• In English
  • УВАГА! НА КИЇВЩИНІ ЗАРЕЄСТРОВАНО ВИПАДОК АФРИКАНСЬКОЇ ЧУМИ СВИНЕЙ!
    , опубліковано 13 Березня 2018 року о 14:14

    Відповідно до Звіту про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу випробувального центру Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (м. Київ) від 12.03.2018 № 002136 п.м./18 від трупа кабанчика в’єтнамської породи, що належав мешканцю с. Микуличі Бородянського району Київської області, при молекулярно-генетичних дослідженнях виділено ДНК вірусу африканської чуми свиней.

    Рішенням Держаної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Бородянській районній державній адміністрації дане приватне господарство визнане епізоотичним вогнищем щодо африканської чуми свиней та запроваджено карантин. До зони захисту віднесені: території села Микуличі і смт Немішаєве Бородянського району, до зони нагляду – смт Клавдієво-Тарасове Бородянського району, с. Мироцьке Києво-Святошинського району та прилеглі до них території.

    Наразі в епізоотичному вогнищі вилучено та утилізовано все наявне поголів’я свиней.

    В зонах захисту та нагляду проводиться облік всього свинопоголів`я в господарствах усіх форм власності та відповідно до «Інструкцієї щодо профілактики та боротьби з африканською чумою свиней» заборонено:

    • продаж, переміщення, вигульне (вільне) утримання;
    • торгівлю на ринках живими свинями та продуктами з них, крім отриманих на забійних та переробних підприємствах, які мають експлуатаційний дозвіл та за наявності супровідних ветеринарних документів;
    • проведення виставок, ярмарків, базарів та інших заходів, пов’язаних з пересуванням та скупченням тварин (крім транспортування свиней на відведені забійні пункти і м’ясокомбінати).

    Головне управління Держпродспоживслужби в Київський області в котрий раз наголошує, що в умовах напруженої епізоотичної ситуації щодо АЧС в Україні здоров’я та благополуччя тварин повністю залежить від громадської свідомості та дій осіб, які утримують цих тварин. Неналежне виконання заходів біобезпеки, в тому числі згодовування свиням кормів без термічної обробки, створює певні проблеми всім мешканцям населених пунктів (зон захисту та нагляду), а не тільки одному винуватцю.

     

    Зважуючи на загрозу та збитки, що несе захворювання населенню та свиногосподарствам, що знаходяться на  неблагополучних територіях, а також економіці держави в цілому, можна з впевненістю зазначити, що лише суворе дотримання рекомендацій державної служби ветеринарної медицини щодо профілактики африканської чуми свиней, а в неблагополучних осередках – сумлінне виконання всіх передбачених законодавством ветеринарно-санітарних заходів є запорукою недопущення подальшого поширення АЧС.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій