• In English
  • ВИЯВЛЕННЯ НЕВІДПОВІДНОСТІ ОБ’ЄКТІВ РЕГУЛЮВАННЯ ФІТОСАНІТАРНОМУ ЗАКОНОДАВСТВУ УКРАЇНИ
    , опубліковано 07 Травня 2019 року о 09:09

    04 квітня 2019 року на пункті при м/п «Західний» ВМО № 3 (Київська область, Києво-Святошинський р-н, с. Софіївська Борщагівка, вул. Чорновола, 46-А) Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області, у партії томатів свіжих вагою 7,957 тон походженням з Туреччини, яка призначалась для відправки по Україні за карантинними сертифікатами, виявлено ентомологічний карантинний організм, відсутній на території України, – Південно-американська томатна міль (Tuta absoluta Meyr.).

    До зараженого вантажу застосовано фітосанітарні заходи – знищення під контролем державного фітосанітарного інспектора.

    Південно-американська томатна міль – небезпечний карантинний шкідник овочевих культур не тільки відкритого, але і закритого ґрунту. Південно-американська томатна міль досить широкий поліфаг, ушкоджує рослини з 33 ботанічних родин. Основною рослиною – живителем є томати, також баклажани, перець, бадилля картоплі та бур’яни родини пасльонових. Батьківщина шкідника – Південна Америка. Останнім часом шкідник активно поширився, внаслідок чого на даний момент масово зустрічається в Південній Америці, Європі та країнах Середземномор’я. Об’єкт карантину в багатьох країнах. Розповсюдження томатної молі може відбуватися з розсадою і плодами томатів та інших пасльонових культур у всіх фазах розвитку при транспортуванні, тарою, ґрунтом, інвентарем, рослинними рештками. Імаго добре літає і може розповсюджуватись з повітряними масами.

    Цей шкідник не завдає шкоди здоров’ю людини, але є небезпечним для сільськогосподарських рослин родини пасльонових. Пошкоджені рослини недостатньо розвиваються, спостерігається зупинка росту. Уражені плоди погано зберігаються, загнивають і втрачають товарну якість. Втрати врожайності і зниження товарних якостей овочевої продукції можуть сягати від 35 до 100%. Підвищення середніх температур збільшує ризики акліматизації цього виду шкідника у південних регіонах України, що може призвести до значних економічних втрат серед вітчизняних виробників томатів та інших пасльонових культур.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій