• In English
  • НЕБЕЗПЕКА ВІД ЕЛЕКТРОПРИЛАДІВ!
    , опубліковано 21 Травня 2018 року о 00:00

      На сьогоднішній день дуже складно уявити світ без побутових електричних приладів, які значно спрощують нам життя. Їх вибір на ринку величезний, але кожному споживачу необхідно знати деякі правила щодо придбання товарів для того, щоб споживати безпечну продукцію, яка не принесе шкоди життю та здоров’ю.Купуючи будь-який прилад, варто підійти з належною увагою до якості товару. Візуально можна одразу засумніватись в якості матеріалів з яких він виготовлений. Для позначення якості на товар чи на пакування має бути нанесений знак відповідності технічному регламенту, також ви маєте право отримати у продавця чи розповсюджувача супровідні документи та дізнатись інформацію щодо виробника або імпортера, відомості про основні властивості та умови безпечного використання товару.
        З метою запобігання порушенням прав споживачів на безпеку, належну якість товарів (робіт, послуг) на необхідну, доступну і достовірну інформацію про товари, а також заподіянню шкоди цими товарами життю, здоров’ю, майну споживачів, спеціалістами Управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області, в ході проведених перевірок суб’єктів господарювання за 2018 рік, проведено випробування 18 зразків продукції на відповідність вимогам нормативно-правових актів.
    За результатами лабораторних досліджень, відповідно до протоколів випробувань ДП «Укрметртестстандарт», 13 зразків продукції (72,2 % від загальної кількості відібраних зразків) не відповідають вимогам нормативно-правових актів та нормативних документів стосовно безпеки для життя, здоров’я, майна споживачів.
        Так, в інструкціях з експлуатації прасок “Liberty С-2220”, електричного чайника ТМ «ROTEX» та випрямляча для волосся ТМ «MAGIO»  не вказано, що “Прилад можуть використовувати діти віком від 8 років і старше, якщо вони перебувають під наглядом або їх проінструктовано про безпечне користування приладом і розуміють можливі небезпеки», «Діти не повинні грати з приладом», «Очищення та технічне обслуговування не повинні виконувати діти без нагляду», «Праску слід використовувати та зберігати на стійких, рівних поверхнях», «Прилад разом із шнуром слід тримати в місці, недоступному для дітей віком до 8 років, якщо вона перебуває під напругою або охолоджується».
         За результатами випробувань електричних подовжувачів виявлено, що конструкція розеток не забезпечує недоступність струмовідних частин. Під час випробування вигинів (86 вигинів) відбулося перегоряння проводу та переривання струму (норма 10000 вигинів). Під час випробувань розжареним дротом за температури 750℃ основ розетки та вилки відбулося стійке горіння та загоряння спеціальної паперової основи.
        Випробування настільних світильників показали, що є контакт між доступними металевими частинами та внутрішньою проводкою, що має тільки основну ізоляцію. Крім того відсутні втулки з ізоляційного матеріалу в отворах доступних для дотику металевих частин, через які проходять проводи внутрішнього монтажу; не забезпечено захист від ураження електричним струмом. Світильник із затискачем, що встановлено на скляній полиці завтовшки 10 мм, зрушується з місця при прикладанні до гнучкого шнура зусилля 14 Н (повинен утримуватися під час зусилля 20 Н), світильник падає з металевого стрижня діаметром 20 мм під дією власної ваги, що не допускається.
        Перелічені дефекти можуть призвести до нещасних випадків від дії електричного струму, використання електричних приладів не за цільовим призначенням або не вміле користування ними.
    Call Now Button
    Будь в курсі подій