• In English
  • УВАГА! НЕБЕЗПЕКА ВІД БАГАТОЇДНИХ СОВОК
    , опубліковано 22 Травня 2019 року о 08:08

    За даними фітосанітарного моніторингу, проведеного спеціалістами управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області, в агроценозах відбувається літ метеликів підгризаючих совок (озимої, окличної) та листогризучих (капустяної, бавовникової, совки-гамми, інших).

    Ці лускокрилі комахи відносяться до найбільш шкодочинних видів сільськогосподарських культур. Шкідливою стадією совок є гусениці, які пошкоджують понад 50 видів рослин.Погодні умови цьогорічної вегетації (тепла, помірно волога погода) та наявність квітучої нектароносної рослинності виявляються сприятливими для живлення метеликів та розвитку яєць і гусениць фітофагів.

    З метою запобігання поширення гусениць підгризаючих і листогризучих совок необхідно провести обстеження посівів багаторічних трав, цукрових буряків, соняшнику, зернобобових, овочевих та інших культур і на початку та за масового відкладання яєць комахами застосувати біологічний метод – випуск яйцеїда-трихограми у нормах, згідно рекомендацій.

    В обмеженні чисельності совок дієвими та ефективними є агротехнічні прийоми: належний обробіток грунту, міжрядне розпушування просапних та овочевих культур у період масового відкладання яєць метеликами або відразу після його закінчення, знищення бур’янів, тощо.

    За утворення осередків надпорогової чисельності гусениць совокЕПШ підгризаючих совок у посівах буряків -1-2, кукурудзи, соняшнику, картоплі та інших просапних – 3-8 екз. на кв.м; ЕПШ листогризучих совок у посівах буряків 2-3, багаторічних трав – 8-10 екз. на кв.м, соняшнику – 3 екз. на рослину, на ранній капусті 1-2, на пізній – 5 екз. на рослину за заселення 5% рослин і більше, застосовують рекомендовані інсектициди згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні»».

    Call Now Button
    Будь в курсі подій