• In English
  • ПОРЯДОК ВВЕЗЕННЯ ТА ОСНОВНІ ШКІДНИКИ І ХВОРОБИ САДИВНОГО МАТЕРІАЛУ.
    , опубліковано 07 Травня 2019 року о 09:09

     З кожним роком обсяги імпорту садивного матеріалу збільшуються, й з огляду на це, зростає і ризик потрапляння на територію України регульованих та нерегульованих шкідливих організмів.
    На митному терміналі ВМО№3 м/п “Західний” (ПрАТ “Річпорт”) у весняно-осінній період імпортують садивний матеріал: саджанці плодових культур (черешня), саджанці ягідних культур  (лохина, чорниця, полуниця).
    Імпортований садивний матеріал повинен супроводжуватися фітосанітарним сертифікатом відповідно до Закону України «Про карантин рослин»,  сорти повинні бути внесені до державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні та, згідно ст.20 Закону України «Про насіння і садивний матеріал», сертифікатом країни – експортера, що засвідчує якість садивного матеріалу.
        Забороняється імпорт садивного матеріалу у грунті (тільки у спеціальному субстраті). Після перевірки документів: оригінал фітосанітарного сертифікату, сертифікат країни – експортера (сертифікат якості),  державний фітосанітарний інспектор разом з інспектором митниці та представником власника вантажу здійснює відбір зразків. Зразки пакуються в сейф пакети та  направляються до фітосанітарної лабораторії, де проводяться наступні види експертиз: ентомологічну, мікологічну, бактеріологічну, фітогельмінтологічну, гербологічну, вірусологічну.  Після отримання позитивного висновку фітосанітарної експертизи державний фітосанітарний інспектор робить остаточне заключення про фітосанітарний стан садивного матеріалу і дозволяє його перевезення до  місця призначення.  За місцем висадки садивного матеріалу також здійснюється контроль з боку фітосанітарної служби.
       Основними шкідниками та  хворобами  садивного матеріалу є: яблунева плодожерка,  східна плодожерка, яблунева міль, кліщі, кільчасті шовкопряди, американський білий метелик, борошниста роса, моніліоз, кучерявість листків, коренева гниль,альтернаріоз,бура плямистість або філостиктоз, антракноз смородини, попелиці, щитівки та несправжні щитівки, садові довгоносики, листокрутки, філоксера, плодова гниль,парша, листоблішки,попелиці, бактеріальний опік плодових, червиці пахуча та в’їдлива, листомінуючі молі, плодові пильщики, стеблова іржа малини та інші.
    Основними методами боротьби зі шкідниками та хворобами садивного матералу є:  агротехнічні, хімічні та біологічні.
    Call Now Button
    Будь в курсі подій