• In English
  • ЗА ІНІЦІАТИВИ КИЇВСЬКОЇ ОБЛДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ ВІДБУЛОСЯ ЗАСІДАННЯ КРУГЛОГО СТОЛУ НА ТЕМУ: «СУЧАСНИЙ СТАН ТА УМОВИ РЕАЛІЗАЦІЇ МОЛОКА ТА МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ»
    , опубліковано 02 Лютого 2018 року о 00:00

    В Україні з 1 липня 2018 року відбудеться запровадження нового стандарту щодо вимог при закупівлі молока ДСТУ 3662:2015 «Молоко – сировина коров’яче. Технічні умови». Новий стандарт, на відміну від сьогодні діючого, передбачає поділ молока, залежно від фізико-хімічних та мікробіологічних показників на три гатунки: екстра, вищий та перший, виключає поняття другого гатунку.

    Враховуючи зазначене, 31 січня 2018 року за ініціативи Київської облдержадміністрації у приміщенні Київської ОДА (площа Лесі Українки, 1) відбулося засідання круглого столу на тему: «Сучасний стан та умови реалізації молока та молочних продуктів».

    В заході взяли участь заступник голови Київської облдержадміністрації Дмитро Назаренко, Генеральний директор Директорату безпечності та якості харчових продуктів Мінагрополітики Микола Мороз, директор департаменту агропромислового розвитку Київської облдержадміністрації Сергій Шупик, начальник управління прогнозування розвитку агропромислового комплексу та виробництва продукції тваринництва департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької облдержадміністрації Микола Заїка, представники Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області, представники ДП «Київоблстандартметрологія», голова правління ГО «Всеукраїнської асоціації з питань захисту прав споживачів «споживча довіра» – Максим Гончар, керівники молокопереробних підприємств області та начальники структурних підрозділів агропромислового розвитку райдержадміністрацій. Основним питанням круглого столу було питання щодо гармонізації національного харчового законодавства із вимогами ЄС, яке має відбуватися у спосіб, що дозволяє досягти еквівалентного рівня ефективного регулювання із врахуванням потреб і особливостей вітчизняного виробництва.

    Заступник голови КОДА Дмитро Назаренко у своїй промові зазначив що, «за для підвищення якості сирого молока з метою його подальшої переробки, що відповідає інтересам як споживачів, так і молочних підприємств, в області необхідно в першу чергу зосередитись на модернізації середніх та великих молокопереробних підприємств, оновленні технології утримання, годівлі тварин та удосконалення системи доїння».

    Генеральний директор Директорату безпечності та якості харчових продуктів Мінагрополітики Микола Мороз повідомив, що не планується введення жодних обмежень на закупівлю молока у населення – домогосподарства реалізовують свою продукцію у звичному режимі. Одним із ефективних способів підвищувати якість молока для невеликих господарств може стати кооперація. Водночас у 2018 році починають діяти урядові програми підтримки, спрямовані на поступове підвищення якості молочної сировини. Участь у держпрограмах дозволить завершити цей процес безболісно та поетапно з максимальною вигодою як для виробників, так і споживачів. Перехідний період з поступового підвищення якості молочної сировини може тривати понад 2 роки. Наразі розробляються гігієнічні вимоги до молока і молочних продуктів при виробництві та переробці, які будуть запроваджуватися в залежності від готовності ринку та виробників. Однак навіть після їх імплементації, молоко другого сорту буде дозволено використовувати у виробництві нехарчових продуктів.

    Заступник начальника управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини – начальник відділу безпечності харчових продуктів Головного управління Держпродспоживслужби в області Щирова Наталія інформувала присутніх про роль компетентного органу в забезпеченні контролю за безпечністю та якістю харчових продуктів та зміни в харчовому законодавстві, яке встановлює базові вимоги для досягнення головної мети – виробництва безпечних харчових продуктів. Зазначила, щоб досягти бажаного результату – отримання безпечного, якісного молока, яке б відповідало вимогам нових стандартів можна тільки від добросовісних виробників, в тому числі від особистих селянських господарств, застосовуючи найкращі практики в наступних напрямках: ідентифікація, здоров’я, благополуччя тварин, постійний раціон годівлі, гігієна доїння, лабораторний контроль, дотримання всіх вимог та температурних режимів при зберіганні та транспортуванні.

    Директор департаменту агропромислового розвитку Київської облдержадміністрації Сергій Шупик вказав, що питання переробки молока від населення є вкрай актуальним для молочної галузі в умовах дефіциту молочної сировини та недостатньої купівельної спроможності споживачів готової молочної продукції. Низька якість молока, що надходить на переробку від населення, зумовлена рядом об’єктивних причин: недотримання гігієни доїння, неправильне використання ветпрепаратів, порушення холодового ланцюга тощо.

    В заключному слові заступник голови Київської обласної державної адміністрації – Дмитро Назаренко звернувся до керівників молокопереробних підприємств з проханням надати своє бачення та пропозиції щодо подальшої плідної та конструктивної співпраці.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій