• In English
  • СИГНАЛІЗАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ.
    , опубліковано 30 Травня 2017 року о 00:00

    1.  За даними спостережень, розпочався літ метеликів підгризаючих та листогризучих совок. На світлопастки  за ніч відловлюється  по 3-6 екз. підгризаючих  та 5-10 екз. листогризучих совок.  За статевим складом  в пігризаючих совок переважають самці – 70%, самки складають 30%, у листогризучих совок навпаки, самки складають 80%, самці 20%. Самки в порожнині тіла містять дозріваючі та зрілі яйця. В капустяної совки почалась яйцекладка.

    З метою запобігання поширенню гусениць підгризаючих і листогризучих совок на площах просапних і овочевих культур на початку та в період масового відкладання яєць проводять випуски яйцеїда – трихограми, згідно рекомендацій.

    Якість трихограми, а відповідно і ефективність її застосування, має бути підтверджена сертифікатом, що містить дані про відсоток відродження, тривалість життя, статевий індекс, кількість деформованих особин.

    Велике значення в обмеженні чисельності підгризаючих совок мають міжрядні рихлення просапних і овочевих культур під час масового відкладання яєць або відразу після його закінчення. За утворення осередків надпорогової чисельності гусениць застосовують рекомендовані, згідно  «Переліку пестицидів та агрохімікатів дозволених до використання в Україні» інсектициди.

    Метелик озимої совки     

    2. Спостерігається масовий вихід і заселення посадок картоплі колорадським жуком, самки розпочали відкладання яєць. Шкідником заселено 85% рослин, за чисельності жуків 1-9 екз. на кущ. Яйцекладками заселено 50% кущів з 1-3 кладками на кожний. За збереження теплої погоди через тиждень можна очікувати початок відродження личинок, а також заселення жуками розсади томатів і баклажанів. Погодні умови сприяють прискореному розвитку всіх фаз фітофага, що сприятиме зростанню його шкідливості.

    Захисні обробки картоплі проводять в разі заселення жуком 10% рослин, а також за масової появи личинок I-II  віків. Для профілактики резистентності обробки рекомендовано проводити інсектицидами  з різними діючими речовинами, згідно «Переліку пестицидів та агрохімікатів дозволених до використання в Україні».

    3. За суми ефективних температур грунту 230С на глибині 5 см розпочався літ вишневої мухи, що є небезпечним шкідником вишень та черешень. Погодні умови сприяють спарюванню та швидкому дозріванню яйцепродукції, тому найближчими днями можна очікувати початок відкладання яєць шкідником. Сорти вишні і черешні середнього і пізнього строків достигання обприскують дозволеними інсектицидами: актеллік, к.е.-0,8-1,2 л/га або каліпсо, к.е.-0,25-0,3 л/га з додаванням  фунгіцидів: топсин-М, з.п.-1 кг/га або сігнум, в .г .-1-1,25 кг/га проти хвороб.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій