• In English
  • ПРОГНОЗ ФІТОСАНІТАРНОГО СТАНУ ТА РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ЗАХИСТУ ОСНОВНИХ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ РОСЛИН У ГОСПОДАРСТВАХ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ В ЧЕРВНІ 2017 РОКУ
    , опубліковано 01 Червня 2017 року о 18:18

    Зернові,зернобобові культури та багаторічні трави

    В посівах озимих та ярих пшениці і ячменю відбуватиметься розвиток та пошкодження зерна шкідливими хлібними клопами, зокрема шкідливою черепашкою та елією гостроголовою. У червні відродяться личинки, що пошкоджуватимуть зерно під час його формування-молочної стиглості. Значне підвищення денних температур сприяло початку заселення і розвитку в посівах зернових пшеничного трипса. Інтенсивне  заселення посівів трипсами співпадає  з початком колосіння ярої пшениці. Самки відкладатимуть яйця на стержень колоса і колоскові лусочки. Через 6-8 днів відроджуватимуться личинки, що живитимуться під колосковими лусочками. На колосі утворюватимуть колонії злакові попелиці.

    За живлення  личинок хлібних клопів зерном в колосі  погіршується якість клейковини, схожість зерна,  хлібопекарська якість борошна, а трипсів і попелиць призводитиме до зменшення маси зерна. Окрім того сисні шкідники також небезпечні тим, що їх особини можуть переносити вірусні хвороби зернових культур. В червні відбуватиметься вихід з грунту та живлення на колосках хлібних жуків (красуна та кузьки). Вони спочатку пошкоджуватимуть зав’язь, а пізніше зерно,  яке формується. Втрати зерна є результатом живлення ним жуків та вибивання зернин з колосу в період пошкодження.

              

    Жук-красун                                                      Хлібний жук-кузька

    Збереження якості зерна передбачає проведення захисних заходів в посівах твердих і цінних пшениць за наявності в них 2-х і більше личинок шкідливих хлібних клопів на кв.м. Решту посівів обприскують за 4-6, в насіннєвому ячмені 8-10 личинок на кв.м. Проти хлібних жуків за чисельності 3-5 екз. на кв.м., злакових попелиць (20 особин на стебло), личинок хлібних п’явиць (1-2 личинки на стебло, або 8-10% пошкодженої листової поверхні) рекомендовано обробки Бі-58 новим, к.е.-1,5 л/га; карате Зеоном 050 СS мк.с.-0,15-0,3 л/га; фастаком, КЕ- 1,0-0,15 л/га; моспіланом, ВП-0,10-0,12 кг/га; децис ф-Люкс, 25 EC, KE-0,3-0,4 л/га; ф’юрі.в.е.-0,07-0,10 л/га, нурелом-Д, к.е.-0,75-1 л/га,  кілером, к.е-1, 0 л/га та  ін. згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

                

    Личинки шкідливої черепашки, що                        Імаго пшеничного трипса

    відродилися з яєць

                              

    Личинки пшеничного трипса на колосі                 Фузаріоз колосу озимої пшениці

    Збудників хвороб зернових колосових культур (борошнистої роси, септоріозусітчастої, смугастої, інших плямистостей) стримували обробки фунгіцидами.  В червні за теплої і вологої погоди захист зернових культур від хвороб буде актуальним, насамперед у загущених посівах, з високим агрофоном. У посівах зернових ймовірний розвиток кореневих гнилей, що призводитиме до осередкового або розсіяного розвитку білоколосості. За підвищеної вологості і температури повітря 28-300С в цей період  на колосках можна очікувати  розвиток фузаріозу та  септоріозу. Раннє, у фазу цвітіння колосу ураження хворобами, зокрема фузаріозом, створюватиме передумови  формування щуплого, несхожого зерна. Ефективне оздоровлення рослин досягається шляхом обприскування високопродуктивних посівів  під час формування зернівки фунгіцидами: абакус, альто Супер, амістар  Екстра, імпакт, фолікур, в комбінації з рекомендованими інсектицидами проти шкідливих хлібних клопів та інших шкідників.

    Під час бутонізації-цвітіння гороху відбуватиметься заселення посівів і розвиток горохового зерноїда. Жуки цього фітофага заселятимуть посіви і живитимуться пилком і пелюстками гороху, відкладатимуть яйця, личинки, що відродяться пошкоджуватимуть зерно майбутнього врожаю.

                   

    Горохова зернівка                                           Попелиця на горосі

    За умов теплої вологої погоди горохова попелиця утворюватиме колонії на рослинах, що спричинятимуть погіршення розвитку рослин культури. Також відбуватиметься літ та яйцекладка горохової плодожерки та акацієвої вогнівки.

    Гусениця горохової плодожерки

    За високої вологості повітря в загущених посівах гороху рослини хворітимуть на аскохітозпероноспороз. Високі температури повітря з низькою вологістю грунту (40-60%) сприятимуть розвитку кореневої гнилі. У період відкладання яєць гороховою плодожеркоюакацієвою вогнівкоюлистогризучими совкамилучним метеликом можна проводити випуск жовтої та бурої трихограми у співвідношенні 1:10.

    За наявності в посівах гороху жуків горохового зерноїда 2-3 екз. на 10 помахів сачком проводять обробки актарою, Бі-58 новим, золоном (крім зеленого горошку), а також дозволеними для застосування в посівах (на зелений горошок) фастокам і ф’юрі.

    Ці обробки будуть ефективними проти інших шкідників культури (грохової плодожерки, акацієвої вогнівки, трипсів, попелиць, гусениць листогризучих совок).

    Насіннєві ділянки гороху за перших ознак хвороб обприскують фунгіцидами; амістар  екстра, к.с.-0,5-0,75 л/га, імпакт  К, к.с.-0,6-0,8 л/га, мерпан 80, ВГ-2-2,5 кг/га.

    За посушливої і жаркої погоди у плантаціях сої розвиватимуться та шкодитимуть бульбочкові довгоносики нового покоління, люцерновий та інші клопипопелиці,  в південних і східних районах можлива шкідливість павутинного кліща і трипсів, які є переносниками вірусних і бактеріальних хвороб. За підвищеної вологості повітря й температури 18-200 С в посівах сої поширюватимуться хвороби:  пероноспороз, аскохітозальтернаріоз, бактеріоз, а за нестачі опадів фузаріозна коренева гниль.

    За чисельності шкідників, що перевищує ЕПШ (10-15 жуків на кв. м. бульбочкових довгоносиків, 2-5 люцернового клопа на рослину, 250-300 попелиць на 10 п.с.) посіви сої захищають Бі-58 новим, к.е.-0,5-1 л/га, золоном, 35, к.е.-2,5-3 л/га. На насінницьких посівах за виявлення перших ознак хвороб застосовують фунгіциди: фортеця Тотал ЕС, КЕ-1 л/га, бенорад, ЗП-1,5 кг/га, абакус, м.к.е.-1,5 л/га,  фитал, в.р.к -2,5-3,0 л/га, аканто Плюс 28 КС-0,75-1,0, коронет 300 SC к.с-0,6-0,8 л/га,  амістар Екстра 280 SC, к.с.-0,5-0,75 л/га.

    Технічні культури

                На початку червня в посівах цукрових буряків через втрачання рослинами токсичності ще залишатиметься небезпека пошкодження їх звичайним сірими, подекуди чорним люцерновим довгоносиками. Жуки живитимуться, паруватимуться та відкладатимуть яйця. Рослинам культури також шкодитимуть гусениці підгризаючих і листогризучих совок, літ метеликів яких вже розпочався. Подекуди очікується заселення буряків мінуючими мухамипопелицямищитоносками, через підвищену вологість та достатню кількість тепла створюватимуться умови наростання їх чисельності. Тому контроль за шкідниками слід продовжувати і за потреби проводити захисні обробки. За надмірної сухості , або вологи грунту на пізніх посівах поширюватиметься коренеїд.

                         

    Попелиці на буряках                                                   Гусениця совки-гамми

    Рослини соняшника почали заселяти крилаті попелиці-розселювачки, за теплої вологої погоди в червні почнеться утворення колоній. За посушливих погодних умов можливе розмноження трипсів, за помірно вологих – клопів та листогризучих совок. В разі заселення попелицями понад 20% рослин (по 40 екз. на кожній) і відсутності ентомофагів, клопами (2 екз./рос.) до початку цвітіння культури знешкоджують  децисом, фуфаноном, енжіо.

    За теплої з частими опадами погоди, можна очікувати розвиток на соняшникуфомозупероноспорозу, а за дефіциту вологи – іржі. Перед цвітінням за появи ознак  захворювань рекомендовані обробки дерозалом, тайтлом, таносом, проти пероноспорозу колфуго супер, ефатол.

    На озимому ріпаку відмічається заселення рослин капустяною стручковою галицею (8-12 екз/100 помахів сачком), пошкоджено 2-6% рослин, 1-2% стручків, також 3-6% рослин заселені попелицями з 18-40 екз. личинок на кожну. В невеликій кількості (1-5 екз./100 помахів сачком), але на всіх площах зустрічаються хрестоцвіті клопи. В червні можна очікувати розвиток  гусениць біланів і листогризучих совок. Проти зазначених шкідників за перевищення ними порогів шкідливості рекомендовано застосування вантекса, каліпсо, нурела-Д, пірінекса.

    Картопля та овочеві культури

             Колорадський жук повсюди масово розвиватиметься в посадках картоплі, томатів і баклажанів. Жуки відкладатимуть яйця, відроджуватимуться і шкодитимуть личинки, за масової  появи личинок I-II віків чисельністю 10 і більше екз. на кущ картоплі за 8-10% заселення, посіви обробляють одним із рекомендованих препаратів. Для профілактики резистентності обробки рекомендовано проводити препаратами з різними діючими речовинами, згідно «Переліку…».

    На рослинах томатів та баклажанів (до цвітіння) вогнища шкідника ліквідують актарою, децисом профі, золоном, карате зеоном іншими дозволеними до використання препаратами.

    Рослини капусти, інших хрестоцвітих культур пошкоджуватимуть гусениці біланів, молі, совок. Високий рівень їх шкідливості  ймовірний за помірної вологості температури повітря (20-260С) протягом місяця. На капусті ранніх та середньостиглих сортів передбачається середній, подекуди сильний ступінь заселеності та шкіливості капустяної попелиці. Захист капусти доцільно проводити за чисельності гусениць совок 1-3 екз. на рослину ранньої капусти чи 5 і більше пізньої капусти, гусениць молі, біланів 2-5 екз. на 10% заселених рослин – посадки культури захищають номолтом, к.с.-0,3л/га; фастаком, альтексом, ф’юрі, к.е.-0,10-0,15 л/га; сумі-альфа, к.е.-0,2 л/га; фоксом, к.е.-0,15 л/га, діміліном, з.п.-0,08-0,12 кг/га, матчем, к.е.-0,4 л/га.

    За високої відносної вологості повітря й помірних температур  (20-220С) на огірках розвиватиметься бактеріозпероноспороз. Для попередження розвитку хвороб огірки обприскують медяном екстра, 350 SC, к.с.-2-2,5 л/га. На картоплі можливий розвиток  фітофторозу, альтернаріозу. Від хвороб у фазі бутонізації-цвітіння картоплю обробляють профілактично акробатом МЦ, в.г.-2 кг/га; арева Голдом, ВГ-1,8-2,0 кг,/га, захистом, ЗП-1,0–2,0 кг/га, інфініто 61 SC 687,5, КС-1,2–1,6 л/га, квадрісом Топ 325 SC, КС–0,75–1,0 л/га, кольтом 690 ЗП-2,0 кг/га, консенто 450 SC, КС-1,7–2,0 л/га та іншими фунгіцидами згідно «Переліку…».

    Плодові насадження

    У незахищених насадженнях гусениці яблуневої молі  закінчать живлення, залялькуються, згодом вилітатимуть метелики і відкладатимуть яйця. Тепла посушлива погода сприятиме наростанню чисельності й шкідливості сисних комах:  кліщівпопелиць.

    В яблуневих садах повсюдно продовжуватиметься літ яблуневої плодожерки, а відкладання яєць та відродження гусениць фітофагом буде активним за відсутності опадів, вітру та температурі повітря понад 160С у вечірні години. Личинки яблуневого і сливового пильщиків пошкоджуватимуть плоди. Личинки вишневої мухи розвиватимуться  в середніх і пізньостиглих сортах вишні та черешні. Жарка волога погода сприятиме подальшому поширенню борошнистої росиплодової гнилі. Розвитку парші сприятиме прохолодна погода за значних опадів.

    На початку відродження гусениць яблуневої плодожерки I покоління сади обробляють: дурсбаном, 48% к.е.-2,0 л/га, золоном, 35% к.е.-2,5-3,0 л/га, нурелом-Д, 55% к.е.-1,0-1,5 л/га, проклеймом 5SG, РГ-0,4-0,5 кг/га або нуріком, 55% к.е.-1,0-1,5 л/га з додаванням проти парші та плодової гнилі мерпану, ВГ-1,9-2,5 кг/га, малвіну, 80% в.г.-1,8-2,5 кг/га, поліраму ДФ, в.г.-2,5 кг/га або дітану М-45, 80% з.п.-2,0-3,0 кг/га, а також тіовіту Джет 80 WG, в.г.- 8 кг/га або імпакту 25% к.с.-0,1-0,15 л/га проти борошнистої роси.

    Вишню і черешню пізніх строків достигання не пізніше, як за 20 днів до початку збору врожаю проти вишневої мухиплодової гнилі захищають актелліком, к.е.-0,8-1,2 л/га або каліпсо, к.е.-0,25-0,3 л/га з додаванням топсину-М, з.п.-1 кг/га або сігнуму, в .г .-1-1,25 кг/га проти хвороб.

    Багатоїдні шкідники

    В неугіддях, лісосмугахінших стаціях триватиме відродження личинок нестадних кобилок та коників, живлення та перехід їх в старші віки. Рівень їх чисельності і шкідливості залежатиме від гідротермічних умов місяця. Жарка і посушлива погода створюватиме передумови виникнення осередків підвищеної чисельності нестадних саранових в посівах трав, на межі посівів просапних кульур та неорних земель. Осередки личинок  нестадних кобилок за чисельності 5-10 екз. на кв.м. захищають через обприскування посівів рекомендованими препаратами до  закінчення розвитку личинок III-IV віків. Обробки проводять вранці або ввечері, коли комахи знаходяться на рослинах.

    В другій половині червня розпочнеться літ стеблового кукурудзяного метелика. Гідротермічні умови цього періоду визначатимуть ймовірність реалізації потенційної плодючості самиць та  дозрівання яйцепродукції. За  температури повітря в межах 18-300 С і вологості >70% можна очікувати інтенсивний літ метеликів, а одна самка може відкласти в середньому 250-400 яєць.  В разі високого температурного режиму і низької вологості повітря спостерігатиметься зниження плодючості,  висихання відкладених яєць та відроджених гусениць.

    Скрізь в агроценозах триватиме літ метеликів підгризаючих (озимої і  окличної) совок. Тепла і помірно волога погода забезпечать сприятливі умови для  метеликів, яєць та гусениць. У посівах багаторічних трав, просапних і овочевих культур можливе утворення осередків підвищеної чисельності гусениць лисогризучих совок – капустяної, гамми, С-чорне та ін. Оптимальними умовами для лускокрилих комах будуть температура повітря у межах 18-24С та відносна вологість повітря 70%. Низький рівень розвитку можливий за нестачі нектароносної рослинності та крапельної вологи, низької вологості повітря та високих денних температур. За появи осередків надпорогової чисельності гусениць застосовують альтекс, к.е., борей, с.к., данадим стабільний, к.е., децис ф-люкс, к.е. У посадках капусти рекомендовано застосування гормональних препаратів: димілін, з.п.-0,08-0,12 кг/га, матч, к.е.-0,4 л/га, номолт, к.е.-0,3 л/га.

    Літ лучного метелика, що розпочався в травні триватиме. Прогнозовані високі температурні показники в червні можуть призвести до зниження плодючості самиць, а постійний моніторинг фітосанітарного стану агроценозів сприятиме своєчасному виявленню вогнищ фітофага, їх локалізації і знешкодженню.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій