• In English
  • ПРОГНОЗ ФІТОСАНІТАРНОГО СТАНУ ТА РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ЗАХИСТУ ОСНОВНИХ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ РОСЛИН У АГРОЦЕНОЗАХ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ В ЛИПНІ 2018 РОКУ
    , опубліковано 16 Червня 2018 року о 08:08

    Зернові, зернобобові культури та багаторічні бобові трави

             У липні в дозріваючих посівах зернових колосових культур личинки хлібних клопів (шкідливої черепашки, елії гостроголової), які за чисельності 0,2-2 екз. на кв.м пошкодили 2-7% рослин, продовжать харчування та будуть окрилятися. Станом на 1 липня окрилилося 20% личинок елії гостроголової та 5% клопа-черепашки. Для накопичення жирового тіла личинки та молоді клопи будуть інтенсивно живитися дозріваючим зерном, що спричинятиме погіршення його посівних і харчових кондицій. Комахи, що не встигнуть дохарчуватися до збирання врожаю, продовжать живлення під валками скошених хлібів, на диких злаках, нерідко в посівах кукурудзи, соняшнику і навіть буряків, після чого відлітатимуть до місць зимівлі. Тому збирання врожаю зернових колосових культур в стислі строки зменшить пошкодженість зерна та чисельність популяції хлібних клопів.

    Хлібні жуки (красун, кузька) і надалі будуть завдавати шкоди колоскам пшениці, жита, ячменю. За чисельності 0,3-3 екз. на кв.м, переважно у крайових смугах полів, фітофаги пошкодили 1-5% рослин, вимолочуючи з них зернини. В липні хлібні жуки будуть спарюватися та відкладатимуть яйця в грунт на зайнятих парах і просапних культурах. Недостатні запаси продуктивної вологи в грунті обмежуватимуть кількість відкладених яєць самками і будуть зменшувати чисельність відроджених личинок. Жуки хлібної жужелиці (туруна) закінчать своє живлення до настання жнив. За посушливої спекотної погоди в липні жуки перебуватимуть в стані літньої діапаузи, надалі відкладатимуть яйця в грунт на парах і просапних культурах.

    Сисні шкідники (попелиця, трипс) харчуватимуться в дозріваючих хлібах до огрубіння зерна. Закінчивши свій розвиток і живлення, личинки трипсів спускатимуться в нижню частину соломини і в грунт на зимівлю. У попелиць з’являться крилаті особини, які перелітатимуть на пізніше достигаючі зернові та дикі злаки.

    Злакові мухи літніх поколінь будуть розвиватися на злакових бур’янах та падалиці зернових культур.

    Розвиток хвороб в посівах зернових колосових культур цьогорічної вегетації відбувається у допороговому рівні. Застосування фунгіцидів стримувало інтенсивність розвитку збудників хвороб і сприяло оздоровленню рослин. В період колосіння – цвітіння культур спостерігався початок розвитку хвороб колосу. У фазу молочно-воскової стиглості ураженість колосків озимої пшениці септоріозом складає 1-5, максимально 16% колосків, фузаріозом – 1-2%. У липні, за сприятливих погодних умов, крім вищевказаних хвороб на колосі, поширення матимуть гельмінтоспоріоз, оливкова пліснява, альтернаріоз.  Першочергове та в стислі строки збирання прямим комбайнуванням урожаю сильних та цінних сортів пшениці, насіннєвих посівів та оперативне доведення зерна до відповідних посівних та хлібопекарських кондицій, сприятиме збереженню його якісних показників.

    В посівах кукурудзи живитимуться попелицігусениці листогризучих совок, стеблового (кукурудзяного) метелика, за жаркої посушливої погоди триватиме поширення павутинного кліща. За підвищення вологості повітря і грунту та помірних температур в посівах кукурудзи на сприйнятливих гібридах можливий розвиток гельмінтоспоріозу листя, пухирчастої та летючої сажки.

    Летюча сажка кукурудзи                                          

     

    Пухирчаста сажка кукурудзи

     

    Багаторічні бобові трави будуть пошкоджувати довгоносики  (бульбочкові, листкові люцернові-фітономуси), клопи, насіннєїди, попелиці, гусениці листогризучих совок, чортополохівки. За умов вологої погоди в посівах трав розвиватиметься бура плямистістьантракнозпероноспороз.

    У сої шкодитимуть попелиціпавутинний кліщгусениці листогризучих совокакацієвої вогнівки та будуть поширюватися хвороби (бактеріальні та плямистості). Рослини, уражені вірусними хворобами, з посівів необхідно видаляти. Під час формування бобів за надпорогової чисельності шкідників (акацієвої вогнівки -1-2 гусениці на кв.м, листогризучих совок – 1-3 гусениці на кв.м, павутинний кліщ – за заселення 10% рослин), проводять обприскування посівів препаратами: Золон 35, к.е.-2,5-3 л/га, Драгун, к.е.- 0,8-1,2 л/га, Сірокко, КЕ – 0,8-0,12 л/га, Суперкіл 440, КЕ – 0,5-0,75 л/га та ін. згідно «Переліку».

    Для захисту від хвороб використовують Фортеця Тотал ЕС, КЕ – 2 л/га, Бенорад, ЗП – 1,5 кг/га, Абакус, м.к.е. – 1,5 л/га, Фитал, в.р.к. -2,5-3 л/га та інші.

     

    Технічні культури

    У всіх бурякосійних господарствах небезпеку посівам цукрових буряків буде становити бурякова листкова попелиця, яка заселила 2-7% рослин. Обприскування крайових смуг чи всього поля інсектицидами здійснюють за заселення попелицею у липні 15% рослин: Актара 240 SC, в.г. – 0,09 кг/га, Актеллік 500 ЕС, к.е. -1 л/га, Бі-58 новий, к.е. – 0,5-1,0 л/га, Моспілан, р.п. – 0,05 кг/га та іншими. За співвідношення ентомофаг/попелиця 1:30 або ураженні 30% особин  попелиці хворобами обробки інсектицидами недоцільні.

    Триватиме живлення коренеплодами буряків личинок звичайного бурякового довгоносика, особливо за посушливої погодиРозвиватимуться бурякові щитоноски, мінуюча муха, осередково в посівах буряків шкодитимуть гусениці підгризаючих та листогризучих совок.

    За сприятливих погодних умов у плантаціях буряків набуватимуть поширення хвороби: церкоспорозпероноспороз, фомоз та інші. В разі значного розповсюдження сисних шкідників розвиватимуться вірусні хворобижовтяниця і мозаїка, які впливатимуть на врожайність і цукристість коренів.

     Бурякова листкова попелиця 

     

    Церкоспороз буряків

    За появи ознак пероноспорозу рекомендовані обробки цукрових буряків фунгіцидами: Альто супер, Абакус, Амістар Екстра, Штефозал та ін. За появи на 3-5% рослин окремих плям церкоспорозу застосовують Дітан, Фитал, Бенорад, Імпакт, ін.

    В посівах соняшнику триватиме шкідливість геліхризової попелиціклопівпавутинного кліща, а також вогнищне пошкодження рослин гусеницями підгризаючих та листогризучих совок. Хвороби (фомоз, пероноспороз, іржа) на окремих площах охопили 2-10% рослин. Захищати посіви соняшника рекомендовано перед цвітінням від попелиці – в разі заселення понад 20% рослин і наявності на кожній 40-50 личинок та відсутності ентомофагів дозволеними до використання інсектицидами: Децис-f Люкс, к.е. – 0,3 л/га, Фуфанон 570, к.е.- 0,6 л/га, Вантекс, Мк.с. – 0,1 л/га, Кораген 20, КС – 0,15 л/га та іншими. За зниження температурного фону та зростання вологості повітря, після рясних дощів, проти хвороб доцільно додавати фунгіциди: Аканто плюс, Амістар Екстра, інші.

    Картопля та овочеві культури

     

    Колорадський жук скрізь завдаватиме шкоди картоплі та іншим пасльоновим культурам. За посушливих умов липня зросте інтенсивність заселення фітофагом рослин середньо та пізньостиглих сортів картоплітоматівбаклажанів, а також прискориться розвиток всіх стадій шкідника. Для профілактики резистентності обробки пасльонових культур проводять, чергуючи препарати з різними діючими речовинами, згідно «Переліку..».

    Рівень ураження пасльонових культур хворобами цілком залежатиме від погодних умов та сортової стійкості рослин. Опади, що спостерігалися на Київщині на початку липня, сприятимуть поширенню в посадках картоплі хвороб (фітофтороз, альтернаріоз, макроспоріоз), надалі їх розвиток відбуватиметься і на томатах. Оздоровлення рослин від хвороб здійснюють одним із фунгіцидів системно-контактної дії, а згодом контактними. За перших ознак захворювань на картоплі, розпочинають профілактичні обробки томатів препаратами: Акробат, Ридоміл Голд, Квадріс, Татту, Танос та ін.

    Рослинам капусти різних строків достигання завдаватимуть шкоди гусениці совокбіланівмолікапустяна попелиця. За заселення попелицею 5% рослин і більше проводять обприскування капусти одним із препаратів: Актара, Децис Профі, Ф’юрі. Захист від листогризучих шкідників доцільно проводити за чисельності 5 гусениць на рослину при заселені 6-8% качанів препаратами: Альтекс, Номолт, Дімілін, Фастак, Фокс та ін.

    Цибулю будуть пошкоджувати личинки цибулевої мухи, прихованохоботника.

    Гарбузові культури (огірки, кабачки) пошкоджуватиме баштанна попелиця, подекуди осередково трипси. За умов достатнього зволоження в липні на огірках відбуватиметься розвиток бактеріозу, пероноспорозу, антракнозу.

    Захист овочевих культур від шкідників і хвороб слід проводити з урахуванням строків збирання врожаю та цільового призначення продукції, використовуючи рекомендовані препарати та суворо дотримуючись регламентів їх застосування.

     

    Шкідники і хвороби плодових культур

             Протягом липня в яблуневих садах закінчуватимуть живлення та розвиток гусениці яблуневої плодожерки I покоління, якими пошкоджено 1-3% плодів яблунь. Частина комах відійде у зимову діапаузу, а більша частина гусениць залялькується. В другій половині липня почнеться розвиток другого покоління плодожерки. В садах спостерігатиметься наростання чисельності сисних шкідників (попелицькліщів, щитівок). Посушлива і жарка погода в липні сприятиме розвитку борошнистої роси, передусім на сприйнятливих сортах. Скрізь відбуватиметься розвиток парші, моніліозу. Проти другого покоління яблуневої плодожерки та сисних шкідників проводять обприскування Діміліном або іншими інсектицидами з додаванням проти борошнистої роси Тіовіту Джет або Кумулюсу, проти парші – Мерпану, Малвіну, Дітану та інших.

     

    Багатоїдні шкідники

    Повсюди в посівах кукурудзипроса, подекуди соняшнику, інших товстостеблих культур триватиме літ стеблового кукурудзяного метелика. Фітофаг відкладатиме яйця, будуть виплоджуватися гусениці. Для нормальної життєдіяльності всіх стадій фітофага та формування осередків підвищеної його чисельності та шкідливості оптимальними будуть температура 17-300С та вологість повітря 80%.

    Стебловий кукурудзяний метелик

    Пошкодження кукурудзи 

    Підвищений температурний режим і низька вологість повітря викликатиме часткову або повну загибель яйцекладок та гусениць молодших віків. На початку і вдруге – в період масового відкладання яєць шкідником рекомендований випуск трихограми вогнівочної форми по 50-100 тис. особин на га. Оскільки відроджені гусениці метелика живляться відкрито 1-2 дні, застосування інсектицидів необхідно відразу ж після масового їх виплодження. За наявності на 18% рослин кукурудзи яйцекладок кукурудзяного метелика або 6-8% рослин із гусеницями шкідника І і ІІ віків, використовують: Ампліго 150 ZC, ФК – 0,2-0,3 л/га, Кайзо, ВГ – 0,2 л/га, Карате 050 ЕС, к.е. -0,2 л/га, Ламдекс, СК – 0,2-0,3 л/га та ін.

    В агроценозах області триватиме шкідливість гусениць совки-гамми, бавовникової, капустяної, інших видів листогризучих совок, а також підгризаючих совок (озимої, окличної, ін.). В першій половині липня гусениці совок закінчать розвиток і заляльковуватимуться, що за помірної зволоженості повітря триватиме 11-14 днів. В кінці місяця можна очікувати початок льоту метеликів другої генерації.

    Лучний метелик, саранові нестадних видів у допороговій чисельності продовжать свій розвиток і живлення на неугіддях, багаторічних травах, осередково – в посівах просапних, овочевих культур.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій