• In English
  • УВАГА! НЕБЕЗПЕКА ВІД ШКІДЛИВИХ СОВОК!
    , опубліковано 23 Травня 2018 року о 00:00

    За даними обстежень в агроценозах Київської області відбувається літ метеликів совок: підгризаючих (озимої, окличної) та листогризучих (капустяної, бавовникової, совки-гамми, інших) першої генерації. За ніч на світлопастку відловлюється 3-15 метеликів підгризаючих совок і 1-3 метелика листогризучих. Капустяна совка почала відкладати яйця. Помірно тепла волога погода, наявність достатньої кількості квітучої нектароносної рослинності під час льоту метеликів совок сприятимуть формуванню яйцепродукції у самиць, підвищенню рівня чисельності гусениць фітофагів та їх господарсько відчутної шкідливості. За таких умов в поточному році підгризаючі совки будуть спроможні утворити у посівах сільськогосподарських культур осередки високої щільності.

    З метою запобігання поширення гусениць підгризаючих і листогризучих совок у посівах цукрових буряків, соняшнику, багаторічних трав, зернобобових, овочевих та інших культур на початку та за масового відкладання яєць комахами застосовують біологічний метод – випуск яйцеїда-трихограми у нормах, згідно рекомендацій. В обмеженні чисельності підгризаючих совок велике значення мають агротехнічні прийоми – міжрядне розпушування просапних та овочевих культур у період масового відкладання яєць метеликами або відразу після його закінчення, знищення бур’янів.

    За утворення осередків надпорогової чисельності підгризаючих совок застосовують інсектициди: на цукрових буряках (ЕПШ -1-2 екз. на кв.м) – Децис Профі, ВГ – 0,05-0,1 л/га; Форс 1,5 G, гр – 4,5-6,0 кг/га; Драгун ЕС, КЕ – 2,0-2,5 л/га. На соняшнику (ЕПШ – 3-8 екз. на кв.м) – Дихлор БТ, КЕ – 0,8-1,5 л/га;на овочевих культурах (ЕПШ – 3-8 екз. на кв.м) – Децис Профі, ВГ – 0,035-0,05 л/га; Дімілін, з.п.- 0,08-0,12 кг/га.

    За виявлення листогризучих совок здійснюють обробки посівів буряків (ЕПШ -2-3 екз. на кв.м) – Данадимом Мікс, КЕ – 1,0 л/га; Золоном 35, к.е. – 3,0-3,5 л/га; Суфроном, КЕ – 1,0-1,5 л/га. На соняшнику (ЕПШ – 3 екз. на рослину) – Пірінексом-Супер, КЕ – 0,75-1,25 л/га. На ранній капусті (ЕПШ -1-2), на пізній (5 екз. на рослину ) за заселення 5% рослин і більше застосовують Ексірель, СЕ – 0,25-0,5 л/га.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій