• In English
  • ОБЕРЕЖНО, СПІННЕР!
    , опубліковано 14 Серпня 2017 року о 00:00

    Створення спіннера приписується Кетрін Хеттінгер, інженеру-хіміку за освітою. В інтерв’ю газеті «The Guardian» вона сказала, що іграшку створила для своєї доньки, коли страждала від міастенії Ерба-Гольдфлама (аутоімунне захворювання, яке викликає синдром патологічної м’язової стомлюваності). Кетрін не змогла грати з донькою, тому своїми руками зробила для неї іграшку з газети і липкої стрічки. Іграшка потім придбала деяку популярність, і Кетрін почала її виготовляти на дому і продавати на художніх ярмарках у Флориді. 28 травня 1993 року Хеттінгер подала патент на  пристрій круглої форми з м’якого пластику, з розширенням в центрі для утримання пальцями. Вона розіслала прототип виробникам іграшок, проте не мала успіху; так, наприклад, компанія «Hasbro», найбільша компанія, що займається виробництвом іграшок у світі, після аналізу ринку відмовилася від угоди. Зрештою, термін дії на патент Хеттінгер закінчився в 2005 році.

    На сьогоднішній день патентний статус спіннера не визначено.

    23 грудня 2016 року Джеймс Плафк з журналу «Forbes» опублікував статтю, в якій назвав спіннер «обов’язковою офісною іграшкою в 2017 році».

    Популярність спіннера стала значно зростати в квітні 2017 року, в цьому ж місяці різко зросла кількість запитів до Google по фразі «fidget spinner». До 4 травня цього року, на сайті найбільшого інтернет-магазину «Amazon», різні моделі спіннерів зайняли всі місця в списку 20 найбільш популярних іграшок.

    Однак, на тлі шаленої популярності, в країнах ЄС окремі види спінерів визнані небезпечними.

    Так, за отриманою інформацією з міжнародної системи повідомлення про продукцію, що становить серйозний ризик (RAPEX), іграшка спіннер «COLOR SPIN LED» модель СS5555 SYM0024 становить серйозний ризик, оскільки акумуляторний відсік спіннера легко відкрити без використання будь-яких інструментів та отримати доступ до елементів живлення, які дитина може покласти до рота та проковтнути, що завдасть шкоди її шлунково-кишковому тракту.

    На жаль, Головне управління не має можливості постійно проводити дослідження ринку продажу спіннерів, , тому звертається до громадян з проханням повідомляти Головне управління про виявлення фактів продажу вищезазначеної моделі спіннера для відповідного реагування.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій