• In English
  • ОБИРАЙТЕ ЕНЕРГОЕФЕТИВНІ ПОБУТОВІ ПРИЛАДИ
    , опубліковано 10 Квітня 2019 року о 13:13

    З метою виконання зобов’язань, визначених Угодою про асоціацію між Україною та Європейським Союзом в частині імплементації актів законодавства ЄС стосовно енергетичного маркування та екодизайну, Кабінет Міністрів України у травні 2017 року затвердив низку Технічних регламентів щодо енергетичного маркування пилососів, кондиціонерів повітря, телевізорів та побутових барабанних сушильних машин.

    За останньою інформацією, на засіданні Урядового комітету з питань європейської, євроатлантичної інтеграції, міжнародного співробітництва та регіонального розвитку схвалено розроблені Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України 9 технічних регламентів з екодизайну для пилососів, холодильників, приймачів цифрового телебачення, водяних насосів, електродвигунів, вентиляторів, трансформаторів, циркуляційних насосів, зовнішніми джерелами живлення.

    Загалом, встановлення вимог з екодизайну до енергоспоживчих продуктів дозволить зменшити споживання енергії та інших ресурсів при проектуванні, виготовленні, використанні та утилізації енергоспоживчих продуктів, а також не допустить введення в обіг на території України неенергоефективного обладнання.

    Затвердження технічних регламентів з екодизайну дозволить поступово усувати з ринку товари, що здійснюють найбільший негативний вплив на оточуюче середовище. Технічні регламенти з екодизайну розглядають всі впливи на навколишнє середовище на протязі всього життєвого циклу продукту – починаючи від концепції, проектування, виробництва, використання і до утилізації, але на сьогоднішній день, як правило, вони орієнтовані на енергоспоживання тільки в фазі використання готової продукції і встановлюють мінімальні стандарти енергоефективності, вимагаючи тим самим, щоб усі продукти в даній категорії задовольняли вимогам до обов’язкових рівнів енергоефективності.

    Зупинимось дещо детальніше на основних вимогам технічних регламентів щодо енергетичного маркування вищезазначених побутових приладів, узявши за приклад телевізори, які розповюджуються у відповідних пунктах продажу.

    На енергетичній етикетці для телевізорів, введених в обіг з дня набрання чинності постанови Кабінету Міністрів України від 24 травня 2017 р. № 359, зазначається:

     

    • найменування або торговельну марку постачальника телевізора;
    • модель телевізора (код, який відрізняє конкретну модель телевізора від інших моделей тієї самої торговельної марки або того самого постачальника);
    • клас енергоефективності телевізора. Літера, що означає клас енергоефективності, розміщується на тому самому рівні, що і відповідна стрілка;
    • споживчу потужність телевізора в режимі “ввімкнено”, округлену до найближчого цілого числа, Вт;
    • річний обсяг енергоспоживання, розрахований відповідно до пункту 2 додатка

    9 до Технічного регламенту енергетичного маркування телевізорів, округлений до найближчого цілого числа, кВт•г на рік;

    • зовнішню діагональ екрана телевізора, сантиметрів та дюймів;
    • логотип перемикача (у разі потреби), що переводить телевізор у режим споживчої потужності не вище 0,01 Вт у разі переведення телевізора у режим “вимкнено” (для телевізорів з добре помітним перемикачем)
    • .

    Інформація, яка зазначається на енергетичній етикетці та мікрофіші відповідно до цього Технічного регламенту, отримується за результатами вимірювань, проведених згідно з національними стандартами щодо методів вимірювання, що відповідають європейським гармонізованим стандартам

    Постачальник забезпечує надання дилеру разом з телевізором вітчизняного та іноземного виробництва друкованої енергетичної етикетки. У пунктах продажу кожен телевізор повинен мати енергетичну етикетку, яка прикріплюється його розповсюджувачем на передній панелі телевізора. Ніщо не повинно закривати або зменшувати її видимість.

    Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 р. № 1069, Держпродспоживслужба здійснює державний ринковий нагляд за відповідністю продукції вимогам технічних регламентів щодо енергетичного маркування і передбачає встановлення наявності енергетичних етикеток та їх відповідності встановленим вимогам, а також проведення перевірки відповідності фактичних технічних характеристик.

    Завдяки енергетичному маркуванню, споживачі мають змогу свідомо обирати пристрої та обладнання, які споживають менше енергії і, таким чином, можуть заощаджувати власні кошти за рахунок зменшення оплати за споживання енергії, захищати природу від викидів шкідливих речовин за рахунок зниження загального рівня енергоспоживання.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій