• In English
  • ОБЕРЕЖНО! НЕБЕЗПЕЧНИЙ ОМИВАЧ СКЛА!
    , опубліковано 30 Січня 2018 року о 00:00

    З метою виявлення нехарчової продукції, яка становить загрозу суспільним інтересам, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Київській області проведено планові перевірки характеристик продукції у її розповсюджувачів, з відповідним відбором зразків продукції для проведення її експертизи (випробування).

    За результатами експертизи (випробування) зразка омивача скла LEDOCOOL «зимовий концентрат (-80)»  встановлено його невідповідність загальним вимогам щодо забезпечення безпечності продукції. Зокрема, омивач скла LEDOCOOL «зимовий концентрат (-80)» у своєму складі містить метиловий спирт (метанол), який в даному випадку становить загрозу для здоров’я людей.

    Метанол – є найбільш токсичним серед усіх спиртів. Він окислюється в організмі людини значно повільніше ніж етиловий спирт і в ході його окислення утворюються різні отруйні речовини.

    Метиловий спирт швидко всмоктується у стінки шлунку і тонкий кишківник. Майже увесь метанол (90%) метаболізується в печінці за допомогою ферменту алкогольдегідрогенази, внаслідок чого утворюються формальдегід і мурашина кислота, які мають високу токсичність. Метаболіти метанолу виділяються нирками, а менша частина (15%) в незмінному вигляді виділяється через легені.

    Метанол є сильною отрутою переважно для нервової і серцево-судинної систем із вираженими кумулятивними властивостями. Токсична дія метанолу пов’язана з пригнобленням центральної нервової системи, розвитком важкого метаболічного ацидозу (зміна кислотно-лужного балансу організму), поразкою сітківки ока і дистрофією зорового нерва.

    Хронічні отруєння характеризуються запамороченням, головним болем, безсонням, швидким стомленням, шлунково-кишковими розладами, болями в ділянці серця і печінки, порушенням функції зору.

    Гостре отруєння при вдиханні парів зустрічається рідко. Небезпечне вживання метанолу внутрішньо: 5-10 мл можуть викликати важке отруєння і сліпоту,  а доза 30 мл вважається летальною для дорослих. Гостре отруєння характеризується станом легкого сп’яніння, нудотою, блюванням, сильним головним болем, різким погіршенням зору аж до втрати зору. Обтяжує загальний стан – ціаноз (синювате забарвлення шкіри та слизових оболонок), ускладнене дихання, розширення зіниць, судоми і смерть від зупинки дихання.

    З метою забезпечення прав громадян на безпечну продукцію, запобігання виникнення порушень вимог законодавства України під час поширення та/або введення продукції на території України, яка при її використанні, за призначенням, представляє загрозу громадським інтересам або яка іншим способом не відповідає встановленим вимогам, Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області винесло відповідне рішення про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів шляхом вилучення омивача скла “Зимовий концентрат – 80” LEDOCOOL з обігу та заборонила введення в обіг такої продукції на ринку України.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій