• In English
  • ПЕРЕВІРКА ДОШКІЛЬНОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ ВИЯВИЛАСЯ НЕОЧІКУВАНОЮ
    , опубліковано 13 Лютого 2019 року о 17:17

    З 4 квітня 2018 року набрав чинності Закон України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин».

    Відповідно до частини третьої ст. 18 цього закону заходи державного контролю у сфері законодавства про харчові продукти, корми, здоров’я та благополуччя тварин, а також законодавства про побічні продукти тваринного походження здійснюються без попередження (повідомлення) оператора ринку, крім аудиту та інших випадків, коли таке попередження є необхідною умовою забезпечення ефективності державного контролю.

    Так, згідно Плану державного контролю Держпродспоживслужби у сферах безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, ветеринарної медицини, затвердженого наказом Держпродспоживслужби від 27 листопада 2018 р. № 965, державними інспекторами Білоцерківського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області (далі – Білоцерківське міське управління) у період з 09.01.2019 року по 14.01.2019 року був здійснений плановий захід державного нагляду (контролю) безпосередньо з виїздом на місце із застосуванням засобу відеофіксації приміщень харчоблоку дошкільного навчального закладу (ясла-садок) комбінованого типу № 7 «Орлятко» Білоцерківської міської ради Київської області (далі – ДНЗ), що знаходиться за адресою: 09100, Київська область, місто Біла Церква, бульвар Михайла Грушевського, 14 на предмет додержання оператором ринку гігієнічних вимог щодо поводження з харчовими продуктами.

    Зважаючи на те, що перевірка ДНЗ проводилася без попереднього повідомлення, для керівництва закладу вона виявилася неочікуваною. При цьому, державними інспекторами були виявлені численні порушення вимог харчового законодавства, зокрема: сумісне зберігання молока – термін використання  якого закінчився, разом з придатним; зіпсовані картопля, морква з ознаками гнилі та цвілі; в приміщенні овочесховища є загроза потрапляння скла на харчові продукти; в холодильнику цеху обробки сирих продуктів масло вершкове зберігалося у тарі споживача (миска металева) – не накрите; в холодильнику комори виявлено зберігання харчових продуктів (тушки птиці, ковбасних виробів) невідомого походження, без ознак проходження обов’язкової ветеринарно-санітарної експертизи; не надано доказів щодо належного контролю температурних режимів частини холодильних камер для зберігання харчових продуктів; у шафі, де зберігався домашній одяг персоналу, виявлено зберігання кухонного інвентарю, залишки сметани в упаковці виробника та відкрита банка з солоними огірками; також встановлено факт перетину шляхів сировини і готової продукції та інше.

    Зазначені грубі порушення гігієнічних вимог щодо поводження з харчовими продуктами становлять загрозу виникнення харчових отруєнь серед дітей даного дошкільного навчального закладу.

    За наслідками проведеного заходу державними інспекторами Білоцерківського міського управління складено акт державного контролю та видано припис щодо усунення встановлених порушень.

    Разом з тим, керівництво ДНЗ «Орлятко» відмовилося підписати акт державного контролю та отримати обов’язковий для виконання припис, тим більше звернулося зі скаргою до Державної регуляторної служби України щодо, на його думку, неправомірних дій державних інспекторів.

    Державна регуляторна служба України, проведеною перевіркою, не встановила порушень в діях державних інспекторів Білоцерківського міського управління під час інспектування ДНЗ «Орлятко».

    Враховуючи зазначене, Білоцерківське міське управління направило матеріали перевірки до управління освіти Білоцерківської міської ради для вжиття відповідних заходів реагування з метою забезпечення виконання вимог харчового законодавства в ДНЗ «Орлятко».

    Користуючись нагодою, Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області звертається до операторів ринку харчових продуктів, що забезпечують харчування дітей, щодо неухильного виконання останніми вимог харчового законодавства.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій