• In English
  • УВАГА! НЕБЕЗПЕКА У ПОСІВАХ ГОРОХУ!
    , опубліковано 05 Червня 2018 року о 00:00

    Відбувається заселення посівів гороху гороховим зерноїдом (брухусом) та гороховою попелицею. На 100 помахів сачком ураховується 3-12 жуків зерноїда та 14-20 екз. попелиці.

    Гороховий зерноїд – найнебезпечніший шкідник зерна гороху. Максимальної чисельності в полях брухус досягатиме в фазу утворення вусиків і особливо під час появи бутонів та на початку цвітіння гороху. Спочатку жуки горохового зерноїду заселятимуть посіви з країв, поступово охоплюючи всю площу. Комахи живитимуться пилком та пелюстками квіток, досить активними вони будуть в жарку погоду (температура не менше як +21°С).

    В першій половині червня відбуватиметься яйцекладка шкідника. Плодючість самок може становити від 70 до 220 яєць. Через 6-10 днів відроджуватимуться личинки горохового зерноїда, які будуть живитися недостиглим зерном гороху. Повний розвиток личинки, лялечок та відродження жуків нового покоління відбуватиметься всередині однієї горошини.

    Пошкодження зерна гороху личинками брухуса призводить до зменшення його маси, погіршує якість та товарність. Пошкоджене зерно не можна використовувати на їжу та на корм худобі.

    Горохова попелиця завдає значної шкоди рослинам гороху під час бутонізації та цвітіння. Живлення комах соком листя призводить до його скручування, боби деформуються, зменшується урожайність зерна. Сприятливими умовами для масового розвитку попелиці на горосі є тепла погода та помірна вологість повітря. На розвиток одного покоління достатньо 8-10 днів, тому колонії шкідника зростають у геометричній прогресії. За сезон горохова попелиця спроможна дати 10-12 поколінь. У разі жари та при частих дощах кількість фітофагів зменшується.

    Захист гороху від шкідників здійснюють за виявлення на 10 помахів сачком 2-3 жуки горохового зерноїда, 250-300 екз. горохової попелиці, застосовуючи під час бутонізації-цвітіння інсектициди (крім посівів на зелений горошок): Актара 25WG, ВГ – 0,1 кг/га, Акцент, КЕ – 0,5-1,0 л/га, Карате Зеон 050 CS, мк.с. – 0,125 л/га, Фуфанон 570, КЕ – 0,5-1,2 л/га та інші, а також дозволеним для застосування в посівах на зелений горошок Фастак, к.е. – 0,15-0,25 л/га,  Ф’юрі, в.е. – 0,07-0,10 л/га. У разі поширення хвороб (борошниста роса, пероноспороз, аскохітоз та ін.) насіннєві ділянки обприскують Амістар Екстра 280 SС, КС – 0,5-0,75 л/га, Імпактом К, КС – 0,6-0,8 л/га.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій