• In English
  • ПРОГНОЗ ФІТОСАНІТАРНОГО СТАНУ ТА РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ЗАХИСТУ ОСНОВНИХ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ РОСЛИН У ГОСПОДАРСТВАХ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ В СЕРПНІ 2017 РОКУ
    , опубліковано 08 Серпня 2017 року о 00:00

    Протягом серпня в кукурудзі продовжуватимуть живлення злакові попелиці,  гусениці стеблового кукурудзяного метелика, бавовникової совки. Пошкодження качанів кукурудзи гусеницями зазначених лускокрилих комах за умов вологої і теплої погоди сприятимуть розвитку та поширенню фузаріозу на качанах, а також зумовлять розвиток сажкових хвороб та гельмінтоспоріозу.

    У період дозрівання бобів сої рослинам завдаватимуть шкоди павутинні кліщігусениці листогризучих совоквогнівок. За надпорогової чисельності шкідників (вогнівка 1-2, листогризучі совки 1-3, павутинний кліщ (10% заселених рослин) проводять обприскування посівів препаратами: золон, Бі-58 новий, драгун та ін.

    За умов підвищеної вологості рослини сої хворітимуть на септоріозальтернаріоз, аскохітоз, пероноспорозбактеріози, можливе подальше поширення вірусних хвороб.

                     

    Септоріоз сої                                              Павутинний кліщ на сої

                

    Бактеріоз сої                                                                 Аскохітоз сої

    За вологості насіння не більше 35- 40% за 14 днів до збирання урожаю проводять десикацію посівів препаратами: гліфосол нью, гефест,  баста,  агрощит супер, агрофен, дикват у фазу побуріння бобів нижнього і середнього ярусів, цей захід буде також запобіжним проти білої та сірої гнилей.

    У серпні за сприятливих гідротермічних умов на рослинах цукрових буряків набуватиме поширення церкоспороз, що істотно впливатиме на подальшу продуктивність коренеплодів. Подекуди рослини культури хворітимуть на пероноспороз, рамуляріоз, в кінці місяця можливо проявлення борошнистої роси. Переважно на гібридах іноземного походження проявлятимуться хвороби коренеплодів, осередково коренеплоди пошкоджуватимуть  личинки бурякових довгоносиків, гусениці підгризаючих совокличинки кореневої попелиці, а листя культури гусениці листогризучих совок.

    Призупиняють поширення церкоспорозу  обприскування посівів  абакусом, аканто плюс, дерозалом, заміром. За появи ознак пероноспорозу застосовують фунгіциди: амістар екстра, емінент. Проти комплексу хвороб посіви захищають імпактом К,  террасилом, ін. За надпорогової чисельності листогризучих шкідників застосовують альтекс, дурсбан, децис профі.

    Рослини соняшнику за теплої з підвищеною вологістю погоди уражуватимуться хворобами: пероноспорозомфомозомсепторіозомаскохітозоміржею, гнилями (біла та сіра). За високої вологозабезпеченості (ГТК>більше1,5)  на початку побуріння кошиків доцільно провести десикацію посівів аргументом, везувієм, домінатором, косміком та іншими рекомендованими за «Переліком..» десикантами, за повної стиглості і вологості насіння 33-37% – бастою.

                          

     

    Іржа соняшника                                                Фомоз соняшника

    Через високий температурний режим, грунтову та повітряну посуху в липні в насадженнях пасльонових культур відмічалось слабке ураження рослин альтернаріозом, фітофторозом, макроспоріозом. В серпні ж інтенсивний розвиток зазначених хвороб ймовірний за підвищення вологості (короткочасні дощі, рясні роси) та помірних температур повітря. Захищати пасльонові проти вищезазначених хвороб  рекомендовано препаратами: ранман Топ, тайтл, танос застосування яких дозволено за 7 днів до збирання врожаю, квадрісом – за 5 днів до збирання. За вологої погоди розвиток бактеріальних хвороб  (чорної ніжки, чорної бактеріальної плямистості, верхівкової гнилі томатів) може призвести до формування хворих бульб картоплі з ознаками мокрої гнилі та загнивання плодів томатів. Оздоровлення плантацій слід проводити рекомендованими препаратами, за суворого дотримання «строків очікування».

    Рослинам капусти середніх та пізніх строків дозрівання завдаватимуть шкоди гусениці капустяної совки, біланів, молі. Зростанню чисельності та шкідливості попелиць, осередково прихованохоботниківбаридів сприятиме тепла помірно волога погода. Розвиток на капусті бактеріозів (слизового та судинного), осередково фомозупероноспорозу ймовірний за різких добових перепадів температури і підвищення вологості повітря. Пізні сорти капусти за потреби (понад 5% качанів заселених гусеницями) від шкідників захищають диміліном, матчем, номолтом, актарою, суворо дотримуючись санітарних вимог щодо збирання врожаю.

    Кабачкам і огіркам шкодитимуть попелиціпавутинний кліщ, а за надмірного зволоження, різких перепадів денних і нічних температур розвиватимуться бактеріоз, пероноспороз, антракноз. Хімічний захист овочевих і баштанних культур слід узгоджувати з санітарними вимогами, застосовуючи препарати: курзат за 9 днів до збирання, ранман Топ, альєтт – дозволені до застосування за 7 днів до збирання,  квадріс – 5 днів до збирання.

    У плодових насадженнях триватиме розвиток плодожерок, скрізь продовжуватимуть розвиток сисні шкідники: попелиці, кліщі, щитівки. В насадженнях зерняткових дерева хворітимуть на паршу, борошнисту росу, розвиватиметься плодова гниль.

    Зимові сорти яблуні та груші на початку серпня проти яблуневої плодожеркипаршіплодової гнилі обприскують матчем, нурелом-Д або ін. інсектицидами з додаванням проти парші і плодової гнилі терселу, а проти борошнистої роси додають імпакт, тіовіт Джет. Зимові сорти яблуні проти паршіплодової гнилі, інших хвороб плодів під час зберігання обприскують топсином або еупареном не пізніше, як за 20 днів до початку збору врожаю.

    В східних районах області продовжувався літ лучного метелика нового покоління. На світлопастку за ніч улову потрапляло по 7-15 екз. метеликів. Аналізом відловлених комах виявлено, що самки складають 24%, з яких тільки 16% мають зрілі яйця. Високі температури викликають безплідність самиць, що унеможливлює високий рівень чисельності й шкідливості фітофага. Лише за сприятливих погодних умов (середньодобова температура 170С і вологість повітря вище 70% та наявності нектароносів, рясних рос  можна очікувати більш інтенсивного розвитку шкідника.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій