• In English
  • УВАГА! НЕБЕЗПЕКА ВІД КОЛОРАДСЬКОГО ЖУКА
    , опубліковано 23 Травня 2018 року о 00:00

    За даними обстежень у всіх посадках картоплі спостерігається шкідливість головного ворога культури – колорадського жука, який зазвичай завдає значної шкоди всім пасльоновим.

    Жуки, що перезимували активно заселяють рослини картоплі, висаджену розсаду томатів та баклажан, живляться ними, відкладають яйця. Зазвичай самиці фітофага характеризуються високою плодючістю, вони спроможні формувати від 100-400 до 900-2000 яєць.

    Розпочалося відродження личинок колорадського жука першої генерації. Личинки, що відродились відразу з’їдають яйцеві оболонки, а потім починають живитися листками. Спочатку вони гризуть м’якуш листка з нижнього боку, поступово переходять на верхній бік і обгризають листки повністю, залишаючи тільки жилки. Знищивши листя на одній рослині, личинки переселяються на інші.

     

     

    За своє життя личинки колорадського жука проходять чотири віки. Найбільш шкодочинними являються личинки старших віків, які спроможні живитися навіть вночі.

    Тривалість розвитку однієї генерації  колорадського жука від яйця до імаго в середньому 60 днів. В умовах Київської області розвивається два покоління.

    Захищають картоплю в разі заселення жуком 10% рослин. Проти личинок посіви обробляють за масового з’явлення їх I-II віків на 8-10% рослин в чисельності 10 екз. на рослину і більше. В приватному секторі картоплю рекомендовано обробляти препаратами, дозволеними для використання населенню, : Актара 25, в.г. – 1,4 г на 10 л води на сотку; Антиколорад, КС – 1,0-1,5 мл, Борей, КС – 2 мл, Танрек, РК, 1,5-2,0 мл на 5 л води на сотку; Антіжук, ЗП – 0,45-0,50 г, Дантоп 50, в.г. – 0,45 г, Кораген 20, КС – 0,5-0,6 мл на 3-5 л води; Каліпсо 480, KC – 1,0 мл, Наповал, КС – 1,0-1,5 мл на 4-5 л води; Конфідор Екстра, в.г. – 0,5 г на 8 л води на 1 сотку та іншими.

    Рекомендації щодо захисту рослин картоплі та інших сільськогосподарських культур від шкідливих організмів, як на присадибних ділянках так і на промислових посівах, можуть надавати спеціалісти управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужи в Київській області, які знаходяться в кожному районі області.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій