• In English
  • ОБСТЕЖЕННЯ ЛІСУ
    , опубліковано 12 Червня 2018 року о 00:00

     Літо – сезон найактивнішого росту і розвитку рослин, але поряд з цим  це також сезон розвитку і розповсюдження шкідливих організмів. Основними завданнями фахівців Управління фітосанітарної безпеки є: охорона території України від занесення регульованих шкідливих організмів, а у разі їх проникнення – своєчасне виявлення, локалізація та ліквідація осередків цих небезпечних шкідливих організмів.
          В житті країни величезну роль відіграють торгово-економічні відносини. Деякі країни при здійсненні таких операцій висувають певні вимоги щодо фітосанітарного стану продукції із України. На виконання вимоги щодо експорту з України пило- та лісоматеріалів із зон вільних від шкідників роду Monochamus з 2015 року проводяться заходи по встановленню та підтриманню статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих  шкідливих організмів, позбавлення такого статусу, його поновлення та інші умови офіційного встановлення місця виробництва або виробничої ділянки.
         Відповідно до Закону України «Про карантин рослин»  на державних фітосанітарних інспекторів покладено обов’язки з  проведення регулярних обстежень лісових насаджень на виявлення регульованих шкідливих організмів. Зважаючи на біологічні особливості деяких карантинних організмів, заселення якими носить вогнищний характер, та великих площ лісових насаджень на території Київської області доцільним є використання найсучасніших методів обстежень. «Методикою проведення обстежень лісових насаджень, огляду та відбору зразків лісоматеріалів, деревини та виробів з неї» передбачається  використання аеровізуального методу. В цьому році вперше було проведено обстеження лісових насаджень у Макарівсьому лісгоспі за допомогою квадрокоптера. Використання такого методу дає величезну економію матеріальних та людських ресурсів при проведенні обстежень, запобігає втрати часу на пошуки осередків масового розмноження шкідників і надає можливість інспектору більше часу на ідентифікацію пошкодження або захворювання.
    Call Now Button
    Будь в курсі подій