• In English
  • САД ВІДПОЧИВАЄ, ТА РОБОТИ В НІМ ВИСТАЧАЄ
    , опубліковано 13 Березня 2018 року о 00:00

    Зимою життя в саду завмирає, рослини впадають в сплячку, але садівники повинні вже готувати дерева до вегетації весною та літом. Можна приступати до обрізки плодових та ягідних культур, дотримуючись певних правил.

    Найперше слід спиляти сухі, поламані, пошкоджені морозом гілки. Шукати ті гілки, які ростуть всередину крони, звисаючі, вертикальні, гілки – жировики. Укоротити на 30% молоді гілочки минулорічного приросту для переведення ростових бруньок в квіткові, так проводити обрізку на яблунях та грушах.

    На абрикосах та персиках теж обов’язково вкорочувати минулорічні прирости на 30%, видаляючи гілки, які загущують крону і гілки з вираженими ознаками хвороб

    ( моніліозний опік, камедетеча), сухі, зламані.

    При обрізанні плодових дерев за мінусових температур місце зрізу не обробляється, а при плюсових обов’язково обробити рани та зрізи олійною, водоемульсійною фарбою або садовим варом.

    На смородині, порічках, агрусі вирізати гілки, яким більше чотирьох років, пошкоджені склівкою ( у стеблах прогризені дірки), сухі або уражені борошнистою росою стебла.

    На малині й ожині вирізати сухі стебла, з кулеподібними наростами – галами, де зимують шкідники малини.

    При проведенні обрізки дерев обов’язково зрізати плодові тіла гриба – трутовика на стовбурах, знімати муміфіковані плоди слив, абрикос, яблук та груш, на яких зберігається інфекція чорного раку, моніліозу.

    Рани на деревах від пошкоджень гризунами (миші та зайці) обробляти мідним купоросом, замащувати садовим варом.

    Для зменшення пошкодження від сонячних опіків дерева потрібно білити вапном

    ( на 10 л. води додають: 0,5 кг мідного або залізного купоросу, 1 кг глини, 2,5 кг вапна). Перед побілкою стовбури дерев очищати від старої кори, лишайників. Гарний ефект дає готова водоемульсійна фарба для дерев «Садівник».

    Обов’язково провести обробку абрикосів проти моніліозного опіку  до розпускання бруньок – бордоською рідиною або фунгіцидом «Хорус».

    В останні роки плодові дерева дуже пошкоджуються омелою білою, яка розповсюджується птахами та може знищити весь сад. При появі на дереві зелених куль омели слід обрізати гілки, пошкодженні цим паразитом та негайно спалити. Посадки саджанців малини, ожини, смородини обов’язково замульчувати соломою та гноєм, підживити все попелом.

    Дотримуйтесь цих порад і ваш сад порадує гарними плодами влітку та восени.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій