• In English
  • ПРОГНОЗ ФІТОСАНІТАРНОГО СТАНУ ТА РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ЗАХИСТУ ОСНОВНИХ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ РОСЛИН У АГРОЦЕНОЗАХ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ В ЧЕРВНІ 2018 РОКУ
    , опубліковано 08 Червня 2018 року о 00:00

    Зернові, зернобобові культури

    В червні у посівах озимих та ярих зернових колосових культур триватиме шкідливість комплексу фітофагів та фітопатогенів, розвиток яких в зернових агроценозах Київщини цьогорічної вегетації відбувається переважно у допороговій чисельності та у слабкому ступені. Хлібні клопи, зокрема шкідлива черепашка та елія гостроголова, живляться на 1-6% рослин на 60-100% площ. Через розтягнутість відкладання яєць та відродження личинок, у посівах одночасно зустрічатимуться дорослі клопи, яйця й личинки різних віків. Масове відродження та вихід личинок клопа-черепашки на колос відбуватиметься в першій половині червня. При пошкодженні зерна в колосі погіршується якість клейковини, посівні та фуражні властивості зерна пшениці та ячменю.

    Для збереження технологічних і посівних якостей зерна від личинок клопа-черепашки у фази формування-молочної стиглості зернових колосових проводяться захисні заходи у посівах твердих і цінних пшениць. Такі посіви обробляють за наявності 2-х і більше личинок на кв.м. Решту посівів обприскують за 4-6, в насіннєвому ячмені – 8-10, товарні – 20-25 личинок на кв.м. Ефективні для застосування: Актара WG, ВГ- 0,10-0,14 л/га, Арріво 25%, КЕ – 0,2 л/га, Енжіо 247 SC, КС – 0,18 л/га, Фастак, КЕ – 1,0-1,5 л/га, Моспілан, ВП – 0,10-0,12 кг/га, Децис ф-Люкс, 25 ЕС, к.е. – 0,3-0,4 л/га, Ф’юрі, в.е.- 0,07-0,10 л/га, Шаман, к..е – 0,75 л/га та ін. Захист посівів від клопа шкідливої черепашки слід провести протягом 10-12 днів від завершення відродження до появи четвертого віку личинок. Оптимальним терміном обробки є наявність в посівах 15-30% личинок третього віку, що свідчить про відродження переважної кількості комах. Використання вищезазначених препаратів буде біологічно ефективним і проти багатьох інших шкідників, спеціалізованих щодо зернових агроценозів.

                Пшеничний трипс, який заселив 60-100% площ озимих та ярих зернових колосових культур, буде й надалі заселяти посіви. Найбільш інтенсивне поширення комах співпадатиме з колосінням ярої пшениці, в цей час самки відкладатимуть яйця, відроджуватимуться личинки, які будуть живитися під колосковими лусочками.

    Злакова попелиця 

         

    Імаго пшеничного трипса                              

    За умов помірно теплої й вологої погоди (tºС – 18-22ºС, відносна вологість 65-75%) у посівах озимих та ярих зернових колосових культур, кукурудзи ймовірне зростання чисельності злакових попелиць та утворення шкідником на колосі колоній. Живлення трипсів і попелиць спричинятиме кількісні втрати врожаю і призводитиме до зменшення маси зерна. Окрім того, вірофорні особини попелиць можуть переносити вірусні та мікоплазмові хвороби зернових культур. Шкідливість цих фітофагів зменшуватиметься за огрубіння зерна.

    В червні продовжиться вихід з грунту хлібних жуків (красуна, кузьки), хлібна жужелиця (турун) – розпочне заселяти посіви. Фітофаги живитимуться зерном в колосках, їх шкідливість проявлятиметься через пошкодження зав’язі та зменшення кількості зерна хлібних злаків, що є результатом вибивання комахами зернин з колосу під час живлення. Проти хлібних жуків за чисельності 3-8 екз. на кв.м., злакових попелиць (20-30 екз. на стебло), пшеничного трипса (40-50 екз. на колос) рекомендовано обприскування посівів інсектицидами. Захисні обробки проти клопа шкідливої черепашки будуть ефективні і проти вищезазначених фітофагів

     Жук -красун       

           

    Личинки пшеничного трипса на колосі                       

    В ярині шкідливими залишатимуться хлібні п’явиці, злакові мухи, хлібні блішки, а також вищезгадані шкідники.

    Розвиток хвороб у посівах озимих зернових колосових культур під час цьогорічної вегетації відбувається повільно. Профілактичні обприскування посівів фунгіцидами сприяють оздоровленню рослин та пригнічують розвиток захворювань. В червні за теплої вологої погоди актуальною залишається загроза поширення в посівах борошнистої роси, септоріозу, бурої листкової іржі, гельмінтоспоріозу, інших хвороб, якими уражено від 2 до 48% рослин у слабкому ступені. Ураження рослин кореневими гнилями призводитиме до осередкового розвитку білоколосості та щуплозерності зернаПід час колосіння можливо ураження сприйнятливих, загущених посівів сажковими хворобами. За підвищеної вологості і температури повітря (28-300С) в цей період на колосках можна очікувати розвиток фузаріозу та септоріозу. Особливо небезпечним може бути раннє, у фазу цвітіння, зараження колосу цими хворобами, що створюватиме передумови формування щуплого, несхожого зерна. Ефективне оздоровлення рослин досягається шляхом обприскування високопродуктивних посівів під час формування зернівки фунгіцидами: Абакус, мк.е. – 1,25-1,78 л/га, Вареон 520, к.е. – 0,6-1,0 л/га, Альто Супер 330 ЕС, к.е. – 0,4-0,5 л/га, Амістар Екстра 280 SC, КС – 0,5-0,75 л/га, Імпакт К, КС – 0,6-0,8 л/га, Фолікур 250 ЕW, ЕВ – 1,0 л/га в комбінації з рекомендованими інсектицидами проти шкідливих хлібних клопів та інших фітофагів.

    Посіви гороху повсюдно продовжить заселяти гороховий зерноїд. Жуки фітофага живитимуться пилком і пелюстками гороху, відкладатимуть яйця. Личинки, що відродяться, пошкоджуватимуть зерно майбутнього врожаю. Горохова попелиця за умов помірно теплої вологої погоди утворюватиме колонії на рослинах гороху та спричинятиме деформацію листків, стебел, квітів і молодих бобів та їх засихання. Літатимуть і відкладатимуть яйця метелики горохової плодожерки, акацієвої вогнівки, будуть відроджуватися та шкодити їх гусениці.

    Горохова попелиця 

    Гусениця горохової плодожерки

    Бутонам, квіткам і зав’язі гороху завдаватимуть шкоди гусениці листогризучих совок. За високої вологості повітря в загущених посівах рослини гороху хворітимуть на аскохітозпероноспороз, борошнисту росу.

    За наявності на горосі на 10 помахів сачком 2-3 жуків горохового зерноїда посіви (крім посівів на зелений горошок) обприскують Акцентом, КЕ – 0,5-1,0 л/га, Актарою 25WG, ВГ – 0,1 кг/га, Бі-58 новим, к.е. – 0,5-1,0 л/га, іншими, а також дозволеними для застосування в посівах на зелений горошок Фастаком, к.е. – 0,15-0,25 л/га і Ф’юрі, в.е. – 0,07-0,1 л/га. Ці обробки будуть ефективними також проти інших шкідників культури.

    У період відкладання яєць гороховою плодожеркоюакацієвою вогнівкоюлистогризучими совкамилучним метеликом рекомендований випуск жовтої та бурої трихограми у співвідношенні 1:10.

    Насіннєві ділянки гороху за проявлення перших симптомів хвороб обприскують фунгіцидами; Амістар Екстра, к.с.-0,5-0,75 л/га, Імпакт К, к.с.- 0,6-0,8 л/га, Мерпан, ВГ-2-2,5 кг/га.

    Плантаціям сої завдаватимуть шкоди бульбочкові довгоносики нового покоління, люцерновий та інші клопипопелиці, гусениці совок та інших багатоїдних шкідників. В південних і східних районах можлива шкідливість павутинного кліща і трипсів, які є переносниками вірусних і бактеріальних хвороб За підвищеної вологості повітря й температури 18-200С на рослинах сої поширюватимуться хвороби (пероноспороз, аскохітозальтернаріоз, бактеріоз) За чисельності шкідників, що перевищує ЕПШ (8-15 жуків на кв. м бульбочкових довгоносиків, 2-5 люцернового клопа на рослину, 250-300 попелиць на 10 помахів сачком), посіви сої захищають Коннектом, к.с. 0,4-0,5 л/га, Пірінексом Супер, к.е. 0,75-1,25 л/га, інш. На насінницьких посівах за виявлення перших ознак хвороб застосовують фунгіциди: Бенорад, ЗП-1,5 кг/га, Абакус, м.к.е. – 1,5 л/га, Аканто Плюс 28, КС – 0,75-1,0, Коронет 300 SC к.с. – 0,6-0,8 л/га та інші.

    Технічні культури

     

    В червні у бурякосійних господарствах області збережеться небезпека пошкодження цукрових буряків буряковими довгоносиками, насамперед, звичайним. Жуки будуть відкладати яйця, відроджуватимуться личинки, які будуть пошкоджувати коренеплоди буряків. У посівах спостерігатиметься шкідливість бурякових блішок, листкової попелиці, осередково – бурякової мінуючої мухи, щитоноски, крихітки. Тепла та помірно волога погода сприятиме інтенсивному розвитку фітофагів. Повсюди завдаватимуть шкоди гусениці підгризаючих і листогризучих совок. Необхідність постійного моніторингу за шкідливими об’єктами цукрових буряків і за потреби – захисних заходів зберігається.

    Бурякова щитоноска 

     

    Пероноспороз буряків                                                     

    За перевищення показників ЕПШ проти бурякових довгоносиків, блішок, щитоносок, крихітки рекомендовано застосування інсектицидів: Альтекс, КЕ – 0,1-0,15 л/га, Актара, в.г. – 0,08 кг/га, Актеллік, к.е. – 1-2 л/га, Нурел Д, к.е. – 0,8 л/га, Енжіо, к.с. – 0,18 л/га. Проти бурякової листкової попелиці (за заселення 10% рослин), мінуючої мухи (30% заселених рослин і 3-5 личинок на рослину), доцільно обприскування Бі-58 новим, к.е. – 0,5-1,0 л/га, Фуфаноном к.е. – 1,0-2,5 л/га тощо. Проти листогризучих та підгризаючих совок у період відкладання яєць рекомендовано застосування трихограми (20-30 тис. особин на гектар).

    За надмірної сухості, або вологи грунту, на пізніх посівах поширюватиметься коренеїд. У разі прохолодної дощової погоди рослини буряків будуть хворіти на пероноспороз, церкоспороз. Для захисту від хвороб посіви цукрових буряків оздоровлюють фунгіцидами: Акробат МЦ, в.г. – 2,0 кг/га, Абакус, мк.е. – 1,25-0,5 л/га, Фитал, р.к. – 1,5 л/га, іншими.

    Соняшник почала заселяти геліхризова попелиця, яка в червні за теплої вологої погоди утворюватиме колонії. Посушлива погода сприятиме розмноженню трипсів, помірно волога – клопів, гусениць листогризучих та підгризаючих совок. В разі заселення соняшнику попелицями понад 20% рослин і наявності на кожній по 40-50 екз. та за відсутності ентомофагів; клопами (2 екз. на кошик) до початку цвітіння культури здійснюють обприскування посівів Корагеном 20, КС – 0,15 л/га, Фуфаноном 570, к.е. – 0,6 л/га, Енжіо 247,к.с. – 0,18 л/га, інш.

    За сприятливих погодних умов у посівах соняшнику ймовірно очікувати поширення фомозу, пероноспорозу, іржі. Перед цвітінням за появи ознак хвороб соняшник рекомендовано обробити Аканто, КС – 1,0 л/га, Дерозалом 500 SC, КС – 0,5 л/га, Тайтлом 50, в.г. – 0,4-0,6 кг/га або іншими фунгіцидами.

    У ярому ріпаку розвиватимуться та шкодитимуть ріпаковий квіткоїд, листоїд, прихованохоботник, пильщик, хрестоцвіті блішки та клопи, гусениці біланів і листогризучих совок. Проти зазначених шкідників за перевищення ними ЕПШ рекомендоване використання інсектицидів: Каліпсо 480, к.с. – 0,15-0,2 л/га, Нурел Д, к.е. – 0,5-0,6 л/га, Пірінекс Супер, к.е. – 0,4-0,75 л/га, та інші.

     

    Картопля та овочеві культури

     Колорадський жук повсюди масово розвиватиметься в посадках картоплі, томатів і баклажанів. Продовжиться яйцекладка жуків, відродження та живлення личинок. За масової появи личинок I-II віків та чисельності їх 10 і більше екз. на кожну із 8-10% заселених рослин, у приватному секторі картоплю обробляють одним із препаратівдозволених для використання населенню, наприклад: Енжіо 247 SC, КС – 1,8 мл на 5 л води на сотку, Актара 25, в.г. – 1,4 г на 10 л води на сотку, Антиколорад, КС – 1,0-1,5 мл на 5 л води на сотку, Кораген 20, КС – 0,5-0,6 мл на 3-5 л води на сотку та іншими рекомендованими інсектицидами.

    Томати, баклажани (до цвітіння) в промислових посадках захищають інсектицидами: Ексірель, СЕ – 0,25-0,50 л/га, Актара 25, ВГ – 0,07-0,09 кг/га, Актеллік 500 ЕС, КЕ – 0,3-0,8 л/га, або іншими. В приватному секторі використовують Енжіо 247 SC, КС – 1,8 мл на 5 л води на сотку, Ратибор, РК – 2-2,5 мл на 3-5 л води, інші.

    Хрестоцвіті блішки, клопи, личинки капустяної мухи, гусениці капустяної молі, совки, біланів завдаватимуть шкоди капусті всіх строків дозрівання. Всюди передбачається шкідливість капустяної попелиці. Захист капусти доцільно проводити за чисельності гусениць совок 1-3 екз. на рослину ранньої капусти чи 5 і більше пізньої капусти, гусениць молі, біланів 2-5 екз. на 10% заселених рослинінсектицидами: Белт 480 SС, КС – 0,1 л/га, Ексірель, СЕ – 0,25-0,50 л/га, Номолт, к.с.-0,3л/га, Фастак, к.е. – 0,1-0,15 л/га, Матч 050, к.е.-0,4 л/га та іншими.

    Метелик капустяного білана 

     

    Гусениця капустяного білана

     

     

    Рівень розвитку хвороб на картоплі й томатах (фітофтороз, альтернаріоз, ін.) на огірках (бактеріозпероноспороз), на цибулі (пероноспороз) залежатиме від погодних умовЗа високої відносної вологості повітря й помірних температур (20-220С) розвиток захворювань зростатиме. Для попередження розвитку хвороб на огірках застосовують Квадріс 250 SC, к.с. – 0,5 л/га, Інфініто 61 SC, 687,5, КС – 1,2-1,6 л/га. На картоплі і томатах використовують Купроксат, КС – 3,0-5,0 л/га, Курзат М 68, в.г.- 2,0-2,5 кг/га, Косайд 2000, ВГ – 2,5 кг/га, Акробат МЦ, в.г.-2 кг/га, інші. На цибулі – Консенто 450 SC, КС – 1,7-2,0 л/га, Курзат М 68, в.г.- 2,0-2,5 кг/га, або інші фунгіциди згідно «Переліку…».

                                                       Плодові насадження

     

    Скрізь у яблуневих садах триватиме шкідливість гусениць яблуневої плодожерки першого покоління. Закінчать свій розвиток та будуть заляльковуватися гусениці яблуневої молі, розанової листокрутки, згодом вилітатимуть метелики. Тепла посушлива погода сприятиме наростанню чисельності й шкідливості сисних комах (кліщівпопелиць).

    Метелик яблуневої плодожерки   

         

      Метелик яблуневої молі                                  

     

    Личинки яблуневого пильщика живитимуться плодами яблук, виїдаючи насіннєву камеру, сливового – плодами сливи. Вишнева муха буде відкладати яйця в плоди середніх і пізньостиглих сортів вишні й черешні, в яких надалі розвиватимуться личинки. Жарка волога погода сприятиме поширенню борошнистої росиплодової гнилі. Розвитку парші сприятиме прохолодна погода за значних опадів.

    На початку відродження гусениць яблуневої плодожерки I покоління в садах застосовують Воліам Флексі 300, SC, КС – 0,3-0,5 л/га, Кораген 20, КС – 0,15-0,175 л/га, Дурсбан 480, к.е.-2,0 л/га, Нурел Д, к.е.-1,0-1,5 л/га, Пірінекс, КЕ – 2,0 л/га, Проклейм 5SG, РГ- 0,4-0,5 кг/га або інші, з додаванням фунгіцидів проти парші та плодової гнилі: Мерпану, ВГ-1,9-2,5 кг/га, Малвіну 80, ВГ-1,8-2,5 кг/га, Дітану М-45, з.п. – 2,0-3,0 кг/га, інших, а також Луна Експіріенс 400, SC, КС – 0,50-0,75 л/га, Ембрелії 140 SC, КС – 1,2-1,5 л/га, Скору 250 ЕС, КЕ – 0,15-0,2 л/га або інших проти борошнистої роси.

    Вишню і черешню пізніх строків достигання не пізніше, як за 20 днів до початку збору врожаю проти вишневої мухи захищають Актелліком, к.е.-0,8-1,2 л/га або Каліпсо, 480 SC, к.с.-0,25-0,3 л/га з додаванням проти хвороб Фиталу, РК 2,0 л/га, Косайду 2000, ВГ – 2,0-3,0 кг/га або Сігнуму, в .г.- 1,0 -1,25 кг/га.

     

                                                             Багатоїдні шкідники

     

    Триватиме літ метеликів підгризаючих (озимої, окличної) та листогризучих совок (капустяної, гамми, С-чорне), їх яйцекладка та виплодження гусениць. Тепла, помірно волога погода та наявність квітучої нектароносної рослинності забезпечать сприятливі умови для метеликів, яєць та гусениць. В окремих осередках посівів багаторічних трав, просапних, овочевих культур спостерігатиметься шкідливість гусениць фітофагів.

    Личинки саранових нестадних видів (кобилки, коники) в неугіддях, узбіччях доріг, неораних землях, інших стаціях будуть виплоджуватися та розвиватися. За умов жаркої посушливої погоди ймовірно утворення окремих осередків підвищеної чисельності сарани, передусім в посівах багаторічних трав, що межують з посівами просапних культур та неорних земель. Захист культур від саранових слід здійснювати за масової появи личинок І віку і до закінчення розвитку личинок III-IV віків. За чисельності 5-10 екз. на кв.м личинок нестадних саранових в осередках проводять обприскування посівів рекомендованими інсектицидами. Обробки проводять вранці або ввечері, коли комахи знаходяться на рослинах.

    Триватиме літ лучного метелика, якого на 10 кроків на неугіддях з квітучою рослинністю, кормових травах злітає 1-2 екз. На світлопастку за добу ураховується 1-4 метелика. Відбуватиметься яйцекладка та відродження гусениць шкідника. Оптимальними для розвитку гусениць молодших віків будуть середньодобова температура повітря 23-250С та відносна вологість більше 70%. Ураховуючи, що в травні погодні умови та кількість нектароносної рослинності були достатніми для розвитку генеративної функції самиць, в червні існує небезпека утворення осередків високої чисельності гусениць лучного метелика, насамперед в посівах багаторічних трав, соняшнику, кукурудзи, цукрових буряківНеобхідно посилити увагу щодо постійного моніторингу фітосанітарного стану агроценозів та спостережень за динамікою розвитку лучного метелика у різноманітних ареалах.

    Стебловий (кукурудзяний)   метелик

    Лучний метелик

    В червні відбуватиметься літ стеблового (кукурудзяного) метелика. Комахи відкладатимуть яйця в посіви кукурудзи, проса, інших товстостеблих культур. Оптимальними для реалізації потенційної плодючості метеликів та дозрівання яйцепродукції будуть температури повітря в межах 18-300 С та вологість більше70%. В разі високого температурного режиму і низької вологості повітря спостерігатиметься зниження плодючості самиць, висихання відкладених яєць та гігрофільних відроджених гусениць.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій