• In English
  • СИГНАЛІЗАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ.
    , опубліковано 25 Липня 2017 року о 00:00

    1.                  За даними спостережень, розпочався літ метеликів підгризаючих та листогризучих совок другого покоління. На світлопастки  за ніч відловлюється  по 4-8 екз. підгризаючих  та 4-7 екз. листогризучих совок.  За статевим складом  в пігризаючих совок (озима, оклична) переважають самці – 70%, самки складають 30%, у листогризучих совок (бавовникова, капустяна, відмінна), самки складають 43%,  з яких 50% самок з незрілими і 50% з дозріваючими яйцями. Погодні умови сприяють швидкому дозріванню яйцепродукції. Триває літ і яйцекладка стеблового (кукурудзяного) метелика, яйцекладками якого в середньому заселено 5% рослин кукурудзи, в кладках нараховується від 10 до 18 яєць.

            

    Озима совка                                                            Бавовникова совка

    З метою запобігання поширенню гусениць підгризаючих і листогризучих совок, стеблового метелика та пошкодження ними рослин на площах просапних і овочевих культур на початку та в період масового відкладання яєць слід провести випуски яйцеїда – трихограми (совочної та вогнівочної форм), згідно рекомендацій.

    2. Повсюди на неугіддях, луках, пасовищах, узбіччях доріг відбувається розвиток личинок нестадних саранових, які перебувають переважно у III-IV віках. Їх чисельність коливається  від 2-3, до 5-15 екз. на кв. м. у вогнищах на неорних землях в південних районах. Поріг шкідливості нестадних саранових 10-15 екз. на кв. м.

    В місцях межування неорних земель з посівами  сільськогосподарських культур необхідний постійний нагляд за динамікою чисельності шкідника для своєчасного попередження  пошкоджень. Для захисту посівів від саранових рекомендовано застосування препаратів: димілін, моспілан, блискавка, матч, а на землях несільськогосподарського призначення: альтекс, актуал, енжіо, залп. За температури повітря вище +250С  ефективніші фосфорорганічні інсектициди або суміші препаратів.

    3. За даними спостережень літ метеликів сливової плодожерки  другої генерації, що розпочався в попередньому звітному періоді – став масовим, за добу на феромонні пастки відловлювалось по 15-20 екз. метеликів. В третій декаді липня відбуватиметься відкладання яєць та відродження гусениць шкідника, що пошкоджуватимуть  пізні сорти слив. Для знешкодження гусениць сливової плодожерки рекомендовано застосування інсектицидів: фуфанон, ратибор, ратибор біо не менш, ніж за 30 днів до збирання врожаю, згідно регламентів.

           

    Сливова плодожерка                                               Яблунева плодожерка

    Зимові сорти яблуні та груші наприкінці липня – на початку серпня проти яблуневої плодожеркипаршіплодової гниліборошнистої роси слід обробити дозволеними препаратами: матч, нурел-Д або ін. інсектицидами з додаванням проти хвороб препарат  терсел.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій