелиць (250 екз./10п..с.) посіви сої обприскують рекомендованими препаратами.
    Шкідники і хвороби технічних культур
    В травні триватиме вихід і розселення звичайного бурякового довгоносика  на сходах цукрових буряків, а за температури 22-25ºС літ звичайного бурякового довгоносика на посіви буряків. Окрім жуків звичайного, сходи культури заселятимуть також жуки сірого бурякового та південного сірого довгоносиків. Мінливі погодні умови спричинять хвилеподібний вихід довгоносиків.
    Молоді рослини, переважно в південних, осередково центральних районах пошкоджуватиме піщаний мідляк.  Площі посівів цукрових буряків повинні бути під постійним наглядом. Сходи буряків за чисельності звичайного бурякового довгоносика – 0,2-0,3 екз. на кв.м., сірого -0,2-0,5 екз. на кв.м. захищають одним з рекомендованих інсектицидів: борей, КС-0,1л/га, борей нео,КС-0,2-0,4 л/га, вантекс, Мк.с.-0,06-0,07 л/га, дурсбан 480, к.е. 0,8-2л/га; нурел Д, к.е.-0,8 л/га; енжіо 247 SC, к.с.-0,18 л/га, ; нурік, к.е.-0,8 л/га; коннект 112,5 SC, КС-0,5-0,6 л/га, протеус 110 ОD, МД-1,0 л/га, сірокко, КЕ-0,5-1,0 л/га; суперкіл 440, КЕ-1,0 л/га; актеллік, 500 ЕС, к.е.-1-2 л/га, актара 25WG, в.г.-0,08 кг/ га, фастак, к.е.-0,1-0,25 л/га; ф’юрі, в.е.-0,15 л/га; хлоргард 480, к.е-2,0-2,5 л/га, бестселлер Турбо 200, КС-0,05-0,12 л/га.
                За теплого й вологого травня на рослинах – господарях (калина, жасмин) розмножуватиметься бурякова листкова попелиця, яка згодом переселятиметься на рослини буряків. Захисні обробки буряків проти листкової попелиці проводять за заселення шкідником 5% рослин.
    За недотримання агротехнічних прийомів догляду за культурою в умовах надмірного зволоження грунту та утворення поверхневої кірки уможливлюється ураження сходів буряків коренеїдом. Досходові та післясходові боронування знищують поверхневу кірку, проростки бур`янів, покращують фізіологічний стан рослин та оздоровлюють їх.
    Передусім нетоксиковані сходи соняшнику повсюди пошкоджуватимуть дротяники і насправжні дротяники, личинки хрущів, що може призвести до зрідження посівів.
    На пізніх посівах соняшника триватиме шкідливість сірого бурякового та сірого південного довгоносиків, їх шкідливість буде найбільш помітною в крайових смугах посівів. За чисельності понад 2 екз. жуків  на кв.м.їх знешкоджують сумішами фосфорорганічних і піретроїдних препаратів у половинних нормах.
    На озимому  ріпаку триватиме шкідливість ріпакового квіткоїда, розпочнеться живлення жуків насіннєвого прихованохоботникакапустяної попелиціхрестоцвітих клопів. За чисельності квіткоїда-5-6 жуків/рослину, прихованохоботників-1жук/рослину, попелиці-5-6 особин/рослину посіви захищають: вантексом, мк.с.-0,04-0,06 л/га, каліпсо 480 SC,КС- 0,15-0,2 л/га, мавріком, ЕВ-0,35 л/га, нурелом-Д, к.е.-0,5-0,6 л/га, пірінексом Супер 420, к.е. – 0,4-0,75 л/га, фуфаноном, к.е.-0,6-0,8 л/га та ін. рекомендованими препаратами.
    Картопля та овочеві культури
    Взимку загинуло 20% колорадських жуків. Навесні на картоплянищах нараховується 2-4 екз. на кв.м жуків. У травні жуки виходитимуть з грунту та заселятимуть сходи картоплі та інших пасльонових культур. Дружній вихід жуків з місць зимівлі відбуватиметься за умов стійкого потепління. За оптимальних умов (t°17-24°С, відносна вологість повітря 60-75%) жуки паруватимуться та відкладатимуть яйця. Ранні сходи картоплі захищають в разі заселення жуком 10% рослин. Захисні заходи проти личинок проводять за масової появи першого – другого віків і чисельності 10-20 екз. на кожній з 8-10% заселених рослин. Баклажани, помідори, перець та інші пасльонові слід обприскувати при заселенні 5% рослин.
    Повсюди капустуредиску, інші хрестоцвіті культури заселятимуть хрестоцвіті блішки (загибель 13%), шкідливість яких зростатиме за посушливої погоди. Раннім сортам білокачанної та цвітної капусти загрожуватимуть личинки капустяної (весняної) мухи (загибель 25%). Осередково розвиватимуться хрестоцвіті клопи,  прихованохоботникбариди, скрізь – гусениці першого покоління біланівкапустяної молі. В разі заселення 10% рослин капусти по 3-5 жуків блішок або 6-10 яєць капустяної мухи на рослину проводять крайові або суцільні обприскування посівів дозволеними інсектицидами.
    Плодові насадження
    Середня загибель зимуючого запасу шкідників плодових культур коливалась від 10 до 20%. На кінець квітня садові довгоносики (сірий бруньковий, яблуневий квіткоїд) скрізь за чисельності 1-5 екз. на дерево  пошкодили 5-10% бруньок на 12-30% дерев.
    У зерняткових садах у допороговій чисельності живилися яблуневі попелиці, медяниці, плодові кліщі, листокрутки. В сонячні години відмічався літ оленки волохатої.
    В плодових насадженнях у травні продовжуватимуть розвиватися і завдавати шкоди листкам, квіткам і зав’язі плодових дерев садові довгоносики: сірий бруньковий, яблуневий квіткоїд. Заляльковуватимуться личинки яблуневого квіткоїда, а в період опадання зайвої зав’язі масово з’являтимуться молоді жуки, які прогризатимуть в бутонах дірки і виходитимуть назовні.
    В занедбаних насадженнях у період утворення зав’язі яблуні продовжуватимуть харчування гусениці розанової листокрутки, яблуневої молі. Скрізь заляльковуватимуться гусениці яблуневої плодожерки, літ метеликів якої відбуватиметься за суми ефективних температур (вище 100С)-1100С, масовий літ за 150-1700С. Відкладання яєць фітофагом спостерігатиметься за відсутності опадів і вітру та температури повітря понад 160С у вечірні години. В сонячну тиху погоду за температури не нижче 160С активізуються плодові пильщики, які відкладатимуть яйця, згодом личинки пошкоджуватимуть зав’язь, виїдаючи насіннєву камеру.
    За t018-250С і значному насиченні повітря вологою скрізь в зерняткових садах розвиватиметься борошниста роса і парша.
    Відразу після закінчення цвітіння (коли опаде 75% пелюсток) зерняткові сади проти яблуневої молі, п’ядунів, кліщів, попелиць та парші, моніліального опіку, борошнистої роси обприскують золоном, к.е.- 3 л/га, Бі-58 новим, к.е.- 2 л/га, конфідором максі, в.г.,-0,07 л/га з додаванням проти хвороб рубігану, к.е.- 0,5-0,6 л/га, стробі, в.г.-0,2 л/га скору, к.е.- 0,2 л/га. Через 10-12 днів після попереднього проти яблуневого пильщика, листокруток та парші, моніліального опіку, борошнистої роси проводять обприскування вказаними вище інсектицидами і фунгіцидами, дотримуючись чергування препаратів. За необхідності проти рослиноїдних кліщів додають демітан, к.с.- 0,6 л/га, ніссоран, з.п.- 0,3-0,6 кг/га, ортус, к.с.,-0,5-0,75 л/га.
    У період масового льоту вишневої мухи (початок цвітіння білої акації) сорти вишні й черешні середнього і пізнього строків достигання проти мухи, кокомікозумоніліального опіку обприскують дозволеними інсектицидами.
    Багатоїдні шкідники
    Літ травневих хрущів, що розпочався наприкінці квітня, в травні дещо посилиться, спостерігатиметься шкідливість жуків  на декоративних і плодових деревах та в лісосмугах.
    Стебловий (кукурудзяний) метелик перезимував добре. Існуюча чисельність фітофага (7-15% заселених рослинних решток з 1, максимально-2 гусеницями на рештку) достатня для масового розвитку і шкідливості (за умов помірно теплого з високою вологістю повітря літа) повсюди у зонах вирощування кукурудзи, проса, інших товстостеблих культур. У травні гусениці, що перезимували заляльковуватимуться.
    Також у травні відбуватиметься залялькування гусениць лучного метелика. Чисельність місцевої популяції цього фітофага в області невисока, проте враховуючи його високу здатність до міграції на значні відстані за сильних поривчастих вітрів і теплої погоди в травні можна очікувати з’явлення метеликів в східних і південних районах області.
    Розпочнеться літ метеликів підгризаючих (озима, оклична) совок, які за чисельності 0,5-2 екз. на кв. м. масово заляльковувалися в кінці квітня. Загибель фітофага не перевищувала 20%. Тепла (15-27ºС), помірно волога (70-90%) погода сприятиме інтенсивному виділенню нектару квітучої рослинності, що забезпечить додаткове живлення самиць. За таких умов відбудеться оптимальне дозрівання та відкладання яєць.
    Повсюди відбуватиметься літ метеликів 1-го покоління капустяноїгородньої інших листогризучих совок.. Обмежує чисельність та шкідливість совок в цей час застосування совочної форми трихограми, яку випускають на початку та в кінці масового відкладання метеликами яєць.
    Ефективно регулює чисельність ґрунтових шкідників (дротяників, несправжніх дротяників, личинок травневих і червневих хрущів) у просапних культурах міжрядний обробіток грунту, якщо він співпадає з найвразливішими стадіями розвитку шкідників (яйця, личинки). Захист сходів просапних культур від ґрунтових шкідників уможливлюється токсикацією насіння культур  гаучо, космосом, нупрідом, ін Сетом круїзером, іншими препаратами. Для захисту овочевих культур корені рослин перед висаджуванням розсади у відкритий грунт замочують у суспензії актари, в.г.-1,5 г/л води на 250 рослин при 18-23°С та експозиції 1,5- 2 години.
    Call Now Button
    Будь в курсі подій