• In English
  • ПРОГНОЗ ФІТОСАНІТАРНОГО СТАНУ ТА РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ЗАХИСТУ ОСНОВНИХ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ РОСЛИН В ГОСПОДАРСТВАХ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ ВОСЕНИ 2017 РОКУ
    , опубліковано 05 Вересня 2017 року о 16:16

    За даними Гідрометцентру початок осені за температурним режимом передбачається трохи вищим за норму, а кількість опадів в межах та більше за норму. Від перебігу агрокліматичних умов осені значною мірою залежить розвиток озимих культур і шкідливих організмів. Накопичення та збереження вологи у грунті до сівби позитивно впливатиме на проростання зерна та прискорить появу сходів озимих.

    Оптимальними для сівби озимих зернових є строки, за яких посіви до припинення вегетації отримують 200-300ефективного (вище +50) тепла. В області середнім багаторічним оптимальним періодом сівби для озимих зернових є друга декада вересня. За достатнього зволоження грунту посіви оптимальних строків встигають до настання зимових холодів добре укорінитися та підготуватися до перезимівлі. Передумови для підготовки грунту та сівби у нинішньому році на більшій частині території області складаються задовільно.

    Головним завданням захисту озимих культур в осінній період є зменшення негативного впливу шкідників, хвороб та бур’янів на сходи культури. В насіннєвих партіях озимих зернових культур виявляли збудників альтернаріозусепторіозуфузаріозугельмінтоспоріозу. Обов’язковим заходом оздоровлення насіннєвого матеріалу є протруювання, тобто нанесення пестициду на насіння для знищення зовнішньої і внутрішньої інфекції. Це можна робити як завчасно (за 2-3 тижні), так і безпосередньо перед сівбою водними суспензіями препаратів (10 л води на 1 т насіння). Системними протруйниками, які знищують зовнішню і внутрішню інфекцію краще оздоровлювати зерно за день або в день сівби. Завчасне протруювання ефективне для захисту рослин від сажкових хвороб.  Застосовують дозволені до використання протруйники: вінцит форте SC, КС-1-1,25 л/т, дерозал 500 SС,КС-1,5 л/т, іншур Перформ, т.к.с.-0,5 л/т, кінто-Дуо, КС-2-2,5 л/т, ранкона 15, м.е.- 1,3 л/т, ранкона I Мікс, МЕ-1-1,2 л/т, сценік 80 FS, ТН-1,3-1,6 л/т, пассад 190, ТН -0,3-0,5 л/т та інші. В разі сівби після колосових попередників проти грунтових шкідників: личинок хлібного туруначорнишів та коваликів, гусениць підгризаючих совок, личинок пластинчастовусих жуків доцільне застосування для обробки насіння інсектицидних протруйників: нупрід Макс, ТН – 2 л/т, вітакс, ТН-0,5-2,5 л/т, команч, ВГ -0,5 кг/т, матадор, ТН-0,3-0,5 л/т, рубіж, к.е.-2 л/т та ін., а застосування: юнта Квадро 272, 4 ТН-1,4-1,6 л/т, вайбранс Інтеграл 235 ТН -1,5-2 л/т, селест Макс 165, ТН -1,5-2 л/т забезпечить токсикацію насіння, проростків та сходів протягом 2-3 тижнів проти насіннєвої, грунтової інфекцій, а також проти спеціалізованих шкідників сходів зернових культур: цикадокпопелиць, злакових муххлібних блішокСисні шкідники (попелиці та цикадки) загрожуватимуть посівам, передусім як переносники вірусних захворювань (жовтої карликовості ячменю та смугастої мозаїки пшениці). Ураженість рослин вірусними хворобами істотно знижує зимостійкість та може викликати загибель рослин взимку та навесні. З метою підвищення стійкості рослин проти вірусних хвороб та інших шкідливих організмів, а також підвищення морозостійкості, посухостійкості та покращення фізіологічних показників одночасно з протруюванням, насіння обробляють біостимуляторами росту рослин: емістим С, в.с.р.-10 мл/т; гумісол, р.-15 л/т, агростимулін, в.с.р-10 мл/т, ендофіт L, РК-3-5 мл/т.

    У вересні завершиться відродження гусениць підгризаючих совок (озимої та окличної), які живитимуться на сходах падалиці зернових, ранніх сходах озимини, пізніх овочах. Основна маса гусениць досягне старших, найбільш шкодочинних віків. Знищення падаличних сходів попередника, культивація, оранка, посів озимих в оптимально пізні строки сприятиме загибелі гусениць і зниженню їх чисельності. Характер і розмір пошкоджень гусеницями совок залежатиме від їх віку та фази розвитку культури. Помітної шкоди фітофаги завдаватимуть вогнищно пізнім, недружнім сходам, що не мають сформованного вузла кущіння. Якщо протруєння виявиться недостатнім у вогнищах, де чисельність шкідників перевищуватиме поріг шкідливості: 2-3 гусениці підгризаючих совок на кв.м. застосовують препарати: карате Зеон, пірінекс, сумітіон, твікс.

    ЧИТАТИ ПОВНУ ВЕРСІЮ ЗА ПОСИЛАННЯМ : https://dpssko.gov.ua/oblvet.org.ua/data/Danger/_2017_._.docx

    Call Now Button
    Будь в курсі подій