• In English
  • УВАГА! НЕБЕЗПЕКА НА ЗЕРНОВИХ ПОЛЯХ
    , опубліковано 23 Травня 2018 року о 00:00

       В посівах озимих та ярих зернових колосових культур продовжується відкладання яєць та почалося відродження личинок хлібних клопів (шкідливої черепашки та елії гостроголової).

    За умов перемінної погоди розвиток фітофагів відбувається повільно. Через розтягнутість відкладання яєць та відродження личинок у посівах одночасно зустрічатимуться перезимувалі клопи, яйця і личинки різних віків.

    В своєму розвитку личинки клопів проходять п’ять віків. Личинки першого віку не живляться, їх харчування починається з другого віку, коли вони виходять на колос. Пошкодження личинками зерна під час формування-молочної стиглості призводить перш за все, до якісних втрат урожаю, погіршує клейковину, посівні та фуражні властивості зерна.

    Збереження технологічних і посівних якостей зерна пшениці та ячменю, а саме у фази формування-молочна стиглість, передбачає проведення захисних заходів у посівах твердих і цінних пшениць. Такі посіви обробляють за наявності 2-х і більше личинок на кв.м. Решту посівів обприскують за 4-6, в насіннєвому ячмені – 8-10, товарні – 20-25 личинок на кв.м. Ефективні для застосування: Актара WG, ВГ- 0,10-0,14 л/га; Акцент, к.е. – 1,5 л/га; Альтекс, к.е. – 0,1-0,15 л/га; Бі-58 новий, к.е. – 1,5 л/га; Біммер, к.е. – 1,0-1,5 л/га; Карате зеон 050 СS мк.с. – 0,15 л/га; Фастак, КЕ – 1,0-1,5 л/га; Моспілан, ВП – 0,10-0,12 кг/га; Децис ф-Люкс, 25 ЕС, к.е. – 0,3-0,4 л/га; Шаман, к.е. – 0,75 л/га; Ф’юрі, в.е.- 0,07-0,10 л/га та інші. Ці препарати біологічно ефективні і проти багатьох інших шкідників, спеціалізованих щодо зернових колосових культур.

    Оптимальним строком проведення обробки проти личинок клопа шкідливої черепашки є момент наявності в посівах 15-30% личинок третього віку, що свідчить про відродження переважної їх більшості. Захист посівів необхідно провести протягом 10-12 днів від завершення відродження личинок до появи личинок IV віків.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій