• In English
  • НЕБЕЗПЕЧНЕ ОСВІТЛЕННЯ
    , опубліковано 20 Лютого 2019 року о 10:10

      Освітлення відіграє важливу роль у житті людини. Біля 90% інформації сприймається через зоровий канал, тому правильно виконане раціональне освітлення має важливе значення в житті людини. Світло є не тільки важливою умовою роботи зорового аналізатора, але й біологічним фактором розвитку організму людини в цілому. Для людини день і ніч, світло і темрява визначають біологічний ритм – бадьорість та сон. Отже, недостатня освітленість або її надмірна кількість знижують рівень збудженості центральної нервової системи і природню  активність усіх життєвих процесів. Завдяки правильно підібраним джерелам світла і грамотно розподіленим акцентам освітлення можна не тільки економити витрати електричної енергії, а й створити необхідний настрій в приміщенні.
       Переважна більшість покупців приладів освітлення, під час придбання товару, покладаються на сумлінність виробника, його дбале ставлення до забезпечення безпечності такої продукції та наведену інформацію на її пакуванні.
       З метою перевірки відповідності освітлювальної апаратури суттєвим вимогам щодо безпечності продукції, встановленим нормативно – правовими актами, в межах державного ринкового нагляду, протягом 2018 року, посадовими особами Головного управління Дерпродспоживслужби в Київській області здійснювався відбір зразків приладів освітлення для проведення їх експертизи (випробування) у випробувальних лабораторіях, акредитованих на право проведення таких робіт Національним органом з акредитації.
       За результатами експертизи (випробування) світильника побутового (настільної лампи) ТМ “Свет”, модель ST-2028, виробник: Китай, дата виготовлення: 2009р., встановлено наявність контакту між доступними металевими частинами та внутрішньою проводкою, що має тільки основну ізоляцію; світильник не стійкий до перекидання  (при випробуванні на платформі, що має кут нахилу 6° до горизонталі світильник перекинувся).
     За результатами експертизи (випробування) світильника настінного ННБ “Метелик” 1х60 Вт, Е27, арт. 24651 1/2 ТМ “ДЕКОРА”, виробник: ТОВ “ЛАМПАДА-А”, дата виготовлення: 06.2016р., встановлено, що світильник не має засобів для заземлення; не забезпечено захист від ураження електричним струмом, є доступ випробувальним щупом (IEC 61032) до гвинтових контактних затискачів патрону та до цоколю лампи.
       За результатами експертизи (випробування) світильника ННБ “Орбітал” 2х60 Вт, Е27, d=300 арт. 24680 ТМ “ДЕКОРА”, виробник: ТОВ “ЛАМПАДА-А”, дата виготовлення: 03.2017р., встановлено звільнений від ізоляції на довжину 8 мм дріт гнучкого проводу, що приєднано до струмовідного затискача мережі торкається металевого корпусу світильника; світильник не має засобів для заземлення; не забезпечено захист від ураження електричним струмом, є доступ випробувальним щупом (IEC 61032) до гвинтових затискачів патронів.
     За результатами експертизи (випробування) світильника ННБ 2х60 Вт, Е27, d=300 арт. 24960 ТМ “ДЕКОРА”, виробник: ТОВ “ЛАМПАДА-А”, дата виготовлення: 04.2016р., встановлено звільнений від ізоляції на довжину 8 мм дріт гнучкого проводу, що приєднано до струмовідного затискача мережі торкається металевого корпусу світильника; затискачі заземлення не захищено від випадкового ослаблення; не забезпечено захист від ураження електричним струмом, є доступ випробувальним щупом (IEC 61032) до гвинтових затискачів патронів.
    За результатами експертизи (випробування) світильника настінного (Бра) V1276/1A 1xE14 макс. 60Вт, виробник: Росія, дата виготовлення: 2017р., встановлено, що на світильнику не промарковано символ класу захисту II; є контакт між доступними металевими частинами та внутрішньою проводкою, що має  тільки основну ізоляцію; відсутні втулки з ізоляційного матеріалу в отворах доступних для дотику металевих частин, через які проходять проводи внутрішнього монтажу.
       За результатами експертизи (випробування) світильника побутового (настільна лампа) ННБ 01-15-344 “Мантра”, виробник: ТОВ “ТВК ГЕОТОН”, дата виготовлення: 07.2017р., встановлено, що жили шнура живлення не захищені від натягу і кручення; шнур зав’язаний  вузлом  в середині світильника, що не допускається. Зміщення шнура живлення 2,5 мм (норма не більше 2 мм); деталі з ізоляційного матеріалу не є вогнетривкими: після відведення полум’я горіння зразка (вимикача) продовжується понад 30с.
       За результатами експертизи (випробування) світильника побутового (настільна лампа) ТМ “Свет” модель 108 (ST-2001/1 BK F (MT-108(SWITCH)), виробник: Китай, дата виготовлення: 2009р., встановлено наявність контакту між доступними металевими частинами та внутрішньою проводкою, що має  тільки основну ізоляцію; є доступ випробувальним щупом 13 згідно з IEC 61032 до струмовідних частин крізь отвір у корпусі затискача для кріплення; затискач світильника, що встановлено на скляній полиці завтовшки 10 мм, зміщується з місця при прикладанні до гнучкого шнура зусилля 14 Н  (повинен утримуватися під час дії зусилля 20 Н); світильник падає з металевого стрижня діаметром 20 мм під дією власної ваги, що не допускається; площа поперечного перерізу проводів гнучкого шнура дорівнює 0,1 мм2 за норми не менше ніж 0,5 мм22; відсутні втулки з ізоляційного матеріалу в отворах доступних для дотику металевих частин, через які проходять проводи внутрішнього монтажу; не забезпечено захист від ураження електричним струмом,  є доступ стандартним випробувальним щупом згідно з IEC 60529 до цоколя.
      Враховуючи невідповідність зазначеної продукції встановленим вимогам, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Київській області прийнятті рішення про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів, якими заборонено надання такої продукції на ринку до приведення її у відповідність із встановленими вимогами.
    Call Now Button
    Будь в курсі подій