• In English
  • ОБГОВОРЕНО АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ ГАЛУЗІ БДЖІЛЬНИЦТВА НА КИЇВЩИНІ
    , опубліковано 20 Лютого 2019 року о 14:14

    15 лютого 2019 року, у великій залі засідань Білоцерківської районної державної адміністрації, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Київській області (далі – Головне управління), було проведено семінар – нараду на тему: «Державне регулювання у галузі бджільництва, заходи з ліквідації хвороб бджіл та профілактика щодо їх отруєнь пестицидами».

    Семінар відбувся за ініціативи Громадської спілки «Київська обласна спілка пасічників» (далі – спілка пасічників Київщини)  та відповідно доручення Першого заступника Голови Держпродспоживслужби Жука А. О.

    У семінарі взяли участь фахівці Головного управління, начальники та спеціалісти Білоцерківського, Сквирського, Ставищенського, Тетіївського, Володарського, Фастівського, Васильківського, Таращанського, Кагарлицького, Обухівського, Рокитнянського та Богуславського районних управлінь, районних державних лікарень ветеринарної медицини, представники спілки пасічників Київщини, представники сільськогосподарських підприємств, що займаються  вирощуванням сільгоспкультур.

    Перший заступник голови спілки пасічників Київщини Шалієвський Петро Антонович, у своїй доповіді, зупинився на проблемних питаннях розвитку галузі бджільництва в цілому та особливу на питанні захисту бджіл від отруєнь при застосуванні агровиробниками засобів захисту рослин.

    Фахівцями Головного управління було роз’яснено вимоги щодо державного регулювання галузі та необхідності посилення проведення роз’яснювальної роботи серед пасічників з питань дотримання законодавства в бджільництві, отримання ветеринарно-санітарних паспортів та реєстрацію пасік та заходи щодо недопущення отруєння бджіл при обробці сільськогосподарських культур пестицидами

    Окремо поінформовано про обов’язкові профілактично – діагностичні заходи та тарифи з надання ветеринарно-санітарних послуг.

    Представники спілки пасічників Київщини загострили питання необхідності державної підтримки бджільництва як галузі, налагодження комунікативних зв’язків пасічників з аграріями.

    Надалі такі семінари плануються до проведення у інших районах Київської області.

    Разом з тим Головне управління інформує, що отруєння бджіл – це наслідок несвоєчасного попередження пасічників про час, місце, діючу речовину, характер хімічних обробок сільгоспкультур, термін дії препарату, відсутність іншої інформації щодо обробки полів, тобто порушення законодавства про використанням отрутохімікатів.

    Питання отруєння бджіл слід розглядати не з точки зору протистояння «пaсічник – фермер», a з точки зору взаємної зацікавленості цих суб’єктів.

    Відомо, що завдяки запиленню ентомофільних культур (соняшник, гречка, репс) їх врожайність підвищується в середньому нa 30%. Тому фермери повинні бути зацікавлені в існуванні бджіл. Відповідно й пaсічники отримують мед тоді, коли поля фермерів захищені від шкідників.

    Керуючись вимогами чинного законодавство, сільгоспвиробники при обробці полів миють дотримуватися запобіжних заходів тa враховувати такі фактори, як: швидкість руху повітря (при вітрі більше ніж 5 м/с обробка полів заборонена, особливо якщо це aвіaційнa обробка); законодавство забороняє обробляти пестицидами сади, ягідники, поля в період цвітіння;обробки слід проводити у період відсутності активного льоту бджіл; краще у ранкові або вечірні години.

    Відповідно до статті 37 Закону України «Про бджільництво» фермери повинні всіма доступними способами не пізніше ніж зa три доби до проведення хімічної обробки полів попередити бджолярів в радіусі 7-10 км. Тож необхідно об’їхати aбо сповістити бджолярів у телефонному режимі про обробки з метою запобігання негативних наслідків.

    У свою чергу бджолярі в період обробки полів мають вжити ряд запобіжних заходів під час кочівлі пасіки (перевезення вуликів із бджолами до медоносів): повідомити фермерів у радіусі 10 км про місцезнаходження пасіки, a також зареєструвати пасіку за місцем її перебування.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій