• In English
  • УВАГА !!! НА КИЇВЩИНІ ЗАРЕЄСТРОВАНО ВИПАДОК АФРИКАНСЬКОЇ ЧУМИ СВИНЕЙ!
    , опубліковано 27 Грудня 2017 року о 00:00

    За результатами молекулярно-генетичних досліджень, проведених Державним науково-дослідним інститутом з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (м. Київ), патологічного (біологічного) матеріалу від 22.12.2017 № 010597 п. виділено ДНК вірусу африканської чуми свиней від двох трупів свиней, що належали мешканці с. Підгірці Обухівського району Київської області.

    Рішенням Держаної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Обухівській районній державній адміністрації (протокол від 22 грудня 2017 року № 6) дане приватне господарство визнане неблагополучним щодо африканської чуми свиней та запроваджено карантин. До зони захисту віднесена територія села Підгірці Обухівського району, до зони нагляду – села Кореничі, Романків та прилеглі до них території, а також свиногосподарство ТОВ «Весела свинка».

    Наразі проводяться заходи з ліквідації епізоотичного вогнища захворювання та недопущення його розповсюдження на інші території, відповідно до вимог «Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней», затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.03.2017 № 111, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 29 березня 2017 р. за № 432/30300.

    Шановні власники тварин!

    Головне управління Держпродспоживслужби в Київський області вкотре наголошує, що в умовах напруженої епізоотичної ситуації щодо АЧС в Україні здоров’я та благополуччя тварин повністю залежить від громадської свідомості та дій осіб, які утримують цих тварин. Неналежне виконання заходів біобезпеки, в тому числі згодовування свиням кормів та харчових відходів із закладів громадського харчування без термічної обробки створює загрозу занесення вірусу АЧС у ваше домашнє господарство та розповсюдження його на інші господарства.

    Зважаючи на значні економічні збитки, що наносить африканська чума свиней як власникам свиней так і економіці країни в цілому, тільки відповідальне ставлення власників тварин до заходів біобезпеки може убезпечити від небажаних наслідків.

    З метою запобігання занесення вірусу АЧС в господарства всіх форм власності рекомендуємо:

    1. Утримувати свиней в закритих, надійно ізольованих приміщеннях.

    2. Не допускати вигулу свиней та їх контакт з іншими тваринами, чи сторонніми людьми.

    3. Проводити щоденний клінічний огляд тварин з метою виявлення можливого захворювання.

    4. Регулярно здійснювати очистку приміщень у яких утримуються свині.

    5. Обслуговування тварин проводити лише у окремому змінному одязі, при цьому використовувати засоби догляду, інвентар закріплений за кожним приміщенням.

    6. Постійно вести боротьбу з гризунами.

    7. Не допускати відвідування господарств, тваринницьких приміщень сторонніми особами.

    8. Не купувати тварин у невстановлених для цього місцях, без супровідних ветеринарних документів, що підтверджують їх здоров’я та епізоотичне благополуччя територій їх походження.

    9. Забій тварин проводити лише після проведення передзабійного клінічного огляду спеціалістом державної служби ветеринарної медицини.

    10. Реалізовувати продукти забою лише після проведення ветеринарно-санітарної експертизи.

    11. Не купувати м’ясні продукти в невстановлених для цього місцях та на стихійних ринках.

    12. При виявленні клінічних ознак захворювання або при виникненні підозри на захворювання та/або при загибелі свиней негайно повідомити спеціаліста найближчої державної установи ветеринарної медицини.

    13. Обов’язково забезпечувати доступ представників державної служби ветеринарної медицини до тварин для проведення клінічного огляду та проведення обов’язкових або необхідних ветеринарно-санітарних заходів.

    14. Трупи тварин, побічні продукти їх життєдіяльності, продукти забою та переробки непридатні для споживання людиною утилізувати згідно Закону України «Про побічні продукти тваринного походження, не призначені для споживання людиною».

    15. Не переробляти трупи свиней та/або туші вимушено забитих свиней.

    16. Не використовувати харчові відходи без термічної обробки для годівлі тварин.

    17. Періодично проводити дезінфекцію приміщень, в яких утримуються свині.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій